Η μεσογειακή διατροφή, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά ανήκουν στην υγιεινή διατροφή. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, παραμένει ασαφές τι ακριβώς τα κάνει υγιεινά.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στοχεύουν να το αλλάξουν αυτό. Βρήκαν έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών που έχουν τα ίδια ιατρικά αποτελέσματα με τις φαρμακευτικές ουσίες.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 200 μελέτες που έδειξαν πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τα κύτταρα στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συνδεθούν με τα κύτταρα, και κατά συνέπεια να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα κύτταρα μπορούν να ανταποκριθούν στη δέσμευση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, για παράδειγμα αναστέλλοντας τη φλεγμονή ή τις αλλεργικές αντιδράσεις. Πολλά φαρμακευτικά φάρμακα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Τόσο οι θρεπτικές ενώσεις όσο και τα φαρμακευτικά φάρμακα είναι σε θέση να συνδεθούν με τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας τους ίδιους "σταθμούς σύνδεσης" που ονομάζονται κυτταρικοί υποδοχείς και έχουν παρόμοιες επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη φλεγμονή επειδή οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις εμπλέκονται στις περισσότερες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων. Αυτές οι ασθένειες είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 71% όλων των θανάτων.
«Γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό ότι η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας», λέει η κύρια ερευνήτρια Saskia Braber, από το Τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. «Αλλά αυτή η γνώση είναι αρκετά ευρεία. Περιλαμβάνει ολόκληρη τη διατροφή και περιλαμβάνει όλα τα είδη των τροφίμων. Βλέπουμε ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συνδεθούν με ακρίβεια με συγκεκριμένους υποδοχείς κυττάρων, όπως τα φάρμακα».
Για να δημιουργήσουν μια καλύτερη εικόνα αυτού του φαινομένου, οι ερευνητές έκαναν μια απογραφή 15 τύπων κυτταρικών υποδοχέων και των θρεπτικών ουσιών που συνδέονται με αυτούς τους υποδοχείς. Αυτό οδήγησε σε μια εκτενή επισκόπηση που περιλαμβάνει δεκάδες θρεπτικά συστατικά, τους υποδοχείς με τους οποίους συνδέονται και τις συγκεκριμένες ανοσολογικές αποκρίσεις που διαμορφώνονται.
Σύμφωνα με την Braber και τους συνεργάτες της, αυτή η γνώση θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες και πιο συγκεκριμένες δίαιτες, προσαρμοσμένες στην καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών.
0 Σχόλια