Επιστήμονες δημιούργησαν ένα αναπηρικό αμαξίδιο, που επιτρέπει στους τετραπληγικούς ανθρώπους να μετακινούνται μόνοι τους με τη βοήθεια της γλώσσας τους.
Τα έως τώρα πειράματα είναι επιτυχημένα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μέθοδός τους μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους οι παράλυτοι άνθρωποι.
Οι επιστήμονες τοποθετούν στη γλώσσα των ασθενών έναν μικροσκοπικό μαγνήτη, τις κινήσεις του οποίου ανιχνεύουν αισθητήρες και τις μετατρέπουν σε εντολές, οι οποίες επιτρέπουν στους ασθενείς να ασκούν έλεγχο στο αμαξίδιό τους.
Τους επιτρέπουν επίσης να αποκτούν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ο μαγνήτης τοποθετείται στη γλώσσα με bodypiercing και το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί αλλάζει αναλόγως με τις κινήσεις της γλώσσας. Τις αλλαγές αυτές ανιχνεύουν οι αισθητήρες, που βρίσκονται σε μία συσκευή που μοιάζει με ασύρματο ακουστικό με μικρόφωνο.
Όπως εξηγούν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια (Georgia Tech) στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», η νέα τεχνολογία βασίζεται στην ανθρώπινη γλώσσα επειδή αυτή είναι εξαιρετικά εύκαμπτη, οπότε επιτρέπει πολλές κινήσεις.
Μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στον έλεγχο της γλώσσας, εξαιτίας του ρόλο της στην ομιλία, στην κατάποση και σε άλλες λειτουργίες του σώματος.
Η γλώσσα είναι επίσης ένα τμήμα του σώματος που μένει ανεπηρέαστο από τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, οι οποίοι μπορεί να αφήσουν έναν άνθρωπο παράλυτο από τον αυχένα και κάτω (τετραπληγία).
Το όλο σύστημα που επινόησαν οι επιστήμονες του GeorgiaTech ονομάζεται Tongue Drive System και δοκιμάστηκε σε 23 υγιείς εθελοντές και 11 πάσχοντες από τετραπληγία.
Οι ερευνητές είχαν προγραμματίσει το σύστημά τους ώστε να αναγνωρίζει έξι θέσεις της γλώσσας στο στόμα και αναλόγως να μετακινεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο ή τον κέρσορα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (όταν, λ.χ., οι εθελοντές άγγιζαν με τη γλώσσα τους το αριστερό μάγουλό τους, το αμαξίδιο στρεφόταν αριστερά).
Τα πειράματα έδειξαν ότι οι πάσχοντες από τετραπληγία κατόρθωναν να διεκπεραιώνουν τέτοιου είδους κινήσεις τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι με άλλες τεχνολογίες, αλλά με την ίδια ακρίβεια.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σύντομα θα έχουν μία εντολή για κάθε δόντι του στόματος και ότι με τη βοήθεια συνδυασμών διαφόρων δομών οι τετραπληγικοί θα μπορούν να εκτελούν «απεριόριστο» αριθμό κινήσεων.
Η νέα τεχνολογία προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. Οι επιστήμονες του GeorgiaTechπροσπαθούν τώρα να τοποθετήσουν τους αισθητήρες τους σε «σιδεράκια» για τα δόντια, ούτως ώστε να είναι η τεχνολογία πιο σταθερή όταν τα αμαξίδια θα κινούνται στους δρόμους.
Επόμενο βήμα είναι να πάρουν από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές έγκριση για διάθεση της τεχνολογίας στο ευρύ κοινό.
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια