1 κιλό ξεκουκουτσιασμένα και καθαρισμένα δαμάσκηνα
800 γρ. ζάχαρη
1 μέτριο λεμόνι, χυμός
ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και με ένα σουβλάκι ή ένα μεγάλο καρφί αφαιρούμε το κουκούτσι σπρώχνοντας από τη μεριά του κοτσανιού με προσοχή ώστε να μη διαλυθεί το φρούτο. Με κοφτερό μαχαίρι, ή καλύτερα με το εργαλείο καθαρισμού πατάτας, ξεφλουδίζουμε τα δαμάσκηνα αρχίζοντας από εκεί που βγήκε το κουκούτσι.
Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα σε βαθιά κατσαρόλα σε στρώσεις πασπαλίζοντας τη ζάχαρη ανάμεσά τους, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μείνουν για 12 ώρες, τουλάχιστον.
Αρχικά βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα. Κατόπιν χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 45 λεπτά.
Όταν το γλυκό έχει δέσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Τέλος, μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά.
Αν σας αρέσουν τα αμύγδαλα, πριν κατεβάσετε το γλυκό από τη φωτιά, προσθέτετε αμύγδαλα ασπρισμένα.
Frida
0 Σχόλια