Κάθε λέξη που χρησιμοποιείς είναι συνήθως η έκφραση του τι συμβαίνει μέσα σου. Αν θέλεις να ξέρεις ποιος πραγματικά είσαι, αν επιθυμείς να γνωρίσεις τις πιο μύχιες σκέψεις σου του είναι σου, άκου τι λόγια προφέρεις. Άκου τον εαυτό σου, όταν μιλάει στους άλλους!
Μπορείς να ηχογραφείς για μια εβδομάδα κάθε τηλεφωνική σου κλήση και στο τέλος της εβδομάδας άκου τι λόγια είπες, με τι τρόπο μίλησες και θα ανακαλύψεις πολλά πράγματα για σένα που δεν φανταζόσουν….
Ένας χρυσός κανόνας, ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά, είναι να είσαι πάντα ειλικρινής! Πρακτικά, δεν υπάρχει κάποιος αρκετά σοβαρός λόγος για να μην λες την αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξωτερικεύεις όλες σου τις σκέψεις κάθε στιγμή και ώρα! Όταν όμως ανοίγεις το στόμα σου για να μιλήσεις, να απαντήσεις σε μια ερώτηση ή να απευθυνθείς σε κάποιον, είναι πρωταρχικής σημασίας, τόσο για εσένα όσο και για το περιβάλλον σου, να πεις την αλήθεια. Λέγοντας την αλήθεια, εκφράζεις ακριβώς, ό,τι συμβαίνει μέσα σου. Ειλικρινές είναι το άτομο που σκέφτεται, αισθάνεται, λέει και πράττει το ίδιο πράγμα. Η μεγαλύτερη σπατάλη ανθρώπινης ενέργειας, προέρχεται από τη μη επωφελή χρήση του λόγου. Δεν είναι κάτι καινούργιο το ότι μιλάμε πολύ, και πολύ συχνά, χωρίς να λέμε απολύτως τίποτα….
Αν σου ζητήσει κάποιος τη γνώμη σου για κάτι και φοβάσαι μήπως τον πληγώσεις εκφράζοντας ελεύθερα αυτό που σκέφτεσαι, μπορείς να του πεις:”Φοβάμαι μη σε πληγώσω! Ζήτησες τη γνώμη μου και μπορεί να μη σου αρέσει η απάντηση…Από την άλλη, εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Αν δεν με ρωτούσες, ίσως να μην έλεγα τίποτα. Αφού όμως θέλεις τη γνώμη μου, θα σου την πω…” Μπορεί η γνώμη σου να μην αρέσει στον άλλο στην αρχή, σε βάθος χρόνου όμως θα σεβαστεί την ειλικρίνειά σου. Θα καταλάβει ότι μαζί σου πάντα θα ξέρει που βρίσκεται, γιατί είσαι ειλικρινής. Αν δεν του αρέσει να ακούει την αλήθεια, απλώς θα σταματήσει να ζητάει τη γνώμη σου.
Το ίδιο μπορείς να κάνεις και όταν έχεις να πεις κάτι σε κάποιον και φοβάσαι την αντίδρασή του, ωστόσο πρέπει να το πεις. Πες του το από πριν. Ξεκαθάρισε ότι έχεις κάτι να πεις και θα το πεις ξεκάθαρα και στα ίσα, επειδή θέλεις να είσαι ειλικρινής και έχει σημασία να εκφράσεις ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι, όσο δύσκολο και αν σου είναι.
Υπάρχει μια πολύ καλή άσκηση που θα σου επιτρέψει να διαπιστώσεις αν χρησιμοποιείς την ενέργειά σου για να πεις λόγια ωφέλιμα. Στο τέλος κάθε ημέρας, ανακεφαλαίωσε τις συζητήσεις που έκανες και αναρωτήσου αν στο τέλος κάθε συζήτησης ένιωθες καλύτερος-η, γεμάτος-η, εμπλουτισμένος-η με ενέργεια και πιο δυναμικός-ή. Αν ένιωσες έτσι, θα παρατηρήσεις ότι στην ίδια κατάσταση βρέθηκε και ο συνομιλητής σου.
Όταν έρχεται κάποιος με διάθεση να κουτσομπολέψει, είναι σημαντικό να του κόψεις αμέσως τη φόρα. Έτσι, εμποδίζεις την σπατάλη ενέργειας. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να λες εσύ στους άλλους τέτοια κουτσομπολιά.
Αν βιώνεις συσσωρευμένη οργή, επειδή δεν μπόρεσες να εκφραστείς σε μερικές περιπτώσεις, μην ξεχνάς ότι η έκφραση της οργής μπορεί να αποτελεί ένα υγιές μέσο απαλλαγής από συσσωρευμένη ένταση. Αρκεί βέβαια να πρόκειται για οργή συγκρατημένη και δικαιολογημένη, που δεν αποσκοπεί στο να αλλάξει τον άλλο.
Αν είσαι άτομο που δυσκολεύετε να εκφραστεί, να διατυπώσει τη σκέψη του, εξασκήσου από σήμερα, για να αρχίσεις να πετυχαίνεις μικρές, καθημερινές νίκες. Πολύ συχνά, αρκεί να πούμε κάτι μικρό, αυτό το κατιτί που συνήθως δεν λέμε. Θα δεις, η ενέργεια που θα χρησιμοποιήσεις γι΄αυτήν την προσπάθεια θα αντισταθμιστεί με την αίσθηση ευεξίας που θα βιώσεις. Με τακτική εξάσκηση, θα σου γίνεται όλο και πιο εύκολο, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα τα πράγματα.
Αν θέλεις να σε ακούν οι άλλοι, μην προσπαθείς να είσαι πολύ διαφορετικός-ή από το συνομιλητή σου. Όταν καλλιεργούμε ηθελημένα μεγάλες διαφορές με τους άλλους, συχνά οδηγούμαστε σε πνευματική αλαζονεία. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιληφθείς ότι η δύναμη του λόγου είναι κολοσσιαία. Μπήκες στον κόπο να ακούσεις τον εαυτό σου, να συνειδητοποιήσεις τι λόγια χρησιμοποιείς; Οι λέξεις και οι εκφράσεις που χρησιμοποιείς είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για το τι συμβαίνει μέσα σου. Για παράδειγμα, στη διάρκεια μιας συζήτησης κάποιοι θα απαντήσουν :”Όχι, όχι! δεν ήθελα να πω αυτό. Ήθελα να πω ότι…” Και συνεχίζουν λέγοντας το αντίθετο από αυτό που, υποτίθεται, ήθελαν να πουν. Είναι όμως πολύ αργά επειδή η πρώτη λέξη που χρησιμοποίησαν αντανακλούσε την πραγματική τους σκέψη!
Κάθε φορά που αρχίζεις μια φράση με την έκφραση “Θα ήθελα” στην πραγματικότητα εκφράζεις φόβο. Εξέτασε προσεκτικά το ακόλουθο παράδειγμα. “Θα ήθελα του χρόνου να κάνω ένα ταξίδι!” Η φράση σημαίνει:”Επιθυμώ να κάνω ένα ταξίδι, αλλά φοβάμαι μήπως δεν μπορέσω”. Η αιτία του φόβου ενδέχεται να είναι η έλλειψη χρημάτων, χρόνου, ακόμη και η αίσθηση ότι, απλούστατα, δεν το αξίζεις αυτό το ταξίδι. Και όπως ξέρεις, κάθε φορά που φοβάσαι κάτι, το κάνεις και βγαίνει συνεχώς προς τα έξω. Όσο λοιπόν θα λες “Θα ήθελα του χρόνου να κάνω ένα ταξίδι!” να είσαι σίγουρος-η ότι αυτό το ταξίδι δεν θα γίνει ποτέ!
Όταν χρησιμοποιείς την έκφραση “Δεν θα ήθελα….” πάλι εκφράζεις φόβο. Είσαι το μόνο πρόσωπο στον κόσμο, ικανό να δημιουργήσεις τη ζωή σου και τη δημιουργείς ανάλογα με το τι σκέφτεσαι, τι λες, τι βλέπεις, τι ακούς και τι αισθάνεσαι. Καθεμία εξουσία σου ασκεί μεγάλη επίδραση στη ζωή σου, και από εσένα και μόνο εξαρτάται πως θα τη χρησιμοποιήσεις.
Όταν χρησιμοποιείς την έκφραση “Δεν θα έπρεπε” σε εκφράσεις όπως :”Δεν θα έπρεπε να κοιμάμαι τόσο αργά!” “Δεν θα έπρεπε να ξοδεύω τόσα πολλά!” είναι σαν να λες “Αυτό θέλω να κάνω, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν ήταν καλό, ούτε λογικό, ούτε σωστό”. Όταν λοιπόν θέλεις να κάνεις κάτι και κυριαρχήσει η άποψη “δεν είναι λογικό”, δεν ακούς τις πραγματικές σου ανάγκες. Τον έλεγχο παίρνει η νόηση, που αιτιολογεί και αποφασίζει για εσένα. Και η νόηση επηρεάζεται από τις αποφάσεις που πήρες στα παιδικά σου χρόνια, μια εποχή που η γνώση του καλού και του κακού χειραγωγούσε τη ζωή σου και τη ζωή όλων στο περιβάλλον σου. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ακούμε τις πραγματικές μας ανάγκες αντί για τη νόησή μας.
Όταν χρησιμοποιείς την έκφραση “Όφειλα”, δείχνεις ότι θέτεις στον εαυτό σου απαιτήσεις μη ρεαλιστικές, κάτι που απαιτεί πολλή ενέργεια. Αν προσπαθήσεις παρ΄όλα αυτά, να πραγματοποιήσεις αυτό το “Όφειλα”, ενεργείς ενάντια στην πραγματική επιθυμία σου.
Κάθε φορά που λες “Δεν πρόλαβα”, ή κάτι ανάλογο, έχεις να κάνεις με ψευδαίσθηση. Παραμυθιάζεις τον εαυτό σου….Στην πραγματικότητα, απλώς επέλεξες να κάνεις κάτι πιο σημαντικό ή πιο ενδιαφέρον. Γίνε πιο ειλικρινής με τον εαυτό σου! Αντί να τον εξαπατάς, αναγνώρισε ότι δεν ήταν ζήτημα έλλειψης χρόνου. Έχεις το απόλυτο δικαίωμα να επιλέξεις τι θέλεις να κάνεις και δεν χρειάζεται δικαιολογία εάν αλλάξεις τις προτεραιότητές σου.
Αν σου συμβαίνει να χρησιμοποιείς την έκφραση “Σκοτώνω το χρόνο μου“, να ξέρεις το εξής: Αυτό που σπαταλάς (ο χρόνος) είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις.
Χρησιμοποιούμε επίσης, το ρήμα “προσπαθώ” σε πάρα πολλές περιπτώσεις και με διάφορες χρήσεις, όπου έχει την έννοια μιας πρόθεσης λίγο-πολύ αόριστης. Όταν προφέρεις αυτό το ρήμα με τούτη την έννοια, στην πραγματικότητα λες ότι δεν έχεις πάρει ακόμη κάποια απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, κάθε φορά που λες σε κάποιον “Προσπάθησα να του μιλήσω” ή “Προσπάθησα να καταλάβω“, και τα λοιπά, σημαίνει ότι δεν είχες στ΄αλήθεια την πρόθεση να το κάνεις.
Μια έκφραση που χρησιμοποιούμε άπειρες φορές καθημερινά είναι το “Πρέπει”. Αν μαγνητοφωνούσες όλες τις συζητήσεις σου, θα ξαφνιαζόσουν με τη συχνότητα με την οποία ξεστομίζεις αυτή τη λέξη. Κάθε φορά που λες “πρέπει”, λειτουργεί το μυαλό σου. Αποφασίζει για εσένα η γνώση σου γύρω από το καλό και το κακό. Τα πρόσωπα που ενεργούν επειδή “έτσι πρέπει” να ενεργήσουν, να σκεφτούν ή να πουν κάτι, καταλήγουν πάντα να χάσουν τη δική τους δύναμη. Νοιώθουν ότι υπόκεινται σε κάποιο νόμο που τους λέει “Έτσι πρέπει, δεν έχεις επιλογή!”
Από που προκύπτει, λοιπόν, αυτό το “πρέπει”; Ποιος αποφάσισε ότι έπρεπε αυτό ή εκείνο; ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ! Δεν έχεις παρά να δηλώσεις “Όχι, δεν πρέπει! Στη ζωή μου, εγώ επιλέγω τι κάνω. Όταν επιλέγω κάτι, θα πληρώσω ένα τίμημα. Είμαι έτοιμος-η να το πληρώσω”. Αυτό είναι και τίποτε άλλο. Εσύ ως ανθρώπινο ον, διαθέτεις τη μεγάλη δύναμη να επιλέγεις. Και κάθε φορά που λες “πρέπει”, δυστυχώς χάνεις την επαφή με αυτή τη δύναμη. Και όσο λιγότερο επικοινωνείς με τη δύναμή σου, τόσο προσπαθείς να επιβληθείς στους άλλους.
Οι εκφράσεις του τύπου “Νομίζω”, “Μπορεί”, “Μου φαίνεται”, “Λες και” υποδηλώνουν ότι το άτομο προβαίνει σε ανάλυση τη στιγμή που τις χρησιμοποιεί, όταν μιλάει για τον εαυτό του.
Πολλοί άνθρωποι σχολιάζουν ασυνήθιστες ή εντυπωσιακές καταστάσεις με τις εξής εκφράσεις: “Φοβερό!”, “Τρομερό!”, “Αδύνατον!”, “Δεν υπάρχει!”, “Δεν μπορεί!”, “Δεν το πιστεύω!”. Συνηθίζεις αυτό το λεξιλόγιο; Χρησιμοποιείς τις εκφράσεις “Φοβερό αλλά και ωραίο!” ή “Αδύνατον να ζω κάτι τόσο υπέροχο!”; Αν ναι, τότε μπλοκάρεις με τα λόγια σου αυτή την υπέροχη ενέργεια. Πίσω από τα λόγια σου κρύβεται απλώς η πεποίθηση ότι δεν αξίζεις αυτά τα όμορφα πράγματα. Γιατί, λοιπόν, να ξανασυμβούν στη ζωή σου, αφού όταν συμβαίνουν εσύ λες :”Όχι! Δεν μου αξίζουν!”; Οι λέξεις που προφέρεις πρέπει να είναι λέξεις που σου δίνουν ενέργεια. Πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιείς το ρήμα “Αγαπώ” ;
Και να η λέξη που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή σου: “Είμαι”. Χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη, δημιουργείς, αφού το “Είμαι” συνδέεται με την ισχυρότερη ενέργεια που υπάρχει! Κάθε “είμαι” που χρησιμοποιείς, δημιουργεί την ταυτότητά σου, φτιάχνεις ένα πρόπλασμα του τι πρόκειται να γίνεις. Διάλεξε λοιπόν τις λέξεις που λες και προετοίμασε με αυτόν τον τρόπο τη ζωή που θέλεις να ζήσεις.
Απόσπασμα από το «Μάθε ποιός στ΄ αλήθεια είσαι», της Lise Bourbeau.
Μπορείς να ηχογραφείς για μια εβδομάδα κάθε τηλεφωνική σου κλήση και στο τέλος της εβδομάδας άκου τι λόγια είπες, με τι τρόπο μίλησες και θα ανακαλύψεις πολλά πράγματα για σένα που δεν φανταζόσουν….
Ένας χρυσός κανόνας, ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά, είναι να είσαι πάντα ειλικρινής! Πρακτικά, δεν υπάρχει κάποιος αρκετά σοβαρός λόγος για να μην λες την αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξωτερικεύεις όλες σου τις σκέψεις κάθε στιγμή και ώρα! Όταν όμως ανοίγεις το στόμα σου για να μιλήσεις, να απαντήσεις σε μια ερώτηση ή να απευθυνθείς σε κάποιον, είναι πρωταρχικής σημασίας, τόσο για εσένα όσο και για το περιβάλλον σου, να πεις την αλήθεια. Λέγοντας την αλήθεια, εκφράζεις ακριβώς, ό,τι συμβαίνει μέσα σου. Ειλικρινές είναι το άτομο που σκέφτεται, αισθάνεται, λέει και πράττει το ίδιο πράγμα. Η μεγαλύτερη σπατάλη ανθρώπινης ενέργειας, προέρχεται από τη μη επωφελή χρήση του λόγου. Δεν είναι κάτι καινούργιο το ότι μιλάμε πολύ, και πολύ συχνά, χωρίς να λέμε απολύτως τίποτα….
Αν σου ζητήσει κάποιος τη γνώμη σου για κάτι και φοβάσαι μήπως τον πληγώσεις εκφράζοντας ελεύθερα αυτό που σκέφτεσαι, μπορείς να του πεις:”Φοβάμαι μη σε πληγώσω! Ζήτησες τη γνώμη μου και μπορεί να μη σου αρέσει η απάντηση…Από την άλλη, εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Αν δεν με ρωτούσες, ίσως να μην έλεγα τίποτα. Αφού όμως θέλεις τη γνώμη μου, θα σου την πω…” Μπορεί η γνώμη σου να μην αρέσει στον άλλο στην αρχή, σε βάθος χρόνου όμως θα σεβαστεί την ειλικρίνειά σου. Θα καταλάβει ότι μαζί σου πάντα θα ξέρει που βρίσκεται, γιατί είσαι ειλικρινής. Αν δεν του αρέσει να ακούει την αλήθεια, απλώς θα σταματήσει να ζητάει τη γνώμη σου.
Το ίδιο μπορείς να κάνεις και όταν έχεις να πεις κάτι σε κάποιον και φοβάσαι την αντίδρασή του, ωστόσο πρέπει να το πεις. Πες του το από πριν. Ξεκαθάρισε ότι έχεις κάτι να πεις και θα το πεις ξεκάθαρα και στα ίσα, επειδή θέλεις να είσαι ειλικρινής και έχει σημασία να εκφράσεις ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι, όσο δύσκολο και αν σου είναι.
Υπάρχει μια πολύ καλή άσκηση που θα σου επιτρέψει να διαπιστώσεις αν χρησιμοποιείς την ενέργειά σου για να πεις λόγια ωφέλιμα. Στο τέλος κάθε ημέρας, ανακεφαλαίωσε τις συζητήσεις που έκανες και αναρωτήσου αν στο τέλος κάθε συζήτησης ένιωθες καλύτερος-η, γεμάτος-η, εμπλουτισμένος-η με ενέργεια και πιο δυναμικός-ή. Αν ένιωσες έτσι, θα παρατηρήσεις ότι στην ίδια κατάσταση βρέθηκε και ο συνομιλητής σου.
Όταν έρχεται κάποιος με διάθεση να κουτσομπολέψει, είναι σημαντικό να του κόψεις αμέσως τη φόρα. Έτσι, εμποδίζεις την σπατάλη ενέργειας. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να λες εσύ στους άλλους τέτοια κουτσομπολιά.
Αν βιώνεις συσσωρευμένη οργή, επειδή δεν μπόρεσες να εκφραστείς σε μερικές περιπτώσεις, μην ξεχνάς ότι η έκφραση της οργής μπορεί να αποτελεί ένα υγιές μέσο απαλλαγής από συσσωρευμένη ένταση. Αρκεί βέβαια να πρόκειται για οργή συγκρατημένη και δικαιολογημένη, που δεν αποσκοπεί στο να αλλάξει τον άλλο.
Αν είσαι άτομο που δυσκολεύετε να εκφραστεί, να διατυπώσει τη σκέψη του, εξασκήσου από σήμερα, για να αρχίσεις να πετυχαίνεις μικρές, καθημερινές νίκες. Πολύ συχνά, αρκεί να πούμε κάτι μικρό, αυτό το κατιτί που συνήθως δεν λέμε. Θα δεις, η ενέργεια που θα χρησιμοποιήσεις γι΄αυτήν την προσπάθεια θα αντισταθμιστεί με την αίσθηση ευεξίας που θα βιώσεις. Με τακτική εξάσκηση, θα σου γίνεται όλο και πιο εύκολο, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα τα πράγματα.
Αν θέλεις να σε ακούν οι άλλοι, μην προσπαθείς να είσαι πολύ διαφορετικός-ή από το συνομιλητή σου. Όταν καλλιεργούμε ηθελημένα μεγάλες διαφορές με τους άλλους, συχνά οδηγούμαστε σε πνευματική αλαζονεία. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιληφθείς ότι η δύναμη του λόγου είναι κολοσσιαία. Μπήκες στον κόπο να ακούσεις τον εαυτό σου, να συνειδητοποιήσεις τι λόγια χρησιμοποιείς; Οι λέξεις και οι εκφράσεις που χρησιμοποιείς είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για το τι συμβαίνει μέσα σου. Για παράδειγμα, στη διάρκεια μιας συζήτησης κάποιοι θα απαντήσουν :”Όχι, όχι! δεν ήθελα να πω αυτό. Ήθελα να πω ότι…” Και συνεχίζουν λέγοντας το αντίθετο από αυτό που, υποτίθεται, ήθελαν να πουν. Είναι όμως πολύ αργά επειδή η πρώτη λέξη που χρησιμοποίησαν αντανακλούσε την πραγματική τους σκέψη!
Κάθε φορά που αρχίζεις μια φράση με την έκφραση “Θα ήθελα” στην πραγματικότητα εκφράζεις φόβο. Εξέτασε προσεκτικά το ακόλουθο παράδειγμα. “Θα ήθελα του χρόνου να κάνω ένα ταξίδι!” Η φράση σημαίνει:”Επιθυμώ να κάνω ένα ταξίδι, αλλά φοβάμαι μήπως δεν μπορέσω”. Η αιτία του φόβου ενδέχεται να είναι η έλλειψη χρημάτων, χρόνου, ακόμη και η αίσθηση ότι, απλούστατα, δεν το αξίζεις αυτό το ταξίδι. Και όπως ξέρεις, κάθε φορά που φοβάσαι κάτι, το κάνεις και βγαίνει συνεχώς προς τα έξω. Όσο λοιπόν θα λες “Θα ήθελα του χρόνου να κάνω ένα ταξίδι!” να είσαι σίγουρος-η ότι αυτό το ταξίδι δεν θα γίνει ποτέ!
Όταν χρησιμοποιείς την έκφραση “Δεν θα ήθελα….” πάλι εκφράζεις φόβο. Είσαι το μόνο πρόσωπο στον κόσμο, ικανό να δημιουργήσεις τη ζωή σου και τη δημιουργείς ανάλογα με το τι σκέφτεσαι, τι λες, τι βλέπεις, τι ακούς και τι αισθάνεσαι. Καθεμία εξουσία σου ασκεί μεγάλη επίδραση στη ζωή σου, και από εσένα και μόνο εξαρτάται πως θα τη χρησιμοποιήσεις.
Όταν χρησιμοποιείς την έκφραση “Δεν θα έπρεπε” σε εκφράσεις όπως :”Δεν θα έπρεπε να κοιμάμαι τόσο αργά!” “Δεν θα έπρεπε να ξοδεύω τόσα πολλά!” είναι σαν να λες “Αυτό θέλω να κάνω, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν ήταν καλό, ούτε λογικό, ούτε σωστό”. Όταν λοιπόν θέλεις να κάνεις κάτι και κυριαρχήσει η άποψη “δεν είναι λογικό”, δεν ακούς τις πραγματικές σου ανάγκες. Τον έλεγχο παίρνει η νόηση, που αιτιολογεί και αποφασίζει για εσένα. Και η νόηση επηρεάζεται από τις αποφάσεις που πήρες στα παιδικά σου χρόνια, μια εποχή που η γνώση του καλού και του κακού χειραγωγούσε τη ζωή σου και τη ζωή όλων στο περιβάλλον σου. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ακούμε τις πραγματικές μας ανάγκες αντί για τη νόησή μας.
Όταν χρησιμοποιείς την έκφραση “Όφειλα”, δείχνεις ότι θέτεις στον εαυτό σου απαιτήσεις μη ρεαλιστικές, κάτι που απαιτεί πολλή ενέργεια. Αν προσπαθήσεις παρ΄όλα αυτά, να πραγματοποιήσεις αυτό το “Όφειλα”, ενεργείς ενάντια στην πραγματική επιθυμία σου.
Κάθε φορά που λες “Δεν πρόλαβα”, ή κάτι ανάλογο, έχεις να κάνεις με ψευδαίσθηση. Παραμυθιάζεις τον εαυτό σου….Στην πραγματικότητα, απλώς επέλεξες να κάνεις κάτι πιο σημαντικό ή πιο ενδιαφέρον. Γίνε πιο ειλικρινής με τον εαυτό σου! Αντί να τον εξαπατάς, αναγνώρισε ότι δεν ήταν ζήτημα έλλειψης χρόνου. Έχεις το απόλυτο δικαίωμα να επιλέξεις τι θέλεις να κάνεις και δεν χρειάζεται δικαιολογία εάν αλλάξεις τις προτεραιότητές σου.
Αν σου συμβαίνει να χρησιμοποιείς την έκφραση “Σκοτώνω το χρόνο μου“, να ξέρεις το εξής: Αυτό που σπαταλάς (ο χρόνος) είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις.
Χρησιμοποιούμε επίσης, το ρήμα “προσπαθώ” σε πάρα πολλές περιπτώσεις και με διάφορες χρήσεις, όπου έχει την έννοια μιας πρόθεσης λίγο-πολύ αόριστης. Όταν προφέρεις αυτό το ρήμα με τούτη την έννοια, στην πραγματικότητα λες ότι δεν έχεις πάρει ακόμη κάποια απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, κάθε φορά που λες σε κάποιον “Προσπάθησα να του μιλήσω” ή “Προσπάθησα να καταλάβω“, και τα λοιπά, σημαίνει ότι δεν είχες στ΄αλήθεια την πρόθεση να το κάνεις.
Μια έκφραση που χρησιμοποιούμε άπειρες φορές καθημερινά είναι το “Πρέπει”. Αν μαγνητοφωνούσες όλες τις συζητήσεις σου, θα ξαφνιαζόσουν με τη συχνότητα με την οποία ξεστομίζεις αυτή τη λέξη. Κάθε φορά που λες “πρέπει”, λειτουργεί το μυαλό σου. Αποφασίζει για εσένα η γνώση σου γύρω από το καλό και το κακό. Τα πρόσωπα που ενεργούν επειδή “έτσι πρέπει” να ενεργήσουν, να σκεφτούν ή να πουν κάτι, καταλήγουν πάντα να χάσουν τη δική τους δύναμη. Νοιώθουν ότι υπόκεινται σε κάποιο νόμο που τους λέει “Έτσι πρέπει, δεν έχεις επιλογή!”
Από που προκύπτει, λοιπόν, αυτό το “πρέπει”; Ποιος αποφάσισε ότι έπρεπε αυτό ή εκείνο; ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ! Δεν έχεις παρά να δηλώσεις “Όχι, δεν πρέπει! Στη ζωή μου, εγώ επιλέγω τι κάνω. Όταν επιλέγω κάτι, θα πληρώσω ένα τίμημα. Είμαι έτοιμος-η να το πληρώσω”. Αυτό είναι και τίποτε άλλο. Εσύ ως ανθρώπινο ον, διαθέτεις τη μεγάλη δύναμη να επιλέγεις. Και κάθε φορά που λες “πρέπει”, δυστυχώς χάνεις την επαφή με αυτή τη δύναμη. Και όσο λιγότερο επικοινωνείς με τη δύναμή σου, τόσο προσπαθείς να επιβληθείς στους άλλους.
Οι εκφράσεις του τύπου “Νομίζω”, “Μπορεί”, “Μου φαίνεται”, “Λες και” υποδηλώνουν ότι το άτομο προβαίνει σε ανάλυση τη στιγμή που τις χρησιμοποιεί, όταν μιλάει για τον εαυτό του.
Πολλοί άνθρωποι σχολιάζουν ασυνήθιστες ή εντυπωσιακές καταστάσεις με τις εξής εκφράσεις: “Φοβερό!”, “Τρομερό!”, “Αδύνατον!”, “Δεν υπάρχει!”, “Δεν μπορεί!”, “Δεν το πιστεύω!”. Συνηθίζεις αυτό το λεξιλόγιο; Χρησιμοποιείς τις εκφράσεις “Φοβερό αλλά και ωραίο!” ή “Αδύνατον να ζω κάτι τόσο υπέροχο!”; Αν ναι, τότε μπλοκάρεις με τα λόγια σου αυτή την υπέροχη ενέργεια. Πίσω από τα λόγια σου κρύβεται απλώς η πεποίθηση ότι δεν αξίζεις αυτά τα όμορφα πράγματα. Γιατί, λοιπόν, να ξανασυμβούν στη ζωή σου, αφού όταν συμβαίνουν εσύ λες :”Όχι! Δεν μου αξίζουν!”; Οι λέξεις που προφέρεις πρέπει να είναι λέξεις που σου δίνουν ενέργεια. Πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιείς το ρήμα “Αγαπώ” ;
Και να η λέξη που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή σου: “Είμαι”. Χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη, δημιουργείς, αφού το “Είμαι” συνδέεται με την ισχυρότερη ενέργεια που υπάρχει! Κάθε “είμαι” που χρησιμοποιείς, δημιουργεί την ταυτότητά σου, φτιάχνεις ένα πρόπλασμα του τι πρόκειται να γίνεις. Διάλεξε λοιπόν τις λέξεις που λες και προετοίμασε με αυτόν τον τρόπο τη ζωή που θέλεις να ζήσεις.
Απόσπασμα από το «Μάθε ποιός στ΄ αλήθεια είσαι», της Lise Bourbeau.
0 Σχόλια