Υλικά
340 γραμμάρια (2 ποτήρια) αλεύρι
80 γραμμάρια (1/3 του ποτηριού) ζάχαρη
1/2 ποτήρι γάλα
2 αυγά
20 γραμμάρια μαγιά
50 γραμμάρια Βιτάμ soft
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
200 γραμμάρια (1 ποτήρι) ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας νερό
700 γραμμάρια δαμάσκηνα
50 γραμμάρια ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Τριμμένη φρυγανιά για την φόρμα
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε το προζύμι. Ρίχνουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, αλεύρι και λίγο ζεστό γάλα, έτσι ώστε το προζύμι να έχει την ίδια πυκνότητα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αυγό και το αλάτι στο μπολ. Ρίχνουμε το προζύμι με το υπόλοιπο γάλα. Τα αναμειγνύουμε όλα μαζί στο μίξερ. Στο τέλος της ανάμειξης, προσθέτουμε το λιωμένο Βιτάμ. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αλείφουμε ένα δίσκο (μεγέθους 22×28 εκατοστών) με Βιτάμ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα καθαρισμένα δαμάσκηνα στα δύο και αφαιρούμε τους σπόρους. Τα τοποθετούμε στη ζύμη, με το δέρμα τους προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και βάζουμε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 170°C.
Προετοιμάζουμε την επικάλυψη. Λιώνουμε την άχνη ζάχαρη με το νερό, έτσι ώστε να έχουμε ένα μαλακό και παχύ μείγμα. Ρίχνουμε την επικάλυψη επάνω από το, ελαφρώς, κρύο κέικ.
340 γραμμάρια (2 ποτήρια) αλεύρι
80 γραμμάρια (1/3 του ποτηριού) ζάχαρη
1/2 ποτήρι γάλα
2 αυγά
20 γραμμάρια μαγιά
50 γραμμάρια Βιτάμ soft
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
200 γραμμάρια (1 ποτήρι) ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας νερό
700 γραμμάρια δαμάσκηνα
50 γραμμάρια ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Τριμμένη φρυγανιά για την φόρμα
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε το προζύμι. Ρίχνουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, αλεύρι και λίγο ζεστό γάλα, έτσι ώστε το προζύμι να έχει την ίδια πυκνότητα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αυγό και το αλάτι στο μπολ. Ρίχνουμε το προζύμι με το υπόλοιπο γάλα. Τα αναμειγνύουμε όλα μαζί στο μίξερ. Στο τέλος της ανάμειξης, προσθέτουμε το λιωμένο Βιτάμ. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αλείφουμε ένα δίσκο (μεγέθους 22×28 εκατοστών) με Βιτάμ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα καθαρισμένα δαμάσκηνα στα δύο και αφαιρούμε τους σπόρους. Τα τοποθετούμε στη ζύμη, με το δέρμα τους προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και βάζουμε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 170°C.
Προετοιμάζουμε την επικάλυψη. Λιώνουμε την άχνη ζάχαρη με το νερό, έτσι ώστε να έχουμε ένα μαλακό και παχύ μείγμα. Ρίχνουμε την επικάλυψη επάνω από το, ελαφρώς, κρύο κέικ.
0 Σχόλια