.
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 50΄ Υλικά (για ταρτιέρα 30 εκ. - 8 κομμάτια)
Για το φύλλο\
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml ελαφρύ αγελαδινό γάλα, χλιαρό
60 ml ελαιόλαδο + λίγο
για την ταρτιέρα
1 κουτ. γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
150 ml γάλα φρέσκο, ελαφρύ
2 αυγά και 3 ασπράδια, καλά χτυπημένα
400 γρ. γιαούρτι αγελάδος 2% λιπαρά
400 γρ. «φέτα» light, χοντροτριμμένη
τα φύλλα από 2 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, κοπανισμένος
τα φύλλα από 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα, ή 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι ή σουσάμι (καβουρδισμένο σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 1 - 2 λεπτά)
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά 150 ml χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή λίγο νερό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη, να ξεκουραστεί.
Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γάλα με τα αυγά και τα ασπράδια μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη φέτα, το δυόσμο, τη ρίγανη και το πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα ή το ταψί. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους.
Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στη λειτουργία του αέρα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η τάρτα και από κάτω.
240 θερμίδες η μερίδα
Γλιτώνουμε 220 θερμίδες, 20 γρ. λίπος (ανά μερίδα σε σύγκριση με μια «κανονική» τυρόπιτα)
gastronomos.gr
0 Σχόλια