Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σαρκοπενία: χτυπά τους μεσήλικες άντρες

Η σαρκοπενία είναι μια ασθένεια που έρχεται μαζί με τη μέση ηλικία, πλήττοντας κατά βάση τους άνδρες και απειλώντας ιδιαίτερα τον τρόπο ζωής τους. Μάθετε πώς θα την αποφύγετε
Ο χρόνος δαμάζει τα πάντα και το ρωμαλέο σφρίγος της νιότης μπορεί, εκεί κάπου στην αφετηρία της μέσης ηλικίας, να αρχίσει να χάνεται. Μετά τα 40, λοιπόν, ο οργανισμός αρχίζει να μην αποδίδει όπως παλιά. Τα μαλλιά ασπρίζουν, οι ρυτίδες ζωγραφίζουν το πρόσωπο, η δύναμη εξασθενεί, ο μυϊκός όγκος ελαττώνεται.
Μύες που χαλαρώνουν και αποκτούν ρευστή μορφή σαν το λίπος της μπριζόλας. Πόνοι και αδυναμία στην άρση ακόμη και των πιο ελαφριών βαρών. Επαπειλούμενη σαρκοπενία ενόψει. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες λειτουργικής παρακμής στη μέση αλλά και στην τρίτη ηλικία. Κινδυνεύουν από αυτήν άτομα που καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, επαγγελματίες αθλητές και άνθρωποι άνω των 45 ετών. Κατά βάση άνδρες –εντούτοις η σαρκοπενία μπορεί να εμφανιστεί και σε έγκυες γυναίκες.
Η ασθένεια, πάντως, μπορεί να προληφθεί. Μέσω της διατροφής, της γυμναστικής και του ύπνου. Ας τα δούμε ένα – ένα. Βασική αιτία της σαρκοπενίας είναι η έλλειψη πρωτεϊνών και οφείλεται στην κακή ή την ελλιπή διατροφή. Αν, δηλαδή, τα άτομα λαμβάνουν λιγότερη πρωτεΐνη από όσο τους χρειάζεται αρχίζει η απώλεια μυϊκής μάζας. Τότε ο οργανισμός αρχίζει να καταναλώνει την πρωτεΐνη που υπάρχει στο μυοσκελετικό σύστημα οπότε παρατηρείται επίσης σημαντική απώλεια μυοσκελετικής δομής. Εξάλλου, τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και καταναλώνουν αρκετό αλκοόλ είναι πιο επιρρεπή στη συγκεκριμένη ασθένεια (λόγω φθορών στο συκώτι), καθώς το αλκοόλ λειτουργεί ως αναστολέας απορρόφησης της πρωτεΐνης.
Για την πρόληψη αυτής της κατάστασης οι επιστήμονες προτείνουν το αυτονόητο. Κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αβγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι που θα συνοδεύονται από υδατάνθρακες, όμως, γιατί μόνο έτσι αποδίδουν ως δομικά συστατικά του οργανισμού). Προτείνουν επίσης εκγύμναση με αντιστάσεις (βάρη), ώστε να επιτευχθεί ένα είδος υπερτροφίας στους μύες. Τέλος, αρκετό ύπνο (ναι, οι 8 ώρες είναι το χρυσό στάνταρ), διότι έτσι ο οργανισμός κτίζει τη μυϊκή μάζα και επιδιορθώνει τις βλάβες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια