Η κομπόστα Ροδάκινο είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο, το οποίο γίνεται με ολόκληρα κομμάτια φρούτου και ελαφρύ συρόπι.
Γίνεται πολύ εύκολα και γίνεται ένα ελαφρύ γλυκό από μόνο του ή σερβίρεται πάνω από παγωτό, με στραγγιστό γιαούρτι, πάνω από κρέπες ή τηγανίτες ή πάνω σε κρέμες ή άλλα γλυκά.Σε σχέση με τα γλυκά του κουταλιού που έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας, αντίθετα οι κομπόστες γίνονται πολύ πιο εύκολα.
ΥΛΙΚΑ:
2,5 κιλά ροδάκινα (ή 2 κιλά ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσι)
1,5 κιλό ζάχαρη
5 κούπες νερό
¼ κούπας χυμό ροδάκινο
4 κουταλιές (1/4 κούπας) χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τη κομπόστα, χρειαζόμαστε ροδάκινα τα οποία να μην είναι πολύ γινωμένα.
Πλένουμε τα ροδάκινα.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει και προσθέτουμε τα ροδάκινα. Τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. (Μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το στάδιο).
Τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια άλλη κατσαρόλα με το νερό καθώς και όσο χυμό ροδάκινο που έχουν βγάλει τα ροδάκινα και τα ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε το συρόπι για 20 λεπτά ή μέχρι το φτάσει τους 103ο C.
Προσθέτουμε τα ροδάκινα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά.
Τα ξαφρίζουμε.
Με μια κουτάλα βγάζουμε τα ροδάκινα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και ξαναρίχνουμε όσο συρόπι βγάλουν στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και πάλι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι ή φθάσει τους 105° C.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το βράζουμε για ακόμη 1 λεπτό.
Βάζουμε τα μαγειρεμένα ροδάκινα σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα και ρίχνουμε συρόπι να τα καλύψει.
www.kopiaste.info
0 Σχόλια