Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Italian strata

Μοιάζει με ψεύτικο σουφλέ, είναι πεντανόστιμο και χορταστικό φαγητό.

Υλικά Συνταγής
6 φέτες ψωμί τοστ
6 αυγά μεγάλα
2 φλ. γάλα (ή 1½ φλ. γάλα και 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος)
2 λουκάνικα ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα κίτρινα τυριά
5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
αλάτι
πιπέρι
λίγο μαϊντανό
λίγο βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
Η αφράτη ιταλική στράτα ψήνεται στο φούρνο. Είναι κάτι ανάμεσα σε χορταστική ομελέτα και ψεύτικο σουφλέ. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε υλικά που σας έχουν περισσέψει στο ψυγείο άλλωστε αυτή είναι η λογική της. Με ό,τι έχω φτιάχνω μια λαχταριστή στράτα.

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 είναι ιδανικό.


Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4΄.

Προσθέτουμε το ψωμί σε κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν. Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε το ψωμί και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει.

Αδειάζουμε τη strata στο βουτυρωμένο σκεύος.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4-5 ώρες η μία νύχτα.

Το ψωμί θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160 °C.

Βάζουμε το ντοματίνια στη στράτα.

Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια να φουσκώσει η στράτα και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της.

Η στράτα αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10′.

Όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ.

Η στράτα σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα. Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σφίξει.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια