1000 γρ Αλεύρι τύπου 70% Απαλό (κατάλληλο για άνοιγμα φύλλου)
250 γρ Νερό (χλιαρό)
150 γρ Ελαιόλαδο
20 γρ Νωπή Μαγιά Ζαχαροπλαστικής ή 10 γρ. Ξερή μαγιά
2 γρ Αλάτι
2 κουταλιές σούπας ξίδι
Υλικά για τη γέμιση:
1000 γρ Σουσάμι Φυσικό ή λευκό αποφλοιωμένο
200 γρ Καστανή Ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτάλια σούπας γαρίφαλο σε σκόνη
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας και προσθέτουμε το αλάτι.
Ανακατεύουμε.
Κάνουμε μία λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υγρά (νερό, ελαιόλαδο, ξύδι) και διαλύουμε την μαγιά,
Ζυμώνουμε εντατικά μέχρι η ζύμη να γίνει, λεία, μαλακή, ελαστική και να δείξει ότι έχει αναπτυχθεί η γλουτένη. (Δεν θα σκίζεται εύκολα το ζυμάρι κατά την έκτασή του)
Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος 40 λεπτά της ώρας, ν αναπτυχθεί η μαγιά.
Αν χρησιμοποιήσουμε φυσικό σουσάμι τότε το πλένουμε και το καβουρδίζουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε λευκό αποφλοιωμένο τότε μόνο το καβουρδίζουμε.
Το αλέθουμε στο μούλτι μέχρι να αρχίσει να βγάζει ελαφρώς το λάδι του. Προσθέτουμε τη ζάχαρη τη κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Όταν διογκωθεί στο διπλάσιο το ζυμάρι το κόβουμε σε 14 ίσα κομμάτια περίπου 100 γρ το καθένα.
Με ένα χοντρό πλάστη ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε φύλλο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά του περίπου 90 γρ γέμισης. Το στρίβουμε σε ρολό και κολλάμε την άκρη του βρέχοντάς το με λίγο νερό.
Στρίβουμε το ρολό που σχηματίστηκε σε "σαλιγκάρι" και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
Βρέχουμε ελαφρά τα σαλιγκάρια με τα χέρια μας με νερό και ψήνουμε για 40-50 λεπτά της ώρας, ανάλογα με τον φούρνο που έχουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί-καφέ χρώμα.
Καλή επιτυχία! Ανατολή Κοσμίδου
0 Σχόλια