Δύσκολο / Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα
Υλικά (για 1 μεγάλο κέικ)
500 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
130 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
270 γρ. γάλα ζεστό (το κατεβάζουμε από τη φωτιά λίγο πριν βράσει, στους 80°C)
270 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
630 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
650 γρ. ζάχαρη
7 αυγά
4 κάψουλες βανιλίνη
βούτυρο + κακάο για τις φόρμες
Για την επικάλυψη (frosting)
300 γρ. κουβερτούρα πικρή (65-70%), ψιλοκομμένη
300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
400 ml κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ. σιρόπι γλυκόζης
410 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
Διαδικασία
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο 2 στρογγυλές φόρμες του κέικ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το ζεστό γάλα με το κακάο ώστε να μην έχει σβόλους.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, τη βανίλια και αλάτι.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει (περίπου 10 λεπτά).
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα (περίπου κάθε 1½-2 λεπτά).
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα, να προθερμανθεί.
Χαμηλώνουμε το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ και λίγο-λίγο το μείγμα αλευριού με το μείγμα κακάου.
Λίγο το ένα, λίγο το άλλο.
Θα πρέπει να τελειώσουμε με το αλεύρι.
Μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες του κέικ και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι το κέικ να είναι έτοιμο.
(Βάζουμε τις φόρμες σε δύο σχάρες στον φούρνο, αν δεν χωράνε σε μία.)
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα κέικ στις φόρμες για 15 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Επικάλυψη: Αναμειγνύουμε τις 2 σοκολάτες σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το σιρόπι γλυκόζης μέχρι το μείγμα να κοχλάσει και το ρίχνουμε στο μπολ με τις σοκολάτες.
Ανακατεύουμε καλά ώστε η κρέμα (γκανάς) να είναι λεία, ομοιογενής. Αφήνουμε την γκανάς να κρυώσει και να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βάζουμε την γκανάς στο μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι η βουτυρόκρεμα να γίνει γυαλιστερή και βελούδινη. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, αλλά όχι παρά πολύ (δεν θέλουμε να σφίξει τόσο που να μην απλώνεται εύκολα).
Αν χρειαστεί, ισιώνουμε τα 2 κέικ για να στέκονται καλά (κόβοντας από την επιφάνειά τους όσο χρειάζεται για να γίνει ίσια).
Αλείφουμε την επιφάνεια του ενός κέικ με βουτυρόκρεμα, καπακώνουμε με το δεύτερο και αλείφουμε ολόγυρα με βουτυρόκρεμα με μια σπάτουλα.
Αν θέλουμε, κάνουμε σχέδια χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι αλείμματος και σακούλα κορνέ.
www.gastronomos.gr
Υλικά (για 1 μεγάλο κέικ)
500 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
130 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
270 γρ. γάλα ζεστό (το κατεβάζουμε από τη φωτιά λίγο πριν βράσει, στους 80°C)
270 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
630 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
650 γρ. ζάχαρη
7 αυγά
4 κάψουλες βανιλίνη
βούτυρο + κακάο για τις φόρμες
Για την επικάλυψη (frosting)
300 γρ. κουβερτούρα πικρή (65-70%), ψιλοκομμένη
300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
400 ml κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ. σιρόπι γλυκόζης
410 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
Διαδικασία
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο 2 στρογγυλές φόρμες του κέικ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το ζεστό γάλα με το κακάο ώστε να μην έχει σβόλους.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, τη βανίλια και αλάτι.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει (περίπου 10 λεπτά).
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα (περίπου κάθε 1½-2 λεπτά).
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα, να προθερμανθεί.
Χαμηλώνουμε το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ και λίγο-λίγο το μείγμα αλευριού με το μείγμα κακάου.
Λίγο το ένα, λίγο το άλλο.
Θα πρέπει να τελειώσουμε με το αλεύρι.
Μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες του κέικ και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι το κέικ να είναι έτοιμο.
(Βάζουμε τις φόρμες σε δύο σχάρες στον φούρνο, αν δεν χωράνε σε μία.)
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα κέικ στις φόρμες για 15 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Επικάλυψη: Αναμειγνύουμε τις 2 σοκολάτες σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το σιρόπι γλυκόζης μέχρι το μείγμα να κοχλάσει και το ρίχνουμε στο μπολ με τις σοκολάτες.
Ανακατεύουμε καλά ώστε η κρέμα (γκανάς) να είναι λεία, ομοιογενής. Αφήνουμε την γκανάς να κρυώσει και να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βάζουμε την γκανάς στο μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι η βουτυρόκρεμα να γίνει γυαλιστερή και βελούδινη. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, αλλά όχι παρά πολύ (δεν θέλουμε να σφίξει τόσο που να μην απλώνεται εύκολα).
Αν χρειαστεί, ισιώνουμε τα 2 κέικ για να στέκονται καλά (κόβοντας από την επιφάνειά τους όσο χρειάζεται για να γίνει ίσια).
Αλείφουμε την επιφάνεια του ενός κέικ με βουτυρόκρεμα, καπακώνουμε με το δεύτερο και αλείφουμε ολόγυρα με βουτυρόκρεμα με μια σπάτουλα.
Αν θέλουμε, κάνουμε σχέδια χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι αλείμματος και σακούλα κορνέ.
www.gastronomos.gr
0 Σχόλια