Tο καλοκαίρι δεν είναι και τόσο εύκολη εποχή για όσους πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση.
Μία ο υδράργυρος που τραβά την ανηφόρα, μία η μεγάλη απώλεια ιδρώτα, μία η μόλυνση του περιβάλλοντος και το ασφυκτικό περιβάλλον στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και οι δραστηριότητες στη θάλασσα ή στο βουνό μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας μεγάλης μερίδας ασθενών.
Ωστόσο, το δικαίωμα στην υγεία, στην ξεκούραση και στην ξεγνοιασιά του καλοκαιριού είναι αναφαίρετο για όλους, τόσο για τους υγιείς όσο και γι αυτούς που έχουν κάποιο παροδικό η μόνιμο πρόβλημα υγείας. Το "εισιτήριο" είναι η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων πάντα, φυσικά σε συνεννόηση με τον ειδικό γιατρό, ώστε οι πολυπόθητες διακοπές να περάσουν χωρίς προβλήματα ή άλλα απρόοπτα ακόμα και για εκείνους με επισφαλή υγεία.
* Ζέστη και φάρμακα.
> Όλα τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου και κατά προτίμηση σε κλειστό και σκοτεινό χώρο, εκτός από εκείνα που λόγω της παρασκευής τους πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, π.χ. κάποια εμβόλια ή αντιβιοτικά.
> Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα λεγόμενα "θερμοευαίσθητα" φάρμακα. Μια κατηγορία, δηλαδή, φαρμάκων τα οποία επηρεάζονται άμεσα, από τις μεταβολές της θερμοκρασίας.
> Τα φάρμακα σε μορφή δισκίου ή κάψουλας, δεν αλλοιώνονται εύκολα. Τα φάρμακα όμως σε υγρή μορφή, όπως τα σιρόπια, μπορούν εύκολα ν αλλοιωθούν αν τα ξεχάσετε ανοιχτά ή δεν τα βάλετε στο ψυγείο.
> Αν η προφύλαξη των φαρμάκων από τη ζέστη αναγράφεται στη συσκευασία τους, καλό είναι να ρωτάτε και τον φαρμακοποιό σας για το πώς πρέπει να τα διατηρείτε.
* Φάρμακα και αλκοόλ.
Το καλοκαίρι αυξάνεται αρκετά η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και κυρίως της μπίρας. Πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, λοιπόν, όσο είναι λάτρεις του ποτού και ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, καθώς ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμάκων αντενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, λόγω του ότι ενισχύει την δράση των φαρμάκων. Αποτέλεσμα; Υπνηλία ή μειωμένα αντανακλαστικά ή και χειρότερες συνέπειες για την υγεία.
Όσοι, μάλιστα, παίρνουν αγχολυτικά, ηρεμιστικά ή αντιβιοτικά πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.
* Όσοι έχουν προβλήματα όρασης.
> Ο σκληρός φακός μπορεί μεν να μετακινείται πιο εύκολα από τον μαλακό, όμως η παράλληλη εφαρμογή προσφέρει ικανοποιητική ασφάλεια.
> Οι μαλακοί φακοί "κάθονται" καλύτερα, αν τοποθετηθούν προηγουμένως σε διάλυμα με χαμηλότερη ή υψηλότερη οσμωτική δύναμη από τα δάκρυα.
> Για θαλάσσιο σκι που γίνεται με δυο πέδιλα, προτιμήστε μαλακούς φακούς γιατί χάνονται δυσκολότερα απ ό τι στο μονοσκί.
> Όταν κολυμπάτε, είναι απαραίτητο να υπολογίζετε το βάθος και την απόσταση. Γιατί οι μαλακοί φακοί σφίγγουν τα πρώτα 3-4 λεπτά όταν έλθουν σε επαφή με το νερό. Γι αυτό καλό είναι να βρέχετε το πρόσωπό σας πριν τη βουτιά.
> Στην πισίνα, για να μη μολυνθούν τα μάτια σας από το νερό της, θα πρέπει να ξεπλένετε με αποστειρωμένο διάλυμα.
> Για μεγαλύτερη ασφάλεια, φοράτε τους φακούς επαφής τουλάχιστον μισή ώρα προτού μπείτε στη θάλασσα.
> Μην τρίβετε τα μάτια σας βγαίνοντας από τη θάλασσα, όσοι φοράτε φακούς επαφής.
> Στις καταδύσεις, η χρήση φακών είναι πιο ασφαλής.
> Σε κάθε ερεθισμό που τυχόν σας παρουσιαστεί στο μάτι, πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό για να σας χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή.
* Όσοι έχουν άσθμα.
> Καταναλώνετε λίγο περισσότερο αλάτι, ώστε να πίνετε πολλά υγρά και να περιορίζεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.
> Η παραμονή σας σε κλιματιζόμενους χώρους τώρα πια ενδείκνυται, αφού οι προδιαγραφές των σύγχρονων κλιματιστικών προβλέπουν και ρύθμιση της υγρασίας του περιβάλλοντος. Όσοι, αντίθετα, διαθέτετε κλιματιστικά παλιάς τεχνολογίας, μπορείτε να δημιουργήσετε την ιδανική ατμόσφαιρα με τη βοήθεια υγραντήρων ή, απλά, με την τοποθέτηση μιας λεκάνης με νερό στον χώρο που φιλοξενεί το κλιματιστικό.
> Μείνετε μακριά από τυχόν καλοκαιρινές φωτιές, γιατί μπορεί να σας...πνίξει ο καπνός και να δυσκολέψει πολύ η αναπνοή σας.
> Να θυμάστε ότι το κολύμπι είναι η ενδεικνυόμενη άσκηση για αυτή την κατηγορία ασθενών, αλλά μια απότομη βουτιά σε κρύα νερά μπορεί να οδηγήσει σε κρίση άσθματος.
* Όσοι έχουν διαβήτη.
> Προσοχή στο καθημερινό διαιτολόγιο, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ν αυξηθεί το σάκχαρό σας. Μια αύξηση του σακχάρου, συνδυασμένη με την καλοκαιρινή εφίδρωση (μεγάλη απώλεια υγρών), μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, που ίσως να μην είναι και τόσο απλά.
> Τα φάρμακά σας για τη ρύθμιση του σακχάρου όχι μόνο δεν θα πρέπει να μειώνονται, αλλά αντίθετα, και πάντα με τη συμβολή του γιατρού σας, να προσαρμόζονται σε δόσεις, ώστε να προλαμβάνονται οι καλοκαιρινοί κίνδυνοι.
* Όσοι έχουν καρδιοπάθειες.
> Αναπροσαρμόστε τη θεραπείας σας τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε τα φάρμακα που παίρνετε να σας καλύπτουν στις κλιματολογικές συνθήκες της εποχής.
> Προτού απολαύσετε το μπάνιο σας στη θάλασσα, σιγουρευτείτε πρώτα ότι μπορείτε να το κάνετε χωρίς κίνδυνο. Αυτό γίνεται συνήθως με έναν καλό καρδιολογικό έλεγχο, που θα προσδιορίσει τις δυνατότητες της καρδιάς σας.
Σε γενικές γραμμές, αποφεύγεται την πολύ κρύα θάλασσα και την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, γιατί "παραμονεύει" ο κίνδυνος δύσπνοιας, στηθάγχης ή ακόμα και εμφράγματος.
> Μείνετε μακριά από κάθε δραστηριότητα σε χώρους ανοιχτούς και ζεστούς. Προτιμήστε τα άνετα και ελαφριά ρούχα.
> Μην κουράζεστε, μην κυκλοφορείτε τις ώρες που κάνει πολλή ζέστη, πίνετε πολλά υγρά, τρώτε ελαφριές τροφές και αποκλείστε από το διαιτολόγιό σας τον καφέ και τα οινοπνευματώδη.
> Οι περίπατοι και κάθε άλλη άσκηση θα πρέπει τώρα το καλοκαίρι να αναπροσαρμόζονται και να γίνονται νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα (τις ώρες, δηλαδή, που δεν κάνει πολλή ζέστη).
* Όσοι έχουν υπέρταση.
> Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή από τους "μερακλήδες" που απολαμβάνουν τα ουζάκια τους συνοδεία μεζέδων, γιατί μπορεί να χαθεί το μέτρο στο αλάτι.
> Τώρα με τη ζέστη, αντί για περπάτημα ως καθημερινή άσκηση, το κολύμπι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους πάσχοντες.
* Όσοι έχουν αγγειοπάθειες.
> Τοποθετείτε κρύα επιθέματα στα κάτω άκρα, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες τα αισθάνεστε πιο βαριά.
> Τις ώρες της ανάπαυσης και της χαλάρωσης τοποθετείτε τα πόδια σας σε ψηλότερη θέση από εκείνη του σώματος.
* Όσοι παίρνουν αντιψυχωτικά φάρμακα.
> Γενικά είναι χρήσιμο οι ασθενείς που παίρνουν αντιψυχωτικά να πίνουν πολλά υγρά.
> Να προτιμούν τους δροσερούς χώρους.
> Να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα μόνο νωρίς το πρωί ή το απόγευμα μετά τις 6, οπότε ο ήλιος χαμηλώνει.
> Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να έχουν πάντα καλυμμένο το σώμα από την έκθεση στον ήλιο.
* Λέμε ΟΧΙ στο βουνό.
> Οι υπερτασικοί από στεφανιαία νόσο, αφού πρέπει ν αποφεύγουν το ύψος των 2.000 μέτρων, όχι όμως και τα μικρότερα ύψη.
> Οι ασθματικοί και οι πνευμονοβρογχικοί (παλιοί καπνιστές), εφόσον στο βουνό μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δυο πολύ επικίνδυνους εχθρούς: το κρύο και τον αέρα. Γιατί το κρύο μπορεί να επιτείνει περιπτώσεις σοβαρών φλεγμονών, ενώ ο αέρας (με τη σημαντική μείωση της υγρασίας) μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμα.
* Λέμε ΝΑΙ στο βουνό
> 'Οχι πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα αφού εκεί θα βρουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους.
> Οι καρδιοπαθείς που έχουν υποστεί μπαϊπάς ή αγγειοπλαστική ή έχουν περάσει πολλά εμφράγματα, αλλά που μπορούν ωστόσο άνετα να κάνουν δουλειές στο σπίτι, το γραφείο ή οποιουδήποτε αλλού.
> Όσοι έχουν ελαφρά στηθάγχη, με τις παρακάτω, όμως, προϋποθέσεις: να είναι προσεκτικοί, να παίρνουν τα φάρμακά τους και να τηρούν τις εντολές του γιατρού τους (ν αποφεύγουν τα βάρη, να μη βαδίζουν μετά το φαγητό με γεμάτο στομάχι κ.α).
Βίκυ Καρατζαφέρη & Μαρία Ορφανίδου.
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια