Αποτελεί το κατεξοχήν γλύκισμα της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων.
Έχετε αναλογιστεί ποτέ τι μπορεί να σημαίνει διατροφικά;
Με δεδομένο το ότι οι απόψεις διίστανται ας δούμε αναλυτικά τι πραγματικά ισχύει :
Πόσες θερμίδες μας δίνει;
Η αλήθεια είναι πως το παγωτό είναι ένα πλούσιο γλυκό, τόσο από πλευράς θερμίδων όσο και από πλευράς λιπαρών. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε πως μία μπάλα παγωτό βανίλια μας δίνει περίπου 180 θερμίδες, μία μπάλα σοκολάτα 235 και μία παρφέ 245. Υπάρχουν και ακόμη πιο διαιτητικές επιλογές, όπως παγωτά 0 % και γρανίτες ή σορμπέ.
Από τι φτιάχνεται ένα παγωτό;
Καταρχάς θα πρέπει να ξέρουμε ότι όλα τα υλικά που περιέχονται σε ένα τυποποιημένο παγωτό αναφέρονται στη συσκευασία του (μαζί με τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης και τις συνθήκες διατήρησης του προϊόντος). Τα υλικά είναι συνήθως γάλα και αυγό (συχνά πρόκειται για αφυδατωμένα τρόφιμα σε μορφή σκόνης που δεν διαθέτουν όλα τα θρεπτικά συστατικά των αντίστοιχων φρέσκων), κρέμα γάλακτος (η βασική λιπαρή ύλη του παγωτού), ζάχαρη και γλυκόζη και άλλες ουσίες όπως γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, χρωστικές, αρωματικές κλπ. (χαρακτηρίζονται από τους κωδικούς αριθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ε - και σημαίνουν πως πρόκειται για ουσίες ελεγμένες, εγκεκριμένες, σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια). Μπορεί βέβαια το παγωτό μας να είναι επίσης εμπλουτισμένο με φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κ.α.
Τα 0% παχαίνουν;
Τα παγωτά 0% μπορεί να είναι 0% σε ζάχαρη ή σε λίπος ή και στα δύο μαζί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι όμως 0 σε θερμίδες. Οι θερμίδες ενός παγωτού light (μία μπάλα έχει περίπου 125 θερμίδες) προέρχονται από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες του παγωτού και ίσως από κάποια υποκατάστατα λίπους και υποκατάστατα ζάχαρης καθώς και από άλλες μορφές υδατανθράκων (μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη). Όλα αυτά φυσικά πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του παγωτού.
Τι άλλο μας προσφέρει εκτός από γεύση;
Δίνει σίγουρα ενέργεια καθώς παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, καθώς επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D στον οργανισμό. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το παγωτό (κυρίως εξαιτίας της κρέμας γάλακτος) μας φορτώνει και με τα επιζήμια κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο;
Όπως λέει και ο Παράκελσος ένας από τους μεγαλύτερους αλχημιστές του μεσαίωνα «η δόση κάνει το δηλητήριο». Το να φάτε 2 – 3 παγωτά την εβδομάδα δεν σημαίνει κάτι. Ωστόσο για όσους προσέχουν το βάρος τους ή έχουν υψηλή χοληστερίνη, καλό είναι να προτιμώνται παγωτά 0% ή σορμπέ ή τουλάχιστον βανίλια, σε σχέση με σοκολάτα και κυρίως σε σχέση με παγωτά τύπου παρφέ.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια