Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παγκόσμια ημέρα ΚΑΤΑ της δίαιτας


Παγκόσμια ημέρα ΚΑΤΑ της δίαιτας
Αν χθες δηλώσατε, για πολλοστή φορά, το γνωστό ψέμα «από σήμερα ξεκινάω δίαιτα», σήμερα έχετε όλες τις δικαιολογίες με το μέρος σας, για να καταπατήσετε αυτόν τον όρκο.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας, βρετανικής εμπνεύσεως εορτασμός, καθιερώθηκε το 1992 από την πρώην ανορεξική Μέρι Έβανς- Γιανγκ, επικεφαλής της αντιδιαιτικής καμπάνιας στη Μ. Βρετανία και συγγραφέως του μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα».
Ο σκοπός της μέρας είναι να μας καλέσει όλους να αποδεχθούμε το σώμα μας χωρίς κόμπλεξ και να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία όλων των φυσικών μεγεθών του ανθρώπινου σώματος.
Να κηρύξουμε μορατόριουμ μιας μέρας στη δίαιτα και στην εμμονή μας για απώλεια βάρους.
Να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας.
Και το σπουδαιότερο: Να πληροφορηθούμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία 
δίαιτα αδυνατίσματος.
Δεν πειστήκατε ακόμα; Υπάρχουν δέκα τουλάχιστον λόγοι για να μην κάνετε δίαιτα:

* Καμία δίαιτα δεν έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Ακόμα και με το πλέον μακροπρόθεσμο πλάνο, χάνουμε κιλά τα οποία στη συνέχεια ξαναπαίρνουμε –τα ίδια ή και περισσότερα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι άτομα που ακολουθούν τακτικά δίαιτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα από εκείνα που τρώνε κανονικά.

* Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά έως και θανατηφόρα προβλήματα υγείας στον οργανισμό. Θάνατοι οφειλόμενοι σε καρδιακή αρρυθμία ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη δίαιτα καταγράφονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι το φαινόμενο «ασανσέρ» του βάρους –κερδίζουμε, χάνουμε, ξανακερδίζουμε κλπ– σχετίζεται με υψηλά ποσοστά θανάτων.

* Η δίαιτα «διακόπτει» τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Η απότομη απώλεια βάρους θέτει τον οργανισμό σε άμυνα, η οποία μειώνει το μεταβολισμό, τους παλμούς της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος και τη λίμπιντο, επηρεάζοντας, συνεπώς, αρνητικά, τις νοητικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
* Όσοι κάνουν δίαιτα αισθάνονται συχνά αδύναμοι και κουρασμένοι, υποφέρουν από ζαλάδες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες συγκέντρωσης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη σημαντικών στοιχείων, όπως είναι ο σίδηρος, οι πρωτεΐνες και, βέβαια, οι θερμίδες.

* Καθότι η δίαιτα παρεμβαίνει στις φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες, συχνά επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως υπερφαγία, βουλιμία ή νευρική ανορεξία. Όσοι κάνουν δίαιτα αγνοούν τα φυσιολογικά σημάδια πείνας και κορεσμού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να συνηθίζει να τρώει πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο από το κανονικό. Όλες οι διατροφικές διαταραχές οφείλονται κατά κύριο λόγο σε χρόνιες δίαιτες, και ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζονται από αυτές.

* Η υπερβολική ενασχόληση με το βάρος μας κάνει επικριτικούς, τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους, και μας οδηγεί στην παγίδα να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνιση απ' ότι στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Θυμάστε εκείνο το παλιό ρητό που λέει "μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του"; Ακριβώς αυτό.

H τρελή ιστορία της… δίαιτας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια