Υλικά
35 κομμάτια
6-7 πορτοκάλια ακέρωτα με χοντρή φλούδα (600 γρ φλούδα περίπου)
600 γραμ ζάχαρη κρυσταλλική
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλιά γλυκόζη
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα πορτοκάλια. Τα τρίβουμε ελαφρώς στον τρίφτη (το ξύσμα το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλα γλυκα)
Χαράζουμε τα πορτοκάλια κάθετα στη φλούδα τους σε 6 τμήματα ανάλογα το μέγεθος του κάθε πορτοκαλιού.
Ζυγίζουμε τις φλούδες θέλουμε 600 γραμ περίπου. Τυλίγουμε την κάθε φλούδα σε ρολό και καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξουν.
Για να φτιάξουμε το γλυκό θα πρέπει να ξεπικρίσουμε τις φλούδες ως εξής: Βάζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε τις φλούδες για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν. Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με νερό της βρύσης.Την διαδικασία του ξεπικρίσματος την κάνουμε 3 φορές προκειμένου να ξεπικρίσουν καλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύλο κανέλας και βράζουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τις ξεπικρισμένες φλούδες στο σιρόπι και βράζουμε για άλλα 35 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την γλυκόζη, το χυμό λεμονιού και την βανίλια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν το γλυκό δέσει το αποσύρουμε από την φωτιά. Για να βεβαιωθούμε πως το σιρόπι μας είναι εντάξει, θα στάξουμε μερικές σταγόνες από το σιρόπι μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. Θα πρέπει να σχηματίζονται μπαλίτσες και να μην διαλύονται στο νερό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα και στη συνέχεια αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.
Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα με καπάκι. Βιδώνουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε τα βάζα. Όταν κρυώσουν εντελώς γυρίζουμε τα βάζα από την καλή τους πλευρά
0 Σχόλια