.
Ιταλικό καλτσόνε με σπιτική ζύμη. Ζουμερή και πεντανόστιμη σκεπαστή πίτσα. Γεμίστε την με τα υλικά που αγαπάτε, ή με ότι σας περίσσεψε!Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
250 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
160 ml χλιαρό νερό
1/2 πρέζα ζάχαρη
1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φέτες μπέικον
1 σκ. σκόρδο σπασμένη
5 μεγάλα άσπρα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
4 κ.σ. κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
4 φέτες ζαμπόν
250 γραμ. μπαστούνι μοτσαρέλα τριμμένο
μείγμα μυρωδικών (ρίγανη-θυμάρι-βασιλικό)
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για την πίτσα καλτσόνε. Βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακούβα στο κέντρο.
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω.
Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.
Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις.
Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη.
Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
Για την πίτσα καλτσόνε
Ξεκινάμε την πίτσα καλτσόνε, ροδίζοντας πρώτα το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι, να γίνει τραγανό.
Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά τους.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Θα φτιάξουμε 2 καλτσόνε.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τις ζύμες σε δύο στρογγυλά λεπτά φύλλα.
Αλείφουμε με κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας το μισό φύλλο.
Ισομοιράζουμε τη γέμιση μανιταριών.
Προσθέτουμε το ζαμπόν, το τραγανό μπέικον σε κομμάτια και το τυρί.
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Διπλώνουμε στη μέση (σαν μισοφέγγαρο) και στρίβουμε τις άκρες τσιμπώντας τις ενώσεις. Το κλείνουμε σαν κόθρο.
Λαδώνουμε την επιφάνεια με ελάχιστο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε τα καλτσόνε στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για περίπου 20′ μέχρι να ροδίσουν.
Extra tip
Όσο πιο λίγη υγρασία εμφανίζει η γέμιση του καλτσόνε, τόσο πιο τραγανό αποτέλεσμα έχουμε.
0 Σχόλια