Υλικά για 4 άτομα
Συστατικά
4 μελιτζάνες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι θυμάρι, 3-4 κουταλιές έτοιμη σάλτσα ντομάτας (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι
Για τον κιμά:
½ κιλό κιμά χοιρινό
2 κρεμμύδια
1/3 φλ. σπορέλαιο
1 κουταλιά βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο (ή 1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
½ φλ. κονιάκ
1 φλ. ντοματοχυμό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι δυόσμο ξηρό
½ κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
1 ξυλάκι κανέλας
1-2 φύλλα δάφνης
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
5-6 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο
Για την μπεσαμέλ:
3 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές αλεύρι
3 φλ. γάλα
½ φλ. χαλλούμι τριμμένο (και επιπλέον για το ψήσιμο)
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
Βήματα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε (μαζί με το κοτσάνι) στη μέση κατά μήκος.
Με μαχαίρι χαράσετε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί.
Με πινέλο τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και αλατοπιπερώνετε. Τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τις βγάζετε από το φούρνο, τις αφήνετε να κρυώσουν και με ένα κουτάλι πιέζετε τη σάρκα για να μπορέσετε να βάλετε από πάνω τον κιμά.
Παράλληλα ετοιμάζετε τον κιμά.
Βάζετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείτε. Ρίχνετε το σπορέλαιο και το βούτυρο σε ένα τηγάνι και όταν λιώσει τσιγαρίζετε τον κιμά.
Ακολούθως, προσθέτετε τα πολτοποιημένα κρεμμύδια και σοτάρετε. Ύστερα, σβήνετε με το κονιάκ. Όταν εξατμιστεί βάζετε το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη.
Ανακατεύετε καλά τον κιμά και προσθέτετε το δυόσμο, το κύμινο, το ξυλάκι κανέλας, τη δάφνη, το μαϊντανό, το βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.
Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
Μετά φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι.
Ανακατεύετε με σύρμα για 2 λεπτά και προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα. Μόλις αρχίσει να βράζει βάζετε το τριμμένο χαλλούμι, το αβγό και αλάτι και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Γεμίζετε τις ψητές μελιτζάνες με 2-3 κουταλιές κιμά και καλύπτετε την κάθε μελιτζάνα με 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με λίγο τριμμένο χαλλούμι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35΄ – 40΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αν θέλετε γαρνίρετε τις μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας.
Λέφου
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε (μαζί με το κοτσάνι) στη μέση κατά μήκος.
Με μαχαίρι χαράσετε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί.
Με πινέλο τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και αλατοπιπερώνετε. Τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τις βγάζετε από το φούρνο, τις αφήνετε να κρυώσουν και με ένα κουτάλι πιέζετε τη σάρκα για να μπορέσετε να βάλετε από πάνω τον κιμά.
Παράλληλα ετοιμάζετε τον κιμά.
Βάζετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείτε. Ρίχνετε το σπορέλαιο και το βούτυρο σε ένα τηγάνι και όταν λιώσει τσιγαρίζετε τον κιμά.
Ακολούθως, προσθέτετε τα πολτοποιημένα κρεμμύδια και σοτάρετε. Ύστερα, σβήνετε με το κονιάκ. Όταν εξατμιστεί βάζετε το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη.
Ανακατεύετε καλά τον κιμά και προσθέτετε το δυόσμο, το κύμινο, το ξυλάκι κανέλας, τη δάφνη, το μαϊντανό, το βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.
Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
Μετά φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι.
Ανακατεύετε με σύρμα για 2 λεπτά και προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα. Μόλις αρχίσει να βράζει βάζετε το τριμμένο χαλλούμι, το αβγό και αλάτι και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Γεμίζετε τις ψητές μελιτζάνες με 2-3 κουταλιές κιμά και καλύπτετε την κάθε μελιτζάνα με 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με λίγο τριμμένο χαλλούμι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35΄ – 40΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αν θέλετε γαρνίρετε τις μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας.
Λέφου
0 Σχόλια