Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που βαπτίστηκε «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο είναι πλέον η κυρίαρχη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και προκάλεσε το φονικότερο κύμα της πανδημίας από την άνοιξη και μετά.
«Πράγματι, η Mu είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην Κολομβία και σε αυτήν οφειλόταν το τρίτο κύμα» των μολύνσεων, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, δήλωσε σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό η Μαρσέλα Μερκάδο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.
Η Μερκάδο πρόσθεσε ότι γύρω «στο 60%» των θανάτων μετά τους οποίους έγινε αλληλούχηση του γονιδιώματος διαπιστώθηκε πως οφείλονταν σε αυτή την παραλλαγή.
Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 και οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν την περίοδο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του 2021 σε επίπεδο ρεκόρ κι έφεραν τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης. Καταγράφονταν περίπου 700 θάνατοι την ημέρα την περίοδο αυτή.
Η παραλλαγή B.1.621, κατά την επιστημονική ονομασία της, χαρακτηρίστηκε στα τέλη του Αυγούστου «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην περιοχή των ακτών της Κολομβίας στον Ατλαντικό Ωκεανό (βόρεια) τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα χαρακτηριστικά του. «Έχει πλέον εντοπιστεί σε πάνω από 43 χώρες και παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα», τόνισε η Μερκάδο.
Η Κολομβία μοιάζει να έχει ξεπεράσει την πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, ωστόσο συνεχίζει ακόμη να καταγράφει λίγους λιγότερους από εκατό θανάτους και κάπου 2.000 μολύνσεις την ημέρα.
Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας οφείλεται στην πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, σύμφωνα με την αξιωματούχο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Περί το 29% των 50 εκατ. Κολομβιανών έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Ενδέχεται να δούμε έξαρση (των μολύνσεων) τον Οκτώβριο», προειδοποίησε η ίδια, «καθώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι» που μπορεί να μολυνθούν και να «τροφοδοτήσουν την επιδημία».
Στην Κολομβία κυκλοφορούν επίσης οι παραλλαγές Δέλτα, Άλφα και Γάμμα. Από τον Μάρτιο του 2020, η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 125.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 4,9 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Χθες ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ενημέρωση για τις μεταλλάξεις στη χώρα. Σύμφωνα με αυτή, την περίοδο 7 Ιουλίου-24 Αυγούστου εντοπίστηκαν 923 νέα κρούσματα μεταλλάξεων.
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που κυριαρχεί στη χώρα μας, καθώς επιβεβαιώθηκαν 899 νέα κρούσματα.
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί και έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu (B.1.621). Πρόκειται για το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.
Η ανακοίνωση για τις μεταλλάξεις
Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 959 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 7 Ιουλίου 2021 έως 24 Αυγούστου 2021.
Από τον έλεγχο των 959 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 921 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 2 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 921 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούν στο στέλεχος Delta και 22 αφορούν στο Alpha.
Εκ των 2 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 30.385 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.
Εξ αυτών, 26.651 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.016 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
0 Σχόλια