Το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε την υπόθεση της «κρατικής αεροπειρατείας» της Λευκορωσίας, με πράκτορες και παρασκήνιο, δείχνει πως αρχίζει να ξεδιαλύνεται.
Τουλάχιστον στον βαθμό που αυτό αφορά τις δικαιοδοσίες και αρμοδιότητες των ελληνικών Αρχών, μιας και, όπως σημειώνει αστυνομική πηγή, με μεγάλη πείρα επί των συγκεκριμένων θεμάτων «δεν φαίνεται πως υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε. Yπάρχει περίπτωση να μην είναι όλα εις γνώση;», διερωτάται αινιγματικά.
Έτερη αστυνομική πηγή εξηγεί πως θα ήταν χρήσιμο, όσον αφορά την Ελλάδα, να επιχειρηθεί μια σύντομη ανασκόπηση των ημερών του Λευκορώσου μπλόγκερ στην Αθήνα αλλά και στην Κρήτη, όπου μετέβη για ξέγνοιαστες διακοπές, έτσι ώστε να εξεταστούν τα όποια χρήσιμα συμπεράσματα προκύψουν. Αυτό και για όλους όσοι σπεύδουν να επιρρίψουν ευθύνες στις ελληνικές υπηρεσίες.
Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς αφίχθη στην Αθήνα στις 9 Μαΐου, προκειμένου να καλύψει τις εργασίες στο Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και στις οποίες συμμετείχε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Προτάσεβιτς είχε επικοινωνία με την Τιχανόφσκαγια, χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί μέλος της αποστολής της. Και το σκέλος της εργασίας του στην Ελλάδα δείχνει να τελειώνει εκεί.
«Στην Κρήτη, χωρίς έγνοια»
Στη συνέχεια ο Λευκορώσος δημοσιογράφος μεταβαίνει στην Κρήτη συνοδευόμενος από την κοπέλα του, Σοφία Σαπέγκα, για ολιγοήμερες διακοπές. Από εκεί φρόντιζαν να αναδεικνύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ξέγνοιαστες διακοπές τους, όπου αμφότεροι έδειχναν να είναι υπερδραστήριοι. Σίγουρα, πάντως, δεν ήθελαν να κρύψουν κάτι ή να κρυφτούν. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές που εστιάζουν στο ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων που εξετάζουν, πως δεν προκύπτει ότι κάτι τον απασχολούσε: «Περνούσε τις ξέγνοιαστες διακοπές του. Τις οποίες και δημοσίευε άφοβα». Ωστόσο, όπως γλαφυρά συμπληρώνει η ίδια πηγή, αυτό ήταν τελικά που τον έκανε «να βάλει το πιρούνι στο μάτι του». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι ήταν «εθισμένο» και στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης «thekontakt», που είναι πολύ διαδεδομένη στη Ρωσία. Δεν ενδιέφερε, λοιπόν, τον Προτάσεβιτς να κάνει περιορισμένη χρήση του, επομένως δεν φαίνεται να θεωρούσε ότι οι κατάσκοποι ήταν πίσω του.
Την επίμαχη ημερομηνία, της σύλληψής του, ο Προτάσεβιτς και η κοπέλα του επιστρέφουν στην Αθήνα για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Λιθουανία. Στην πτήση επιβαίνουν 127 πολίτες, εκ των οποίων τα 4 είναι βρέφη. Ο δημοσιογράφος, με μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φίλο του, λίγο νωρίτερα, ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα άτομο, χωρίς μαλλιά, με ανοιχτά χρώματα, που τον παρακολουθεί. Από πληροφορίες εν έχει βρεθεί ανάμεσα στους επιβάτες, σε πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω του, κάποιος με τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται.
Μόνο ένας ηλικιωμένος που έμοιαζε με Αφροαμερικανό και καθόταν κάπως κοντά στον Προτάσεβιτς ήταν ο μόνος που ταίριαζε σε ένα και μόνο χαρακτηριστικό από αυτά που έδινε ο Λευκορώσος: δεν είχε μαλλιά.
Σε πρώτη φάση διενεργήθηκε έρευνα για συνεπιβάτη του Προτάσεβιτς που φέρεται να τον φωτογράφισε, για να επιβεβαιώσει ότι επιβιβάστηκε στην πτήση. Ο 26χρονος τον περιέγραψε ρωσόφωνο μεσήλικα με αραιά μαλλιά και δερμάτινο χαρτοφύλακα και έτσι οι έρευνες προσπάθησαν με βάση αυτές τις αναφορές να αναζητήσουν ίχνη στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, τόσο στους χώρους της προσέλευσης των επιβατών, όσο και στην πύλη επιβίβασης, ερευνώντας παράλληλα και για άλλες ύποπτες κινήσεις. Η έρευνα αυτή ήταν άκαρπη. Από όλο το υλικό που μελετήθηκε από τις κάμερες του «Ελ. Βενιζέλος» δεν βρέθηκε κανένα ύποπτο στοιχείο. Οι κάμερες έχουν καταγράψει τις κινήσεις του ζευγαριού, ωστόσο δεν έχουν παρατηρηθεί ύποπτες κινήσεις ατόμων που ενδεχομένως να το παρακολουθούσαν.
Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της πτήσης καμία από τις μαρτυρίες δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη μαχητικών ή την αναστάτωση στην καμπίνα. Σε ανακοίνωσή της η ΥΠΑ τις προηγούμενες ημέρες είχε διαψεύσει τέτοιες πληροφορίες.
Σχετικά με τους τρεις επιβάτες που επέλεξαν να μείνουν στο Μινσκ, ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι αυτός ήταν και ο τελικός προορισμός τους. Ο μεν Έλληνας είναι παντρεμένος εκεί, οι δε Λευκορώσοι υπήκοοι θα πετούσαν και αυτοί, μέσω Βίλνιους, με μια εταιρεία χαμηλού κόστους, με εισιτήριο που δεν ξεπερνά τα 12 ευρώ για τη Λευκορωσία. Έτσι, λογικό ήταν να θελήσουν απευθείας να μείνουν στο μέρος όπου θα κατέληγαν.
Να σημειωθεί ότι ο CEO της Ryanair με αυτό το δεδομένο, της αποβίβασης των τριών στο Μινσκ, είχε υποστηρίξει ότι στην πτήση επέβαιναν πράκτορες της KGB. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο για κάποιον από τους εν λόγω επιβάτες. Οσον αφορά στη γυναίκα και τον πιλότο, με καταγωγή από τη Λευκορωσία που αποβιβάστηκαν μαζί με τον Έλληνα στο αεροδρόμιο του Μινσκ, οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν πως η πρώτη δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα μας, ο δεύτερος είχε επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο Ιάσων Ζήσης, ο Ελληνας της πτήσης-θρίλερ, πήγαινε στο Μινσκ για να συναντήσει την σύζυγό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το iefimerida, οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στείλει σήματα σε όλες τις αντίστοιχες διεθνείς υπηρεσίες, για όλους τους επιβάτες του αεροσκάφους, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει ληφθεί απάντηση, γεγονός που αφενός σημαίνει ότι δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος στην πτήση και αφετέρου δεν έχει παρατηρηθεί πρακτορική δραστηριότητα στο ελληνικό έδαφος, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες το έχουν κάνει «φύλλο και φτερό».
0 Σχόλια