Ήταν 6 Αυγούστου 1976 όταν για πρώτη φορά το τουρκικό σκάφος γεωφυσικών ερευνών SISMIK I – HORA παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες σαν ένα πρώτο στάδιο ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου.
Τότε η Τουρκία για πρώτη φορά αμφισβήτησε και στην πράξη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Φραστικά ήδη είχε αρχίσει την αμφισβήτηση αυτή πριν από δυόμιση χρόνια.Στις 25 Νοεμβρίου 1973 ο Παπαδόπουλος ανατράπηκε από τον Ιωαννίδη ο οποίος τοποθέτησε την κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου με πρόεδρο τον Φ. Γκιζίκη. Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης εμφανίστηκαν δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων με χάρτες του Αιγαίου όπου ανάμεσα σε ελληνικά νησιά η Τουρκία σκόπευε να αναζητήσει κοιτάσματα.
Αυτή ήταν η αρχή των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Μετά από λίγους μήνες η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο δείχνοντας καθαρά πως τα λόγια τα κάνει πράξη. Ήταν μια εποχή που η Ελλάδα απομονωμένη από την Ευρώπη δεν εύρισκε στήριξη ούτε στις ΗΠΑ όπου ο πρόεδρος Νίξον έπεφτε και αναλάμβανε πρόεδρος ο Τζέραλντ Φορντ. Ένα άτομο ανεπαρκές στην άσκηση των καθηκόντων του. Ο Χένρυ Κίσιντζερ, υπουργός των εξωτερικών κάλυψε το κενό δρώντας φανερά με υπερβάλλοντα ζήλο και μίσος κατά της συμμάχου των ΗΠΑ Ελλάδος. 1974, η μαύρη χρονιά για την Ελλάδα ήταν γεγονός. Οι διεκδικητικές ονειρώξεις της Τουρκίας πλέον ήσαν ασυγκράτητες.
Το πλοίο Σισμίκ Ι – Χόρα είχε ναυπηγηθεί το 1942 στην Γερμανία ως βοηθητικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού της. Το 1976 αγοράστηκε από την Τουρκία το 35χρονο παροπλισμένο σκαρί, η οποία το διασκεύασε σε σκάφος σεισμολογικών ερευνών.
Στις 9 Αυγούστου 1976, τρεις ημέρες μετά την «εισβολή» του ΧΟΡΑ στο Αιγαίο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή δήλωνε πως η κυβέρνηση πρέπει να δράσει δυναμικά, καταλήγοντας στο περίφημο: ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΟΡΑ.
Το Χόρα δεν το βύθισε ποτέ κανείς. Εμφανίστηκαν νεώτερα και τελειότερα ερευνητικά σκάφη με την προκλητικότητα της Τουρκίας όλο και να ανεβαίνει.
Έφτασαν οι τουρκικές κορβέτες να περνάνε ανάμεσα στην Άνδρο και στην Εύβοια. Να κόβουν βόλτες στα ανοιχτά του Λαυρίου.
Η Τουρκία έδενε έναν γόρδιο δεσμό στην Κύπρο και έναν δεύτερο στο Αιγαίο, προσπαθώντας να δείξει πόσο «ιδιαίτερα» ήσαν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα στην διεθνή κοινότητα και αυξάνοντας έτσι τις διεκδικήσεις της.
Στην Αθήνα η αμηχανία μεγάλωνε όσο μεγάλωνε η αλαζονεία των Τούρκων.
Οι γόρδιοι δεσμοί όμως δεν λύνονται, κόβονται με σπαθιά.
0 Σχόλια