Κανείς δεν πρόκειται να κατηγορήσει εκείνους τους ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ για την Εθνική Ημέρα Επιστημονικής Φαντασίας! Είναι κοινό σε ορισμένους κύκλους, αλλά σχεδόν άγνωστο σε άλλους. Η ανάγνωση βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, η παρακολούθηση ταινιών επιστημονικής φαντασίας, το ντύσιμο ως αγαπημένος υπερήρωας και ίσως ακόμη και η συμμετοχή στο Comic-Con μπορεί να μην είναι για όλους. Όμως, όπως αποδεικνύεται, τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ημέρα Επιστημονικής Φαντασίας έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές και μοναδικό γεγονός που σηματοδοτεί το ημερολόγιο κάθε αληθινού και αφοσιωμένου λάτρη της επιστημονικής φαντασίας.
Αν και δεν είναι κανενός είδους επίσημη αργία (που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται ή κηρύσσεται από καμία κυβέρνηση), η Εθνική Ημέρα Επιστημονικής Φαντασίας αποδίδεται σε κάποιο βαθμό αξιοπιστίας μέσω της αναγνώρισής της από οργανισμούς όπως το Hallmark Channel καθώς και η Scholastic Corporation. Η Εθνική Ημέρα Επιστημονικής Φαντασίας έχει επεκταθεί όχι μόνο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει επίσης ανοίξει το δρόμο της σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Η Ιστορία της Εθνικής Ημέρας Επιστημονικής Φαντασίας
Η Εθνική Ημέρα Επιστημονικής Φαντασίας γιορτάζεται αυτήν την ημερομηνία πολύ νωρίς μέσα στο έτος για έναν καλό λόγο. Η 2 Ιανουαρίου ήταν η ημερομηνία που επιλέχθηκε για να αντιστοιχεί με την επίσημη ημερομηνία γέννησης του διάσημου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Isaac Asimov, ο οποίος θεωρείται ότι γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1920. Ο κ. Asimov είναι υπεύθυνος για μερικά απίστευτα έργα λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως το «Nightfall» και το «Foundation Trilogy».
Ο Isaac Asimov, αρχικά βιοχημικός, ήταν γνωστός ως ένας από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς όλων των εποχών, έχοντας γράψει ή επιμεληθεί περισσότερα από 500 βιβλία. Θεωρείται ευρέως κύριος της σκληρής επιστημονικής φαντασίας και υπήρξε επί μακρόν μέλος και αντιπρόεδρος της Mensa International. Η αφοσίωσή του στην επιστημονική ακρίβεια ήταν αξιοζήλευτη.
Ο Asimov ήταν υπεύθυνος για μια ποικιλία όρων που σχετίζονται με την Εθνική Ημέρα Επιστημονικής Φαντασίας. Επινόησε τον όρο «ρομποτική» στην ιστορία του «Ψεύτης!» το 1941. Επιπλέον, βρήκε επίσης τον όρο "spome" σε μια εργασία με τίτλο "There's No Place Like Spome" που δημοσιεύτηκε στο Atmosphere in Space Cabins and Closed Environments. Τελικά ο όρος «ψυχοϊστορία» δημιουργήθηκε στις θεμελιώδεις ιστορίες του για να ονομάσει έναν φανταστικό κλάδο της επιστήμης που συνδυάζει ιστορία, κοινωνιολογία και μαθηματική στατιστική για να κάνει γενικές προβλέψεις για τη μελλοντική συμπεριφορά πολύ μεγάλων ομάδων ανθρώπων.
Ο Ισαάκ Ασίμοφ ήταν άθεος καθώς και ανθρωπιστής και ορθολογιστής — στην πραγματικότητα δεν αντιτάχθηκε στις θρησκευτικές πεποιθήσεις που είχαν οι άλλοι. Ωστόσο, συχνά εξοργιζόταν από δεισιδαιμονικές και ψευδοεπιστημονικές πεποιθήσεις που προσπαθούσαν να περάσουν ως γνήσια επιστήμη.
0 Σχόλια