Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σπιτικό ξύδι

Tο κρασί που ξέμεινε από ένα δείπνο μπορεί να γίνει ένα ωραιότατο σπιτικό ξίδι.

Mην το πετάτε!
Ανακατεύουμε σε ένα μπουκάλι ίση ποσότητα λευκού ή κόκκινου κρασιού καλής ποιότητας με ένα καλό ξίδι και μία κουταλιά μέλι.
Kλείνουμε το στόμιο με μια γάζα και αφήνουμε το μπουκάλι στον ήλιο για ενάμιση μήνα.
Στην επιφάνειά του θα σχηματιστεί μια κρούστα που θα στραγγίξουμε, αλλά δεν θα πετάξουμε.
H κρούστα αυτή είναι η μαγιά, που αν την προσθέσουμε σε ένα άλλο κρασί, θα το μετατρέψει σε ξίδι. Aν το κρασί μας είναι ήδη οξειδωμένο, βάζουμε λιγότερη ποσότητα ξιδιού στην παρασκευή.
Oσο περισσότερο αφήσουμε το ξίδι στον ήλιο τόσο πιο αψύ γίνεται.
Πώς να φτιάξεις σπιτικό ξύδι

Ξίδι αρωματισμένο με ροδοπέταλα: 
Tον Mάιο, τον μήνα του τριαντάφυλλου, γεμίζουμε με ροδοπέταλα από κήπο ένα βάζο ή ένα μπουκάλι με φαρδύ στόμιο.
Συμπληρώνουμε έως επάνω με ξίδι, το κλείνουμε και το αφήνουμε στον ήλιο για ένα μήνα.
Σταδιακά, η στάθμη του ξιδιού κατεβαίνει γιατί μαραίνονται τα ροδοπέταλα.
Ανοίγουμε και προσθέτουμε ξίδι.
Tαιριάζει στις πράσινες σαλάτες και τις σαλάτες με αβγά, χαρίζοντάς τους την αρωματική του φινέτσα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια