Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει.
Συμβουλές και συνετές πρακτικές σε περίπτωση κινδύνου φωτιάς όχι μόνο στο ύπαιθρο, αλλά και κατ΄οίκον.Αν μάλιστα η κατοικία σας βρίσκεται κοντά σε δάσος ή σε δασική έκταση, μην ξεχνάτε ότι:
-Πρέπει να δημιουργήσουμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας και απομακρύνοντας τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κ.λπ. σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων.
-Καλούμε το 199 σε περίπτωση κινδύνου και ακολουθούμε με ψυχραιμία τις οδηγίες που θα μας δώσει το Πυροσβεστικό Σώμα. Ο πανικός είναι βασικός λόγος θανάτου σε περιπτώσεις πυρκαγιάς…
- Προφυλάσσουμε τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, βάζοντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
-Προνοούμε έχοντας ένα λάστιχο/σωλήνα ποτίσματος με μήκος όση η περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε. Μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη διάσωση της κατοικίας μας.
- Σε περίπτωση φωτιάς, ειδοποιούμε όσους είναι μέσα στο σπίτι και δεν ανοίγουμε παράθυρα επειδή η εισροή οξυγόνου βοηθά τη φωτιά να επεκταθεί. Αντίθετα, κλείνουμε τις πόρτες καθώς επιβραδύνουν την εξάπλωση της και κρατάνε μακριά τον καπνό.
-Κατά την έξοδό μας από το σπίτι, είναι ζωτικής σημασίας να μη χάσουμε χρόνο μαζεύοντας πράγματα, να χρησιμοποιήσουμε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ, να καλύψουμε τη μύτη και το στόμα μας με ύφασμα και να προστατεύσουμε τα παιδιά καθησυχάζοντάς τα. Αν έχουμε κάποιο κατοικίδιο δεν το αναζητούμε. Αφήνουμε τους ειδικούς να αναλάβουν δράση.
-Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό! Στα παιδιά είθισται να αρέσει πολύ η θέα της φωτιάς και το παιχνίδι μαζί της… Εξηγήστε τους τον κίνδυνο και μιλήστε τους για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κινδύνου. Αποτρέψτε τα επίσης από το παιχνίδι με αναπτήρες, σπίρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά.
Για να ελέγξετε και να αξιολογήσετε το μέγεθος του κινδύνου της κατοικίας σας που είναι κοντά σε δασική έκταση, ,μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα αξιολόγησης κινδύνου που ετοίμασε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων.
Αν παγιδευτείτε από τις φλόγες στο διαμέρισμά σας
• Εάν η φωτιά σας εμποδίζει να φύγετε από το διαμέρισμά σας, πηγαίνετε σε ένα χώρο κοντά σε ένα παράθυρο με το τηλέφωνο.
• Καλέστε την πυροσβεστική στο 199 και δώστε τη διεύθυνσή σας και τον αριθμό του διαμερίσματός σας και ακολουθήστε τις οδηγίες.
• Καλύψτε τα κενά γύρω από τις πόρτες με υγρές πετσέτες και παραμείνετε χαμηλά στο πάτωμα.
Ο καπνός ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στις πυρκαγιές. Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά και για να διαφύγουμε θα πρέπει να να περάσουμε μέσα από καπνό, τότε σερνόμαστε χαμηλά κάτω από τον καπνό κρατώντας το κεφάλι μας 30 – 60 εκατοστά ψηλά από το πάτωμα. Αυτή είναι η ζώνη ασφαλείας, όπου ο αέρας θα είναι καθαρός.
Δεν χρησιμοποιούμε ασανσέρ
Για να διαφύγουμε, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ σε μία φωτιά διότι μπορεί αυτό να παγιδευτεί μεταξύ δύο ορόφων ή μπορεί να μας κατεβάσει σε όροφο που υπάρχει φωτιά.
Για να διαφύγουμε, πάντα χρησιμοποιούμε τις σκάλες.
Πως ανοίγουμε τις πόρτες
Πριν ανοίξουμε μια πόρτα, γονατίζουμε και βάζουμε την παλάμη μας στον χώρο μεταξύ της πόρτας και του πλαισίου της. Αν η πόρτα καίει, αυτό σημαίνει ότι από πίσω υπάρχει φωτιά οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλη διέξοδο. Αν η πόρτα έχει κανονική θερμοκρασία τότε ανοίγουμε την πόρτα προστατεύοντας το σώμα μας πίσω από αυτή ώστε εάν χρειαστεί, να την κλείσουμε απότομα. Αν όλα είναι εντάξει τότε φεύγουμε προσεκτικά κλείνοντας όλες τις πόρτες πίσω μας.
Να θυμάστε τα εξής:
• Οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και μειώνουν τον κύριο κίνδυνο - τον καπνό.
• Διατηρείτε τους διαδρόμους διαφυγής καθαρούς - μην αφήνετε μεγάλα αντικείμενα όπως καροτσάκια ή έπιπλα, ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά, σε διαδρόμους και σκάλες.
Πως δεν θα ξεσπάσει η φωτιά
Συναγερμοί Καπνού
Οι Συναγερμοί Καπνού είναι ένας φθηνός τρόπος που σας δίνει έγκαιρη
προειδοποίηση σε περίπτωση φωτιάς. Μπορείτε να τους αγοράσετε στα περισσότερα καταστήματα μεταλλικών ειδών και τα σούπερ μάρκετ.
Αν έχετε συναγερμούς καπνού, θα πρέπει να είναι στα κεφαλόσκαλα και έξω από την κουζίνα ή τα υπνοδωμάτια (ή και τα δύο).Πρέπει επίσης να ελέγχετε τις μπαταρίες κάθε εβδομάδα.
Υλικά που αρπάζουν φωτιά εύκολα και άλλες επικίνδυνες ουσίες
Εσείς ή κάποιος άλλος που διαμένει ή επισκέπτεται το σπίτι σας δεν πρέπει να διατηρεί φυσικό αέριο, βενζίνη ή παραφίνη ή άλλα υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα στο σπίτι
σας, σε κοινόχρηστους χώρους, σε υπόστεγα ή σε γκαράζ.εκτός από εκείνα τα είδη που ευλόγως απαιτούνται για κανονική οικιακή χρήση.
Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε θέσει τον εαυτό σας ή τους γείτονές σας σε κίνδυνο.
Οποιαδήποτε προϊόντα που αγοράζετε θα έχουν πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να τα αποθηκεύετε. Θα πρέπει να συνεχίσετε με αυτές τις πληροφορίες. Εάν πρέπει να διατηρείτε υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές προφυλάξεις που μπορείτε να τις ακολουθήσετε.
• Να διατηρείτε μόνο μικρές ποσότητες και την αφαίρεση των κενών φιαλών το συντομότερο δυνατό.
• Να αποθηκεύετε τα προϊόντα μακριά από πηγές ανάφλεξης, όπως κουζίνες ή ηλεκτρικές συσκευές.
• Να αποθηκεύετε τα προϊόντα σε ασφαλές μέρος όπου τα παιδιά δεν μπορούν να τα δουν ή να τα πάρουν.
• Να αποθηκεύετε τις ουσίες καθαρισμού ουσιών, όπως επισημαίνονται επί του προϊόντος.
• Αφαιρέστε τα επικίνδυνα είδη που είναι ξεπερασμένα και αν η συσκευασία τους έχει υποστεί ζημιά. Απαλλαγείτε από αυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
• Διατηρείτε τα είδη στα πρωτότυπα δοχεία με τις ετικέτες άθικτες. (Τα παιδιά μπορεί να νομίσουν ότι είναι ένα ποτό.)
Ηλεκτρικά Είδη
Αποφύγετε την υπερφόρτωση στις πρίζες. Να φυλάσσεται σε μία πρίζα ανά πρίζα. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο προσαρμογέα όταν χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική συσκευή .
Μην χρησιμοποιείτε θερμαντήρες για το στέγνωμα των ρούχων σας και να τα κρατείτε σε ασφαλή απόσταση για να αποφεύγετε η έκρηξη φωτιάς.
Κεριά και τσιγάρα
Βεβαιωθείτε ότι τα τσιγάρα σβήνονται σωστά αφού έχετε τελειώσει μαζί τους.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχετε πιει αλκοόλ ή αν παίρνετε φάρμακα που μπορεί να σας προκαλέσουν υπνηλία.
Μην καπνίζετε στο κρεβάτι.
Να είστε προσεκτικοί με κεριά και αναμμένα είδη. Αποφεύγετε την τοποθέτησή τους πάνω ή κοντά σε υλικά που θα μπορούσαν να καίγονται ή να αναφλέγονται -
όπως οι κουρτίνες.
0 Σχόλια