• 14 μήλα (1500 γρ. καθαρισμένα)
• 1300 γραμ. ζάχαρη
• 5 κούπες νερό
• 7 - 8 γαρύφαλλα
• 2 ξύλα κανέλλας
• 1 πρέζα αλάτι
• το χυμό από 3 λεμόνια
• τη φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα μήλα.
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε νερό, (υπολογίζουμε να τα σκεπάζει) και το χυμό από τα δύο λεμόνια (για να μη μαυρίσουν τα μήλα, όταν τα καθαρίσουμε).
Παίρνουμε ένα - ένα μήλο και αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια του (ή ένα μυτερό μαχαιράκι).
Έπειτα το ξεφλουδίζουμε με το εργαλείο καθαρισμού της πατάτας (ή ένα κοφτερό μαχαιράκι), φροντίζοντας να μην αφήσουμε γωνίες, (ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι), το κόβουμε στη μέση και το ρίχνουμε στο μπολ με το νερό και το λεμόνι.
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και τα βράζουμε για 5'.
Έπειτα, ξεπλένουμε καλά τα μήλα, τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε μ᾿ ένα πιάτο (για να μείνουν βυθισμένα).
Μόλις αρχίσει πάλι ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, (προσοχή γιατί φουσκώνει), ξαφρίζουμε και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για άλλα 5'.
Αποσύρουμε το γλυκό απ᾿ τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο με το πιάτο, για 20 - 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε το πιάτο, ρίχνουμε τη φλούδα και το χυμό του λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 10' - 15'.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε ξεχειλιστό σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.
0 Σχόλια