Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σάντουϊτς 三明治 бутерброд

Δύο φέτες ψωμί αρκούν και γρήγορα μπορείτε να απολαύσετε  ένα πλήρες γεύμα. Μπαγκέτες, του τοστ, πολύσπορα, γεμίζονται με υλικά σε φινετσάτους συνδυασμούς, για να φαγωθούν εύκολα και σχεδόν παντού.
Μίνα Κακανιά
Επιμέλεια: Julia Munn, φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος:

Mε σολομό και wasabi
(προετοιμασία: 15-20 λεπτά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
1 κ.σ. σος wasabi (ή horseradish)
250 γραμμ. τυρί κρέμα
250 γραμμ. καπνιστό σολομό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.κ. ξύσμα από λεμόνι (βιολογικής καλλιέργειας)
1 αγγουράκι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
12 φέτες ψωμί του τοστ σικάλεως ή πολύσπορο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το wasabi μαζί με το τυρί κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ραντίζουμε τον σολομό με τον χυμό λεμονιού και τον πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Αλείφουμε τις φέτες με το τυρί και από πάνω βάζουμε 1 στρώση σολομού και 1 στρώση αγγουράκι. Κλείνουμε τα σάντουιτς, τα κόβουμε στα 4 και σερβίρουμε.
Tips
• Το wasabi είναι μια πράσινη, κρεμώδης και αρκούντως καυτερή σάλτσα από αγριοράπανο, βασική στην ιαπωνική κουζίνα. Σε περίπτωση που δεν τη βρείτε σε κρέμα αλλά σε σκόνη, ανακατεύετε 1 κ.σ. σκόνη με 2 κ.κ. νερό μέχρι να διαλυθεί και μετά το προσθέτετε στο τυρί.
• Horseradish είναι η δυτική εκδοχή της πικάντικης σάλτσας αγριοράπανου, εξίσου πικάντικη με το wasabi.
• Aν δεν σας αρέσει το τυρί κρέμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φρέσκο ανάλατο ανθότυρο.

Με ροκφόρ, αχλάδι και καρύδια
(προετοιμασία: 15-20 λεπτά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
3 αχλάδια κρυστάλλια
4 κ.σ. κρασί port (ή vinsanto)
300 γραμμ. τυρί ροκφόρ
50 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
6 λευκές μπαγκέτες ατομικές
50 γραμμ. καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες, ρίχνουμε από πάνω το κρασί και τις αφήνουμε για 2 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε το κρασί στην άκρη. Στο multi –ή με μπλέντερ χειρός– ανακατεύουμε το ροκφόρ μαζί με 30 γραμμ. από το βούτυρο και το κρασί που έχουμε φυλάξει, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Κόβουμε τις μπαγκέτες στη μέση, αλείφουμε καθεμία με μια λεπτή στρώση από το μείγμα ροκφόρ, απλώνουμε τις φέτες αχλαδιού και μοιράζουμε τα καρύδια. Κλείνουμε τις μπαγκέτες, αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για 5 περίπου λεπτά μέχρι το ψωμί να ροδοκοκκινίσει.
Tip
• Μπορούμε αντί για ροκφόρ να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο μπλε τυρί της επιλογής μας, όπως η γκοργκοντζόλα.

Με πατέ καπνιστής πέστροφας
(προετοιμασία: 15-20 λεπτά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
250 γραμμ. καπνιστή πέστροφα
150 γραμμ. τυρί κρέμα
χυμό από 1 μικρό λεμόνι
300 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 στρογγυλά πολύσπορα ή χωριάτικα ψωμάκια με προζύμι
3 λεπτές φέτες από λάιμ (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο multi την πέστροφα, το τυρί κρέμα, το λεμόνι και την κρέμα γάλακτος μέχρι να ανακατευτούν πολύ καλά. Προσθέτουμε τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, μπόλικο πιπέρι και δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε το λεμόνι εάν χρειάζεται. Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια και τα αλείφουμε με το μείγμα. Πασπαλίζουμε με επιπλέον άνηθο, εάν το επιθυμούμε, ή διακοσμούμε με τις φέτες λάιμ κομμένες στα τέσσερα.

Με πιπεριά Φλωρίνης, κατίκι και αγκιναράκια
(προετοιμασία: 15-20 λεπτά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
6 ατομικές μπαγκέτες με σπόρους παπαρούνας (ή σικάλεως)
250 γραμμ. κατίκι Δομοκού
6 ψητές πιπεριές Φλωρίνης σε λάδι
18 μικρά αγκιναράκια Τήνου (από βαζάκι, σε άλμη)
πιπέρι
λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε κάθε μπαγκέτα στη μέση. Τοποθετούμε σε στρώσεις το τυρί, τις πιπεριές και τις αγκινάρες. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Σκεπάζουμε με το επάνω μέρος του ψωμιού και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
• Μπορούμε αντί για κατίκι να χρησιμοποιήσουμε κοπανιστή Μυκόνου ή cottage cheese.
ΒΗΜΑ gourmet

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια