Οι τροφικές δηλητηριάσεις, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανηφόρα, είναι πιο συχνές και ίσως επώδυνες, καταστρέφοντας κάποιες φορές και τις διακοπές μας.
Η σωστή πρόληψη και η προσοχή είναι, λοιπόν, απαραίτητες.
Οι τροφικές δηλητηριάσεις προσβάλλουν, κυρίως, τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, που είναι τα μικρά παιδιά, τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυοι και τα άτομα ε ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως ναυτία, ίλιγγος, πυρετός, εμετός, κοιλιακοί και στομαχικοί πόνοι, διάρροια, ρίγη, πονοκέφαλος, υπνηλία, καταβολή δυνάμεων, οξεία αφυδάτωση κ.α. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα σας προτείναμε την άμεση επίσκεψη σε κάποιο νοσοκομείο.
Μέτρα προφύλαξης στο σπίτι.
* Καθαριότητα στην κουζίνα.
* Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, πρι να από την προετοιμασία των τροφίμων.
* Σχολαστικό πλύσιμο των λαχανικών που προορίζονται για ωμές σαλάτες, αλλά και για μαγείρεμα.
* Πολύ καλό πλύσιμο των εργαλείων, σκευών και επιφανειών της κουζίνας, που ήρθαν σε επαφή με ωμά τρόφιμα (κρέας, πουλερικά).
* Καλό μαγείρεμα ή ψήσιμο φαγητού (70 βαθμούς ή 75 στο κέντρο του τροφίμου).
* Τα μαγειρεμένα φαγητά τοποθετούνται στο ψυγείο (πάντα σκεπασμένα), όταν δεν καταναλώνονται άμεσα, διαφορετικά διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 60 βαθμούς.
* Καλό ζέσταμα των φαγητών, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 75 βαθμών.
* Πολύ καλή απόψυξη των κατεψυγμένων τροφίμων πριν από το μαγείρεμά τους (η απόψυξη πρέπει να γίνεται, πάντα, στη συντήρηση του ψυγείου και όχι στο περιβάλλον της κουζίνας).
* Αποφεύγουμε το απαστερίωτο γάλα ή την παρασκευή τυριών από αυτό.
* Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του ψυγείου.
Πως ψωνίζουμε.
* Τα τυποποιημένα και επώνυμα προϊόντα κρύβουν, συνήθως, λιγότερους κινδύνους. Δεν παρέχουν απόλυτη ασφάλεια, αλλά είναι ό τι καλύτερο από άποψη ασφάλειας.
* Το προτιμότερο είναι να έχουμε σταθερούς προμηθευτές, ειδικά στα κρέατα, τα ψάρια και τα τυροκομικά. Το "δεύτερο" συνήθως πωλείται σε αγνώστους και περαστικούς. Δύσκολα ένας έμπορος θα διακινδυνεύσει να "σπρώξει" σε σταθερό πελάτη σκάρτο προϊόν.
* Δεν αγοράζουμε "προσφορές" σε ψάρια, θαλασσινά, κρέατα και τυροκομικά. Κανείς δεν θέλει να πουλήσει καλό προϊόν σε τιμή κάτω από το κόστος, οπότε είναι είτε ληγμένα ή αγνώστου προελεύσεως.
Φαγητό έξω.
* Στα εστιατόρια όπου οι κουζίνες είναι αθέατες, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαια ποτέ σίγουροι. Μια επίσκεψη στα ...ενδότερα θα μας έδινε καλύτερη εικόνα για το αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής - που στην επαγγελματική εστίαση είναι ιδιαίτερα αυστηροί - αλλά είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.
Η καθαριότητα πάντως, φαίνεται και από τη γενική εικόνα του μαγαζιού - τραπέζια, σερβίτσια, εμφάνιση σερβιτόρων...
Επικίνδυνα μικρόβια
* Ο σταφυλόκοκκος (σταφυλοκοκκική δηλητηρίαση):
Από το κρέας και τα προϊόντα του (ζαμπόν, λουκάνικα κ.α.), το κρέας πουλερικών, τις σαλάτες, τα είδη ζαχαροπλαστικής, γαλακτομικά και ψάρια.
* Λιστέρια (λιστερίωση):
Από το παστεριωμένο ή μη γάλα, τα γαλακτοκομικά (μαλακά τυριά, παγωτό), τα κρέατα και κρεατοσκευάσματα (λουκάνικα, πατέ).
* Οι σαλμονέλες (σαλμονελώσεις):
Από κρέας κοτόπουλου, αυγά, αλλά και προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά, είδη ζαχαροπλαστικής, δίθυρα μαλάκια (μύδια κ.α).
Το καμπυλοβακτηρίδιο (καμπυλοβακτηριδίαση):
Από το κρέας των πουλερικών και το γάλα.
* Η γιερσίνια (γερσινίωση):
Από το χοιρινό κρέας, τα κρεατοσκευάσματα, το μη παστεριωμένο γάλα, το σοκολατούχο γάλα, τα σάντουιτς κ.α.
* Το δονάκιο το παραιμολυτικό:
Από τα ιχθυηρά και τα οστρακοειδή, που καταναλώνουμε ωμά.
* Το κλωστρίδιο το διαθλαστικό (κλωστρηδίαση):
Από το κόκκινο κρέας, τις σάλτσες, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα λαχανικά, τις σαλάτες, τα μπαχαρικά, τα δημητριακά κ.α.
0 Σχόλια