Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

θΕΡΑΠΕΥΤΙΚΉ ΙΠΠΑΣΊΑ

Η θεραπευτική Ιππασία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες
Ιπποθεραπεία
ίππος + άλογο
Η ιπποθεραπεία, είναι το πιο εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας, καθώς πρόκειται για μια φυσιοθεραπευτική, εργοθεραπευτική ή λογοθεραπευτική πράξη, η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος για να πετύχει
λειτουργικά αποτελέσματα.
Η ιπποθεραπεία, αποτελεί εξειδικευμένη ιατρική και φυσιοθεραπευτική πράξη, η οποία χρησιμοποιεί τη μοναδική τρισδιάστατη κίνηση του αλόγου κατά τη βάδιση, με σκοπό να εξασφαλίσει κινητικές αντιδράσεις στους ασθενείς- αναβάτες, με πολλαπλές και σοβαρές δυσλειτουργίες.
Η θεραπευτική ιππασία στο πέρασμα των χρόνων 
Η θεραπευτική ιππασία ως μια θεραπευτική παρέμβαση, χρονολογείται από τους αρχαίους Ελλήνες και αρχαίους Αιγύπτιους που ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την ιππασία ως μέσο θεραπείας. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ασκληπιός πίστευε ότι τα άλογα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τον άνθρωπο. Ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι η ιππασία ήταν χρήσιμη για τη λειτουργία των πνευμόνων και των μυών. Ο Ξενοφών χρησιμοποιούσε τα άλογα για να θεραπεύσει τους στρατιώτες. Η Ιπποθεραπεία κέρδισε αναγνώριση στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ατόμων με ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα. Η ιπποθεραπεία, από τη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση της εγκεφαλικής παράλυσης σε παιδιά και σε ενήλικες, και σε άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως κακώσεις νωτιαίου μυελού.
Τα οφέλη της Θεραπευτικής Ιππασίας
Η θεραπευτική ιππασία, χρησιμοποιώντας την κίνηση του αλόγου, βελτιώνει τον έλεγχο του κορμού, τη βάδιση, τη στατική θέση, την ισορροπία, τη μυϊκή δύναμη και το μυϊκό τόνο του
αναβάτη-ασθενή. Επιπλέον, η θεραπευτική ιππασία βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και περιορίζει τη διάσπαση προσοχής τόσο στα παιδιά με κινητικά προβλήματα όσο και στα παιδιά με νοητικά ελλείμματα
Τι είναι Θεραπευτική Ιππασία;
Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μια αναπτυσσόμενη μορφή θεραπείας, κατά την οποία χρησιμοποιείται η κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του ατόμου. Βασικός στόχος της Θεραπευτική Ιππασίας για άτομα με αναπηρία είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Οι θεραπευτικές συνεδρίες στην Θεραπευτική Ιππασία ΕΚΑΛΗΣ, που εδρεύει στον Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Εκάλης (ΑΙΟΕ), διεξάγονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της επιστημονικά υπεύθυνης Αθανασίας Λαΐου, φυσιοθεραπεύτρια
(MSc of Paediatrics).

Την θεραπευτική ομάδα συμπληρώνουν πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι θεραπευτές όπως:
(α) φυσικοθεραπευτές,
(β) ειδικοί παιδαγωγοί,
(γ) λογοθεραπευτές,
(δ) εργοθεραπευτές,
(ε) ψυχολόγοι
(στ) και ιατροί.
Οι ειδικοί θεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι στο να εκμεταλλεύονται αυτήν την ευεργετική κίνηση του αλόγου και παράλληλα να δημιουργούν μια σειρά χρήσιμων ερεθισμάτων μέσα από
(α) τις ασκήσεις που εκτελούνται,
(β) το περιβάλλον και
(γ) την ίδια τη θεραπευτική ομάδα που συμμετέχει (κάθε παιδί ή ενήλικας που βρίσκεται πάνω στο άλογο συνοδεύεται απαραιτήτως από δύο ή τρεις εκπαιδευτές-θεραπευτές).
Για ποιες παθήσεις συνίσταται η Θεραπευτική Ιππασία;
Η θεραπευτική ιππασία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως σε παθήσεις και διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές βλάβες, όπως εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, δισχιδής ράχη, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, σύνδρομο Angelman. Εξίσου καλά αποτελέσματα παρατηρούνται σε άτομα με ορθοπεδικές βλάβες, όπως απουσία ή παραμόρφωση άκρων, σκολίωση και κύφωση. Τέλος, η ιπποθεραπεία ενδείκνυται για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές και δυσκολίες μάθησης, όπως σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, αυτισμός, σύνδρομο Asperger, ΔΕΠ-Υ, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (ΔΑΔ) και προβλήματα συμπεριφοράς.
Θα μπορούσε ένα παιδί με ορθοπαιδικές βλάβες να βοηθηθεί μέσω της Θεραπευτικής Ιππασίας;
Ένα παιδί με ορθοπεδικές βλάβες όπως σκολίωση, κύφωση ή νόσος του Scheuermanns ακόμα και με απουσία ή παραμόρφωση άκρων θα μπορούσε να παρακολουθήσει και σαφώς να ωφεληθεί από την Θεραπευτική Ιππασία.
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποια οφέλη όπως:
 Βελτίωση ισορροπίας
 Προώθηση (όταν δεν υπάρχει) βάδισης
 Βελτίωση βάδισης
 Βελτίωση στάσης
 Βελτίωση ελέγχου κορμού
 Αύξηση εύρους τροχιάς-κίνησης
 Βελτίωση συντονισμού
 Αύξηση της αντίληψης του σώματος
 Βελτίωση της ικανότητας προσανατολισμού
Η Θεραπευτική Ιππασία μπορεί επίσης να ωφελήσει σε δευτερεύουσες μυοσκελετικές και ορθοπεδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην ιδιοπαθή βάδιση στις μύτες των ποδιών (toe walking) σε παιδιά με Σύνδρομο Asperger ή Σύνδρομο Angelman.
Ακόμα και σε ραιβοϊπποποδία, σε βλαισοπλατυποδία και σε βάδιση όπου το παιδί στρίβει προς τα μέσα τα πέλματα.
Σε κάθε περίπτωση, με σεβασμό και διακριτικότητα η άρτια καταρτισμένη θεραπευτική ομάδα εξασφαλίζει την πλήρωση όλων των προϋποθέσεων, όπως η αξιολόγηση, το πρωτόκολλο θεραπείας, οι στόχοι θεραπείας και η επαναξιολόγηση, με προσαρμοσμέναπρογράμματα για τη βέλτιστη παροχή της θεραπείας.
Στόχος της ομάδας είναι η ποιότητα της θεραπείας πάνω στο άλογο, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες
ανάγκες του κάθε παιδιού. Ως εκ τούτου, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται
με απόλυτη ασφάλεια και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
Ποια είναι τα οφέλη της Θεραπευτική Ιππασίας; 
Η Θεραπευτική Ιππασία, χρησιμοποιώντας την κίνηση του αλόγου, βελτιώνει τον έλεγχο του κορμού, τη βάδιση, τη στατική θέση, την ισορροπία, τη μυϊκή δύναμη και το μυϊκό τόνο του
αναβάτη-ασθενή.
Επιπλέον, η Θεραπευτική Ιππασία βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και περιορίζει τη διάσπαση προσοχή τόσο στα παιδιά με κινητικά προβλήματα όσο και στα παιδιά με νοητικά
ελλείμματα.
Ο βηματισμός του αλόγου προσφέρει ένα ακριβές, ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο κίνησης παρόμοιο με την κίνηση της πυέλου του ανθρώπου.
Ο αναβάτης-ασθενής ακολουθώντας τον εναλλασσόμενο ρυθμό του αλόγου, χαλαρώνει τους μύες του ώστε να ανταποκριθεί στην κίνηση του αλόγου. Σαν αποτέλεσμα, η ισορροπία και οι ικανότητες συντονισμού εξασκούνται ταυτόχρονα, ενώ μειώνεται ο αρκετά αυξημένος μυϊκός τόνο.

Aπό ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να παρακολουθήσει αυτές τις συνεδρίες;
Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει Θεραπευτική Ιππασία από την ηλικία του 1 έτους. Όπου θεωρείται απαραίτητο υπάρχουν και οι εξειδικευμένοι θεραπευτές για να κάνουν back riding (ο θεραπευτής ανεβαίνει στο άλογο μαζί με το παιδί) για την επίτευξη του καλύτερου έλεγχου του κορμού και της κεφαλής πάνω στο άλογο.
Στις συνεδρίες είναι παρόντες και οι γονείς;
Λόγω του εξωτερικού χώρου και της φύσης της θεραπευτικής ιππασία, οι γονείς κάθονται έξω από τον στίβο που πραγματοποιούνται οι θεραπευτικές συνεδρίες, για να επιτύχουμε την απόλυτη ασφάλεια, έχοντας όμως πάντα οπτική επαφή στο χώρο στον συνεδριών. Η ομάδα της Θεραπευτικής Ιππασίας Εκάλης, που εδρεύει στον Αθλητικό όμιλο όμιλο Εκάλης, όπως και του Πανελληνίου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι βρίσκεται πάντα στο πλευρό του γονέα με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της. Οι ενήλικες και τα παιδιά που συμμετέχουν, λόγω του χώρου (αρένας) και του μέσου (άλογο) που χρησιμοποιούνται, δεν αντιμετωπίζουν τις συνεδρίες σαν θεραπεία, παρόλο που η ιππασία είναι μια έντονη θεραπευτική δραστηριότητα. Λόγω αυτής της ευχάριστης διάστασης, οι θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, διότι εκτός από ένα εξαιρετικό μέσο αποκατάστασης, η ίδια η διαδικασία της ιπποθεραπείας αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Το ελληνικό μοντέλο της θεραπευτικής ιππασίας
Αθανασία Λαΐου
Φυσικοθεραπεύτρια Παίδων, MSc
Instructor of TR & Hippotherapy
Email: info@hippotherapy.gr
Τηλ: 6972176572
Like Us: https://www.facebook.com/eethiie.ekalis
Follow Us: @Hippo_Ekali
hippotherapy

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια