.
Η πραουστιά είναι δέντρο που οι καρποί του, δηλαδή τα πραούστια ωριμάζουν τον Αύγουστο και γίνονται γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα, όμως τρώγονται και σκέτα μιας και είναι πολύ νόστιμα. Είναι αρκετά σπάνιο είδος φρούτου που βρίσκεται σε αφθονία στο νησί της Σαμοθράκης. Το σχήμα του είναι στρογγυλό και το χρώμα κίτρινο, θα έλεγα ότι μοιάζει σαν κίτρινο κεράσι. #βάζοΥλικά
2 κιλά πραούστια
1,8 κιλά ζάχαρη
2 βανιλίνες
1/2 κ.γ. ξινό
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και βάζουμε τα πραούστια σε νερό με ασβέστη για περίπου 2 ώρες. Τον ασβέστη είναι καλύτερα να τον βάλετε σε ένα κομμάτι διάτρητο ύφασμα, δηλαδή τούλι. Μετά από δύο ώρες, ξεπλένουμε σχολαστικά τα πραούστια με άφθονο νερό, πολλές φορές μέχρι να καθαρίσουν εντελώς από τον ασβέστη.
Βράζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με τρία ποτήρια νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Στο τέλος βάζουμε τα πραούστια, τις βανιλίνες και το ξινό και βράζουμε μέχρι να δέσει εντελώς νέο σιρόπι. Δοκιμάζουμε με καθαρό κουτάλι σε ένα πιάτο να ρίξουμε μια σταγόνα και αφού κρυώσει θα πρέπει να μην τρέχει εύκολα. Καλή επιτυχία
Sasso
0 Σχόλια