Το να τοποθετείς τον εαυτό σου σε ένα βάθρο είναι συχνά τόσο γενναία πράξη, που απαιτεί από εσένα να αναδείξεις δημόσια τις πεποιθήσεις σου, να τις υποστηρίξεις και να επιδιώξεις ενεργά τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Αλλά αν έχεις συναντήσει ποτέ κάποιον που φαίνεται να έχει κάνει αυτό το βάθρο μόνιμη κατοικία, μάλλον έχεις να κάνεις με έναν εγωιστή. Ενώ τα εγωιστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μοιάζουν με ναρκισσισμό στα χαρτιά, είναι συχνά λιγότερο εμφανή, καθιστώντας τα πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Αλλά, μαθαίνοντας πώς να τα εντοπίζεις, θα σου είναι ευκολότερο να προστατευτείς.
Τα σημάδια πως έχεις να κάνεις με ένα παθητικό-επιθετικό άτομο
Ενώ τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας τείνουν να επιδεικνύουν αυτό το είδος εγωισμού, δεν μπορούν όλοι οι εγωιστές να ονομάζονται ναρκισσιστές, λέει η κλινική ψυχολόγος Ramani Durvasula. «Ένας ναρκισσιστής είναι εγωιστής, αλλά επίσης επιδιώκει την επικύρωση και τον θαυμασμό, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην ανατροφοδότηση ή την κριτική και δεν έχει την ικανότητα για αμοιβαίες σχέσεις, καθώς και την ικανότητα να αυτο-αντανακλάται», λέει. Tο πώς ένα άτομο ανταποκρίνεται στον έπαινο και την κριτική είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σημείο διαφοράς όταν πρόκειται για τη διαφοροποίηση των εγωιστικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας από τις ναρκισσιστικές τάσεις. «Οι ναρκισσιστές έχουν ανάγκη για συνεχή θαυμασμό και θα το αναζητήσουν ενεργά, και συχνά διαλύονται από κριτική, αντιδρώντας άσχημα σε αυτήν». Οι εγωστιές έχουν την τάση να έχουν μια αίσθηση αυτοπεποίθησης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να κατανοήσουν τον έπαινο και πιο πιθανό να απορρίψουν την κριτική ως απληροφόρητη ή με ρίζες στο φθόνο.
5 κοινά εγωιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, καθώς και πώς να τα χειριστείς:
Μια σχεδόν σταθερή τάση για αυτοαναφορά
Σε μια συνομιλία, ο εγωιστής λέει συχνά «εγώ» και μετατοπίζει πάντα την εστίαση στον εαυτό του με όποιον τρόπο είναι δυνατόν. Είναι ένα άτομο που βρίσκει τρόπους να προσφέρει προσωπικές ιστορίες σε κάθε περίπτωση, μερικές φορές με αποτέλεσμα την αποξένωση φίλων και αγαπημένων προσώπων.
Αδυναμία δέσμευσης σε οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους
Ζήτησε από αυτό το άτομο να σε συνοδεύσει σε μια εργασιακή εκδήλωση (ή να κάνει οτιδήποτε άλλο που δεν εξυπηρετεί άμεσα τον εαυτό του) και θα λάβεις το ίδιο αποφευκτικό «όχι». Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγωιστής δεν εμφανίζεται σε τίποτα που δεν είναι χρήσιμο για τον ίδιο - οτιδήποτε, δηλαδή, που δεν θα περιλαμβάνει τα άτομα με τα οποία θέλει να μιλήσουν ή να συνδεθεί για να του προσφέρουν ευκαιρίες που θεωρεί ότι αξίζει. Γι αυτό, θα δημιουργηθεί λιγότερη ένταση απλά αν τον αφήσεις εκτός της λίστας προσκλήσεων.
Υπερβολική άποψη για τις ικανότητές τους
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους καλύτερους, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι αλήθεια. "Αυτό μπορεί να οδηγήσει το εγωιστικό άτομο να ξαναγράφει την ιστορία, ισχυριζόμενος ότι δεν είπε ή δεν έκανε αυτό που βίωσες, αν ήταν αρνητικό. Και συχνά μπορεί να το κάνει με τέτοια αγριότητα που αμφισβητείς τη δική σου ανάμνηση". Αντί να μπαίνεις σε αμυντικότητα όταν συμβαίνει αυτό, είναι χρήσιμο να προβλέψεις ότι ένα εγωιστικό άτομο μπορεί να διαγράψει την αρνητική σου εμπειρία ως ασήμαντη ή άκυρη και μην πάρεις στα σοβαρά τα σχόλια του.
Έλλειψη προσωπικής ευθύνης
Με κάθε κόστος, το εγωιστικό άτομο θα ανακατευθύνει την ευθύνη ή την υπαιτιότητα από τον εαυτό του, ειδικά εάν κάποιος άλλος τον θεωρήσει υπεύθυνο για ένα ατύχημα ή κάτι κακό. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μειώσεις τις προσδοκίες σου από αυτόν σε αυτό το θέμα, έτσι ώστε να μην απογοητευτείς αναζητώντας αυτό που δεν θα λάβεις.
Δυσκολία ενσυναίσθησης
Ενώ ένας ναρκισσιστής τυπικά στερείται κάθε δυνατότητας να δείξει ενσυναίσθηση, ένας εγωιστής τείνει να δυσκολεύεται να βρει ενσυναίσθηση στις περισσότερες περιπτώσεις - ιδιαίτερα όταν η αναστάτωση ενός άλλου ατόμου θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερ-ευαισθησία. Ο εγωιστής δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός και δεν κατανοεί τους αγώνες ή τις ανησυχίες των άλλων.
Για αυτό, θα ήταν καλύτερα να μην απευθυνθείς σε έναν εγωιστή όταν θέλεις να μιλήσεις για μια δύσκολη εμπειρία ή να λάβεις συναισθηματική υποστήριξη. Και αν πρέπει να έχεις συχνή επαφή με ένα εγωιστικό άτομο, θα ήταν επίσης καλύτερο να δημιουργήσεις όρια γύρω από αυτά που θα συζητήσετε προκειμένου να αποφευχθούν ευαίσθητα ζητήματα.
0 Σχόλια