4 βαζάκια των 250 ml
1 κιλό φασόλια γίγαντες Καστοριάς
1,5 κιλό ζάχαρη
1,5 λίτρο νερό
1 λεμόνι, το χυμό του
1 φασόλι βανίλιας ή 2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης
Εκτέλεση
Από βραδύς βάζουμε να φουσκώσουν τα φασόλια σε μπόλικο κρύο νερό.
Ορίστε; Γλυκό κουταλιού...γίγαντες; Γίνεται; Αμεεεεεεε!!!
Την επομένη, τα βάζουμε να βράσουν σε άφθονο (καινούργιο) νερό, για ένα 20λεπτο (εάν χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητος, αρκούν 10 λεπτά στην υψηλή πίεση). Εάν θέλετε (και έχετε σπίτι), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δύο-τρία κλαδάκια αρμπαρόριζας, θα δώσει επιπλέον άρωμα στα φασόλια. Εγώ δυστυχώς δεν είχα... Χρησιμοποίησα, ακριβώς όπως γράφει και η chef, φασόλια γίγαντες από την Καστοριά. Ευτυχώς έχω κάποιες διασυνδέσεις και κάθε χρόνο, παραλαμβάνω ένα τσουβαλάκι.
Όταν είναι έτοιμοι οι γίγαντες, τους στραγγίζουμε και τους ξαναβάζουμε στη χύτρα, με μπόλικο νερό και πάλι και, αυτή τη φορά, με 2 πρέζες αλάτι. Τα ξαναβράζουμε για 1 ώρα (σε χύτρα μόλις 30 λεπτά στην υψηλή πίεση).
Πρέπει να μαλακώσουν, αλλά να μην διαλυθούν, γι’ αυτό κρατούμε τον βρασμό σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να αναταράζεται πολύ το νερό και κτυπούν μεταξύ τους τα φασόλια.
Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα κρατούμε στην άκρη, μέχρι να είναι έτοιμο το σιρόπι και να τα προσθέσουμε μέσα του.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι (εάν πριν χρησιμοποιήσατε χύτρα ταχύτητος, βάλτε τώρα μία απλή), βάζουμε το 1,5 λίτρο νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο και φιλτραρισμένο, το χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο κι’ αυτόν,
.τον κρόκο Κοζάνης (εδώ στήμονες μια και δεν είχα φακελάκια με σκόνη) και τα σποράκια από το φασόλι της βανίλιας (τα ξύνουμε με κοφτερό μαχαιράκι) ή 2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας. Εάν υπάρχει, προσθέτουμε και εδώ ένα κλαδάκι αρμπαρόριζας. Ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για περίπου ένα 15λεπτο, μέχρι να αρχίσει να δένει.
Προσθέτουμε τα φασόλια κατά αφήνουμε να βράσουν πάνω από ζωηρή φωτιά (εάν χρειασθεί, ξαφρίζουμε τον λίγο αφρό που θα ανέβει στην επιφάνεια),
.μέχρι να δέσει το σιρόπι (άλλα 10 με 12 λεπτά).
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι ακόμη καυτό. Κλείνουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε να δημιουργηθεί κενό αέρα που θα προκαλέσει την κονσερβοποίησή τους και θα επιτρέψει την ασφαλή διατήρησή τους για μεγάλο διάστημα.
0 Σχόλια