Σε 31 χώρες έχει εντοπιστεί πλέον η μετάλλαξη «Λάμδα» του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το στέλεχος «Λάμδα» μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο από το στέλεχος «Δέλτα».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει στο μικροσκόπιο και την μετάλλαξη «Λάμδα», μετά τον εντοπισμό της στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και στις ΗΠΑ.
Εκτιμάται ότι ξεκίνησε από το Περού, όπου πλέον αντιστοιχεί στο 81% των κρουσμάτων της Covid-19 από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα.
Οι ιατροί της χώρας υποστηρίζουν ότι το στέλεχος «Λάμδα» του ιού είναι πιο μεταδοτικό οπό όλα τα υπόλοιπα, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσής του τους τελευταίους 4 μήνες.
Στη γειτονική Χιλή έχουν διαγνωστεί επίσης πολλά κρούσματα της μετάλλαξης «Λάμδα».
Ερευνητές μελετούν τη νέα μετάλλαξη και εξετάζουν εάν όντως είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή «Δέλτα».
Κάποιοι από τους ειδικούς επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Λάμδα» είναι πιο θανατηφόρα.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την χαλάρωση των μέτρων σε πολλές χώρες, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών.
«Πιστεύω ότι γενικά είναι πολύ πρόωρο να επιστρέψουμε γρήγορα στην πλήρη κανονικότητα και πιστεύω ότι θα πληρώσουμε το τίμημα γι’ αυτό» σημείωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Εκτάκτων Καταστάσεων του Π.Ο.Υ, Μ. Ράιαν.
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο αυξήθηκαν τα κρούσματα στο Ισραήλ με τις πρώτες έρευνες να δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έχει μειωθεί στο 64% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης λόγω της πολύ πιο μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα».
Το εμβόλιο ωστόσο παραμένει αποτελεσματικό κατά 93% όσον αφορά στην αποτροπή της νοσηλείας και των σοβαρών συμπτωμάτων.
Αντιμέτωπη με νέο κύμα πανδημίας λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι και η Ισπανία, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μεταξύ των νέων ηλικίας 20 με 29 ετών.
«Η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο ότι είναι νέοι.
»Αυτό συμβαίνει επειδή είναι κυρίως ανεμβολίαστοι» δήλωσε ο Φερνάντο Σιμόν, συντονιστής της ισπανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Χωρίς την υποχρέωση καραντίνας θα μπορούν να ταξιδεύουν πλέον στη Γερμανία οι πολίτες που προέρχονται από Πορτογαλία, Βρετανία, Ρωσία, Ινδία και Νεπάλ εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Και το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα, όπως η Ελλάδα, χωρίς την υποχρέωση απομόνωσης.
«Aναγνωρίζοντας την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις εμβολιασμού, θα συνεργαστούμε με την τουριστική βιομηχανία προς την άρση της ανάγκης να απομονώνονται οι πλήρως εμβολιασμένοι που επιστρέφουν από τις «πορτοκαλί» χώρες» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για το υγειονομικό προσωπικό, από τους 724.000 γιατρούς και νοσηλευτές, 678.000 έχουν εμβολιαστεί και 46.000 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Τριακόσιοι από αυτούς προσέφυγαν σε διοικητικό δικαστήριο της Λομβαρδίας, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η υποχρέωσή τους να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.
0 Σχόλια