.
Μπορεί η μηλόπιτα να έχει τη φήμη του πιο εμβληματικό αμερικάνικου γλυκού, στην πραγματικότητα όμως, τόσο το ίδιο το φρούτο, όσο και η συνταγή, κατάγονται από την Ευρώπη. Μερικοί αιώνες όμως καλλιέργειας μήλων και παρασκευής μηλόπιτας έχουν κάνει το γλυκό αυτό de facto αμερικάνικο. Εδώ έχουμε μια πολύ χαρακτηριστική, σκεπαστή μηλόπιτα που δεν έχει ζύμη από κάτω. Τυρί: Cheddar
Μερίδες: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά (+ χρόνο για να ξεκουραστεί η ζύμη)
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Δυσκολία: 50 Μέτρια
Θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη
• 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• ½ κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
• ½ φλιτζάνι μαργαρίνη, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
• 6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία ψυγείου, κομμένο σε κυβάκια του 1 εκατοστού περίπου
• 170 γρ. ώριμο, πικάντικο cheddar, χοντροτριμμένο
• ⅔ του φλιτζανιού νερό
Για τη γέμιση
• 1,8 κιλά μήλα (Granny Smith ή άλλο ξινόμηλο) καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
• ⅔ του φλιτζανιού σταφίδες
• ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
• ⅓ του φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
• 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις
• 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμένο λεμόνι
• ¾ του κουταλιού του τσαγιού αλεσμένη κανέλα
• ½ κουταλάκι του τσαγιού τζίντζερ σε σκόνη
• ¼ του κουταλιού του τσαγιού τριμμένο μοσχοκάρυδο
• 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
• 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό (για το γλασάρισμα)
Βήμα-βήμα:
1. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι στο μίξερ. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο και ενσωματώνουμε τα υλικά με διακοπτόμενο χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και αναμιγνύουμε μέχρι να δημιουργηθούν μικρά σφαιρίδια σαν μπιζέλια. Προσθέτουμε νερό, λίγο-λίγο, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Βγάζουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε σχήμα σφαίρας. Στη συνέχεια δημιουργούμε έναν επίπεδο δίσκο και τον τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες (μέχρι και 2 ημέρες).
2. Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μήλα, τις σταφίδες, την καστανή ζάχαρη, το ⅓ του φλιτζανιού λευκή ζάχαρη, το αλεύρι, το λεμόνι και τα μπαχαρικά. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200⁰ C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά. Μεταφέρουμε τα φρούτα και όλα τους τα υγρά σε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος (33 x 22 cm) και σκορπάμε πάνω τους τις 3 κουταλιές βούτυρο.
4. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε οβάλ σχήμα, περίπου 1 ½ εκατοστό μεγαλύτερο από το πυρίμαχο σκεύος. Τυλίγουμε τον έξτρα 1 ½ πόντο της ζύμης και πιέζουμε για να δημιουργήσουμε ένα πιο παχύ περίγραμμα. Κόβουμε μια σχισμή 2, 5 πόντων στο κέντρο. Με τη βοήθεια μιας πλατιάς σπάτουλας ή τον αποσπώμενο πάτο ενός ταψιού σηκώνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε πάνω από τα φρούτα.
5. Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές λευκής ζάχαρης. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190⁰ C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35 λεπτά περίπου μέχρι η κρούστα να αποκτήσει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
6. Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα για 15 λεπτά και τη σερβίρουμε ζεστή.
cheeselovers
0 Σχόλια