Σαλάτες και μεζέδες με πρωταγωνιστές το σταφύλι και τα ελληνικά τυριά, σε γρήγορες, εύκολες και απίστευτα νόστιμες συνταγές.
Σαλάτα με ζυμαρικά, σταφύλια, ξινομυζήθρα, μπρόκολο και γραβιέρα
Υλικά
1 πακέτο ζυμαρικά κοντά (κοφτό μακαρονάκι ή άλλο)
3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κεφάλι μπρόκολο σε μπουκετάκια
2 φλιτζ. ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου σε κυβάκια
1 φλιτζ. ντοματάκια τσέρι, κομμένα στη μέση
1 ½ φλιτζ. κόκκινα ή ροζέ σταφύλια, κομμένα στη μέση
½ φλιτζάνι πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια
½ φλιτζάνι ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσια
1 φλιτζ. ξινομυζήθρα
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Μόλις γίνουν al dente, στραγγίζετε, ξεπλένετε με κρύο νερό και ανακατεύετε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τοποθετείτε στο ψυγείο για να κρυώσουν.
Βράζετε 4 φλιτζάνια νερό και ζεματίζετε τα μπουκετάκια του μπρόκολου για 1-2 λεπτά.
Σουρώνετε το μπρόκολο και ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό. Αφήνετε στην άκρη.
Όταν τα ζυμαρικά κρυώσουν τα ανακατεύετε καλά με το μπρόκολο, το στήθος κοτόπουλου, τα μισά ντοματίνια, τα κόκκινα σταφύλια, τις ελιές, την ξινομυζήθρα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξίδι από λευκό κρασί.
Αλατίζετε, ανακατεύετε και πάλι καλά και τρίβετε από πάνω τη γραβιέρα.
Η σαλάτα σερβίρεται κρύα.
Μεζεδάκια για κρασί
Υλικά
100 γρ. τυρί Κατίκι Δομοκού (ή 150 γρ)
1 ½ κουταλιά σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 πρέζα αλάτι
48 ρώγες από σταφύλια (λευκά, κόκκινα ή μείγμα τους), πλυμένες και στεγνωμένες
48 οδοντογλυφίδες
½ φλιτζάνι πολύ ψιλοκομμένα ψημένα καρύδια, αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Αναμειγνύεται πολύ καλά το Κατίκι Δομοκού με το γιαούρτι.
Καρφώνετε μία ρώγα σταφυλιού σε κάθε οδοντογλυφίδα.
Βυθίζετε κάθε ρώγα μέχρι τη μέση στο τυρί, και έπειτα βυθίζετε, πάλι μέχρι τη μέση, στους καβουρδισμένους, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Τοποθετείτε τα μεζεδάκια σε πιατέλα. Αφήνετε την πιατέλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά ή μέχρι να είστε έτοιμοι να το σερβίρετε.
Συμβουλές
Βεβαιωθείτε ότι απομακρύνετε την υπερβολική ποσότητα τυριού πριν βυθίσετε τα σταφύλια στους ξηρούς καρπούς, για να διατηρήσουν τη φόρμα τους.
Όταν ετοιμάζετε το σταφύλι, τοποθετήστε την τρύπα της ρώγας προς τα κάτω έτσι ώστε η όμορφη πλευρά του σταφυλιού να «βλέπει» επάνω.
Σαλάτα με σταφύλια, φακές και φέτα
Υλικά
2 ½ φλιτζ. νερό
¾ φλιτζ. φακές
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 ½ κ.γ. μέλι
½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
¾ φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα
1 ½ φλιτζ. κόκκινα σταφύλια, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση
1 κλωνάρι σέλινο, κομμένο σε ροδέλες
½-1 φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη ή τεμαχισμένη
αλάτι και πιπέρι
Υλικά
Βράζετε 2 ½ φλιτζάνια νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτετε τις φακές, σιγοβράζετε, καλύπτετε και μαγειρεύετε για 30 λεπτά ή έως ότου γίνουν τρυφερές. Σουρώνετε και ξεπλένετε με κρύο νερό.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη βινεγκρέτ χτυπώντας καλά και μαζί το ξίδι, τον χυμό λεμονιού, το λάδι, το μέλι και το θυμάρι.
Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύετε μαζί φακές, ψητά καρύδια, σταφύλια, σέλινο, φέτα και βινεγκρέτ.
Αλατοπιπερώνετε, δοκιμάζετε και σερβίρετε. Η σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
0 Σχόλια