Στις ετικέτες των καλλυντικών, αλλά και γενικότερα σε θέματα που αφορούν την γυναικεία ομορφιά, οι όροι κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ έχουν εξέχουσα θέση. Ποιος είναι όμως ο σημαντικός τους ρόλος για το πρόσωπο και την επιδερμίδα γενικότερα και ποιες οι ευεργετικές του ιδιότητες;
Ανακαλύψτε λοιπόν τι είναι, τι οφέλη μας προσφέρει για το πρόσωπο και το δέρμα, καθώς και ποιες τροφές το ενισχύουν ή τι συμπληρώματα κολλαγόνου υπάρχουν.
Τι είναι το κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο είναι ένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία του οργανισμού μας. Πρόκειται για την βασική ινώδη πρωτεΐνη, με τουλάχιστον 16 διαφορετικούς τύπους, που λειτουργεί σαν κόλλα στο σώμα μας.
Πιο συγκεκριμένα, το κολλαγόνο τύπου 1 και 3 αποτελεί δομικό στοιχείο του δέρματος, των μυών και των συνδέσμων. Από την άλλη, το τύπου 2 βρίσκεται στους χόνδρους των αρθρώσεων και τα μάτια.
Γενικότερα όμως η πρωτεΐνη αυτή βοηθά στην οικοδόμηση και υποστήριξη πολλών ιστών. Από τα οστά και τους χόνδρους έως το δέρμα, καθώς και στα μαλλιά, μάτια και το πεπτικό σύστημα, το κολλαγόνο είναι καθοριστικής σημασίας.
Είναι το συστατικό που υπάρχει στο χόριο τμήμα του δέρματος και διατηρεί την επιδερμίδα μας ενυδατωμένη, λαμπερή, νεανική και σφριγηλή. Παράλληλα βοηθά στην επούλωση πληγών, τραυμάτων και ουλών, καθώς ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων. Ουσιαστικά βρίσκεται παντού στο σώμα μας, σε μεγάλο ποσοστό και δρα σε συνδυασμό με την ελαστίνη.
Κολλαγόνο - Ιδιότητες - Τροφές
Δυστυχώς όμως η πάροδος του χρόνου είναι επιβαρυντική για την παραγωγή του. Συγκεκριμένα, μετά την ηλικία των 20 ετών αρχίζει να μειώνεται το ποσοστό ύπαρξης του κολλαγόνου στο δέρμα κατά 1-1,5 % το χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σιγά σιγά να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες και η επιδερμίδα μας να χάνει γενικότερα τη φρεσκάδα της.
Μάλιστα ο ρυθμός παραγωγής του κολλαγόνου μπορεί να μειωθεί, πέρα από την ηλικία, και από εξωτερικούς παράγοντες. Οι πιο συνήθεις είναι η φωτογήρανση, η ρύπανση, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.
Για να επιβραδύνουμε τον ρυθμό απώλειας και να αναπληρώσουμε το χαμένο κολλαγόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλλυντικά προϊόντα και κρέμες που το περιέχουν. Εναλλακτικά επιλέγουμε να καταναλώνουμε τροφές που ενισχύουν την παραγωγή του ή να δοκιμάσουμε τα στοχευμένα σε αυτό συμπληρώματα διατροφής (σύμφωνα με αυτή την έρευνα η καθημερινή πρόσληψη πόσιμου κολλαγόνου μειώνει τα σημάδια της γήρανσης). Επίσης, ο περιορισμός της εκτεταμένης έκθεσης στον ήλιο και την ρύπανση, αλλά και η μείωση ή το κόψιμο του καπνίσματος βοηθούν στην διατήρηση του σε υψηλά επίπεδα.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του κολλαγόνου στο πρόσωπο και τον οργανισμό
Όπως ήδη αναφέραμε η επάρκεια κολλαγόνου στο πρόσωπο και το σώμα γενικότερα προσφέρει μερικά πολύ σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας.
Στον τομέα της ομορφιάς το κολλαγόνο συμβάλλει στη φρέσκια και νεανική όψη της επιδερμίδας του προσώπου με σφριγηλότητα και ελαστικότητα, χωρίς ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης. Επίσης, βοηθά στο να έχουμε λαμπερά μαλλιά και γερά νύχια.
Πέρα όμως από την ομορφιά και την αντιγήρανση, η ύπαρξη κολλαγόνου στον οργανισμό έχει και άλλα οφέλη:
Βοηθά τα κόκαλα να παραμείνουν δυνατά. Ο συνδυασμός του με το ασβέστιο ενισχύει την ελαστικότητα τους και το πόσο γερά είναι. Κάτι τέτοιο μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.
Ενισχύει τους χόνδρους των αρθρώσεων και τους κάνει πιο ανθεκτικούς στην τριβή, αφού αποτελεί ένα βασικό συστατικό της σύνθεσης τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.
Αυξάνει τη μυική μάζα.
Υποστηρίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Βοηθά στην γρηγορότερη επούλωση πληγών και ουλών.
Μειώνει το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει την άμυνα απέναντι στις ελεύθερες ρίζες.
Εκτός από την παραγωγή του κολλαγόνου από τον ίδιο μας τον οργανισμό, μπορούμε να ενισχύσουμε την ποσότητα του καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές.
Η μεμβράνη στο τσόφλι (χρησιμοποιείται για την παραγωγή σκόνης κολλαγόνου) και ο κρόκος του αυγού της κότας ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.
Επίσης, ο ζωμός από τα κόκαλα ζώων και η ζελατίνη από το μαγείρεμα τους είναι πλούσια στην ευεργετική αυτή πρωτεΐνη. Μάλιστα ο ζωμός από βοοειδή περιέχει περισσότερο κολλαγόνο τύπου 1 που βοηθά στην καλύτερη υγεία του δέρματος. Αντίθετα, ο ζωμός του κοτόπουλου και της γαλοπούλας είναι πλούσιος σε κολλαγόνο τύπου 2 για καλύτερη στήριξη των αρθρώσεων.
Πέρα όμως από τον ζωμό, εξίσου σημαντική πηγή κολλαγόνου είναι και το κρέας. Καταναλώνοντας λοιπόν άφθονο μοσχάρι, κοτόπουλο, ελάφι, χοιρινό, αλλά και ψάρι, βοηθάτε στην αύξηση της σημαντικής αυτής πρωτεΐνης.
Η βιταμίνη C επίσης συμβάλλει στην αύξηση κολλαγόνου του δέρματος. Έχει την ικανότητα όχι μόνο να βοηθά στην μεγαλύτερη παραγωγή του, αλλά και στην καλύτερη ποιότητα του. Επομένως, τα πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, μπρόκολο και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, είναι πολύ σημαντικοί σύμμαχοι για τέλεια επιδερμίδα.
Τα πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά είναι πολύ ωφέλιμα για την παραγωγή της εν λόγω πρωτεΐνης. Το σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι και άλλα, διαθέτουν πληθώρα αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών A, C και E, οι οποίες διεγείρουν τη δημιουργία του κολλαγόνου και προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες που τείνουν να το καταστρέφουν.
Από την άλλη μεριά, η τομάτα, το παντζάρι και η κόκκινη πιπεριά, καθώς και τα κόκκινα φρούτα όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα κεράσια είναι πηγές λυκοπενίου που ωθεί το κολλαγόνο να παραχθεί και δρα ενάντια στη φωτογήρανση. Τέλος, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες έχουν πολύ βιταμίνη A, που δρα επανορθωτικά στο κατεστραμμένο κολλαγόνο.
Εξίσου σημαντική είναι και η πρόσληψη βιταμίνης Ε. Δρα επιβραδυντικά στην σκλήρυνση του κολλαγόνου, διατηρώντας έτσι την ελαστικότητα του δέρματος. Γι’ αυτό, η κατανάλωση αβοκάντο, ξηρών καρπών, σπόρων και φυτικών ελαίων θα βοηθήσει.
Επιπλέον, οι τροφές πλούσιες σε θείο έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν την διάσπαση του κολλαγόνου, αλλά και να ενισχύουν την παραγωγή του. Επομένως, σέλινο, μπανάνα, σκόρδο, πράσο, σχοινόπρασο και κρεμμύδι είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό.
Τέλος, τα μούρα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες C και E. Δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το κολλαγόνο, προλαμβάνοντας έτσι τα σημάδια γήρανσης.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση τους
Η ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, αλλά και τα τηγανητά αυξάνουν το σάκχαρο και δρουν επιβαρυντικά για την επιδερμίδα.
Πιο συγκεκριμένα, τα μη φυσικά σάκχαρα μέσω της γλυκοζυλίωσης δεσμεύουν το κολλαγόνο, οδηγώντας έτσι στην σκλήρυνση των ινών. Αυτό οδηγεί στη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, αλλά και στην πρόωρη γήρανση του. Είναι λοιπόν προτιμότερο να επιλέγετε φυσικά σάκχαρα όπως τα φρούτα.
Επίσης, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που δεν φαίνεται. Άρα η αποφυγή λευκού ψωμιού, λευκών ζυμαρικών και άλλων τροφών αυτής της ομάδας θα βοηθήσει στην μείωση της διαδικασίας της γλυκοζυλίωσης.
Συμπληρώματα διατροφής με πόσιμο κολλαγόνο
Εκτός από το κολλαγόνο που μπορούμε να πάρουμε με φυσικό τρόπο μέσω κάποιων τροφών, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής που το περιλαμβάνουν. Πρόκειται για πόσιμα σκευάσματα σε υγρή μορφή, σκόνη, χάπια, κάψουλες κλπ. Αυτά αυξάνουν την ποσότητα του κολλαγόνου στον οργανισμό και υπόσχονται νεανική, λαμπερή και σφριγηλή επιδερμίδα προσώπου.
Υπάρχουν μάλιστα και αρκετές έρευνες που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του πόσιμου κολλαγόνου. Βέβαια, το ποσοστό της έχει να κάνει με τον οργανισμό κάθε ατόμου.
Τα περισσότερα εξ αυτών των σκευασμάτων περνούν στο δέρμα μέσω της διαδικασίας της υδρόλυσης. Δηλαδή τα συμπληρώματα αυτά έχουν διαχωρίσει το κολλαγόνο σε πεπτίδια (υδρολυμένο), βοηθώντας το να απορροφηθεί καλύτερα και να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα.
Αν και δεν έχουν μελετηθεί πλήρως από τους επιστήμονες όλα τα πιθανά οφέλη που προσφέρουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, υπάρχουν ενδείξεις πως βοηθούν στην διατήρηση της ελαστικότητας και νεανικής όψης της επιδερμίδας, καθώς και στα υπόλοιπα οφέλη του κολλαγόνου που αναφέραμε παραπάνω.
Τέλος, όσον αφορά την δοσολογία οι συστάσεις ποικίλουν. Σύμφωνα με μελέτες, καθημερινές δόσεις συμπληρωμάτων κολλαγόνου από 2,5 έως 10 γραμμάρια την ημέρα είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο υπάρχουν εταιρείες που προτείνουν δοσολογίες έως 30 γραμμάρια την ημέρα. Συνιστάται λοιπόν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη χρήση κάποιου σκευάσματος.
Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου
Σε γενικές γραμμές τα συμπληρώματα με κολλαγόνο θεωρούνται ασφαλή για χρήση. Ωστόσο, όπως σε όλα τα σκευάσματα, έτσι και σε αυτά, υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις και παρενέργειες που ενδέχεται να εμφανιστούν.
Για παράδειγμα, κάποια συμπληρώματα βασίζονται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, το αυγό και τα οστρακοειδή. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να προκαλέσουν γνωστές ή άγνωστες αλλεργίες σε ορισμένα άτομα.
Επιπλέον, υπάρχουν παρενέργειες όπως:
Ήπια πεπτικά προβλήματα
Καούρα
Διάρροια
Βαρυστομαχιά
Άσχημη γεύση στο στόμα
Εξανθήματα
Τέλος, επειδή τα συμπληρώματα με κολλαγόνο δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως για την ασφάλεια τους, συνιστάται να αποφεύγονται από εγκύους, θηλάζουσες γυναίκες και παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ιατρικές παθήσεις ή ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.
Ενέσεις κολλαγόνου στο πρόσωπο για νεανική επιδερμίδα
Πέρα από την φυσική παρασκευή του κολλαγόνου από τον ίδιο μας τον οργανισμό και την ενίσχυση της διαδικασίας αυτής με συγκεκριμένες τροφές ή συμπληρώματα, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να αυξήσετε την ποσότητα του.
Η πιο διαδεδομένη αισθητική θεραπεία ομορφιάς είναι οι ενέσεις κολλαγόνου. Γίνονται από τον δερματολόγο απευθείας στα σημεία που χρειάζεται.
Έχουν την ικανότητα να γεμίζουν τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές του προσώπου, επαναφέροντας στην επιδερμίδα την χαμένη της λάμψη, σφριγηλότητα και ελαστικότητα, οδηγώντας σε μια πιο νεανική όψη.
0 Σχόλια