Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εμβολιασμοί: Τα νέα σήματα

#μεταλλαξη_Δελτα #CovidFreeGR
«Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητά πληροφόρηση αν ο εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος», διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων, βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν στους κλειστούς χώρους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για το αν οι εργαζόμενοι έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή όχι.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα δύο σήματα, τα οποία θα μπορούν να κατεβάσουν οι εργοδότες από το gov.gr, να τα τοποθετούν σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις τους και έτσι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το αν ο κλειστός χώρος της επιχείρησης (μη υπαίθριος) είναι μόνο για εμβολιασμένους πολίτες ή και ο εισερχόμενος στον χώρο (εάν δεν είναι εμβολιασμένος) θα πρέπει να έχει κάνει τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. 
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει και ένα τρίτο σήμα το οποίο θα ενημερώνει τους πελάτες εάν το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο ή όχι. 

Τα σήματα λειτουργούν ως κίνητρα για τις επιχειρήσεις
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευνοεί τους επαγγελματικούς χώρους που έχουν είναι covid free και επιβραβεύει όσες έχουν εμβολιασμένους εργαζόμενους. Η παρότρυνση στον εμβολιασμό θα λειτουργεί ως κίνητρο για τον ίδιο τον εργοδότη, καθώς η επιχείρησή του θα μπορεί αφενός να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό πελατών και αφετέρου να προσφέρει την σιγουριά που αναζητούν οι πελάτες ότι πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο.
Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου
Ψηφιακοί χάρτες με τα καταστήματα
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ενεργοποιήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δηλώνονται οι αμιγείς ή οι μεικτές χρήσεις των καταστημάτων. Έτσι πολύ σύντομα θα δούμε και ψηφιακούς χάρτες με καταστήματα covid free. Μέσω αυτών ο καταναλωτής θα μπορεί να αναζητά από το κινητό του εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για εστίαση και διασκέδαση
  • Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
  • Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • Οι ανήλικοι στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους
  • Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
  • Πανηγύρια: Μόνο καθήμενοι
  • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια.
Κυρώσεις για καταστήματα - επιχειρήσεις
  • Πρώτη παράβαση: Για καταστήματα κάτω των 200τμ 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή από την επομένη
  • Άνω των 200τμ. 5.000 ευρώ και αναστολή 7 μέρες
  • Υποτροπή: Για όλους ανεξαρτήτου εμβαδού 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας
  • Για τρίτη παράβαση 60 μέρες αναστολή άδειας λειτουργίας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια