Κάθε χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ταεκβοντό (International Taekwondo Day) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.
Η ημερομηνία που επελέγη για τον εορτασμό δεν είναι τυχαία, αλλά ιδιαιτέρως σημαντική για την πορεία του αθλήματος. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1994 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την ανακήρυξη του Ταεκβοντό ως ολυμπιακού αθλήματος και την εισδοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες αρχής γενομένης από το Σίδνεϊ το 2000.Το Ταεκβοντό είναι μια σύγχρονη Κορεάτικη τέχνη αυτοάμυνας που μετεξελίχθηκε σε ολυμπιακό άθλημα και χαρακτηρίζεται από θεαματικά λακτίσματα μεταξύ των δύο αντιπάλων. Βασική αρχή του είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι' αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση.
Στην Ελλάδα το Ταεκβοντό εισήχθη το 1969 και τον Δεκέμβριο του 1979 αναγνωρίσθηκε ως επίσημο άθλημα από την Πολιτεία και εντάχθηκε στην δύναμη του ΣΕΓΑΣ. Η ανάπτυξη του δυναμικού αθλήματος ήταν έκτοτε ραγδαία και το 1987 απέκτησε την δική του αρχή, την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ).
Η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στο Ταεκβοντό με αποκορύφωνα τα τέσσερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες από τους Μιχάλη Μουρούτσο (χρυσό το 2000), Αλέξανδρο Νικολαΐδη (αργυρά το 2004 και 2008) και Ελισάβετ Μυστακίδου (αργυρό το 2004). Ένα χάλκινο έχει κατακτήσει η Μόρφω Δροσίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992), όταν το Ταεκβοντό ήταν άθλημα επίδειξης.
0 Σχόλια