Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ υποστηρικτικοί, αλλά και πολύ προσεκτικοί, απέναντι στον στρεσαρισμένο έφηβο, την περίοδο των εξετάσεων, αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του:
1. Ελέγξτε το δικό σας άγχος, γιατί το μεταδίδεται στα παιδιά σας, συχνά χωρίς να το γνωρίζετε. Ρωτώντας τα π.χ. διαρκώς αν διάβασαν και πόσες ώρες διάβασαν, κυνηγώντας τα για να φάνε, απαγορεύοντάς τους την έξοδο και τις κοινωνικές συναναστροφές απλώς επιβεβαιώνετε το άγχος σας και αυξάνετε το δικό τους.
2. Σταθείτε κοντά στα παιδιά, στηρίζοντάς τα με τρόπο διακριτικό, χωρίς υπερβολές και υστερίες.
3. Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας με σχόλια που δείχνουν ότι γνωρίζετε πως κατέβαλε προσπάθεια και προετοιμάστηκε κατάλληλα.
4. Περάστε στο παιδί το μήνυμα πως δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν δεν τα καταφέρει.
5. Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν θα πρέπει να αισθάνεται υποχρεωμένο απέναντί σας για τα έξοδα που κάνατε (π.χ. σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα), ούτε να νιώθει ότι θα σας ντροπιάσει ή θα σας απογοητεύσει αν δεν τα καταφέρει.
6. Μην κάνετε υπερβολικές αλλαγές στην καθημερινή οικογενειακή ρουτίνα (π.χ. απόλυτη ησυχία, κλείσιμο τηλεόρασης, απομάκρυνση φίλων και γνωστών, υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό και τις ώρες μελέτης).
7. Μην συγκρίνετε το παιδί με άλλα παιδιά (συγγενών, φίλων ή γειτόνων) ή με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.
8. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικών, αν το άγχος των παιδιών ( ή και το δικό σας) φαίνεται να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.