.
Η πίτα είναι ένα πλήρες, πεντανόστιμο γεύμα.Θρεπτικό, παχυντικό ανάλογα με τα υλικά που θα του βάλεις, που σημαίνει ότι μπορεί και να γίνει ανάλαφρη και τραγανή σαν αυτή την πίτα του τηγανιού, που μοιάζει με δαντέλα. Αν μπορούσα, θα έτρωγα πίτα κάθε μέρα. Όμως, είναι μπελαλίδικη και κανείς δεν έχει όρεξη να ανοίξει φύλλο μετά τη δουλειά. Σαν πολυάσχολη μητέρα, βρήκα αυτή τη συνταγή, η οποία ταϊζει το παιδί μου υγιεινά μέσα σε 15 ακριβώς λεπτά από τη στιγμή που θα ακουστεί το περιβόητο «μαμά πεινάω!». Για το μόνο που χρειάζεται να προνοήσεις, ένα πακέτο χωριάτικο φύλλο στην κατάψυξη. Τα υπόλοιπα, φέτα, ντοματίνια και ένα αληθινό βούτυρο, τα βρίσκεις σχεδόν πάντα στο ψυγείο.
Υλικά για 4 μεγάλα κομμάτια
3 φύλλα χωριάτικο φύλλο
100 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
200 γρ. φέτα σπασμένη
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα 4
5-6 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, σε ένα μπρίκι
Σε ένα μέτριο τηγάνι, ρίχνουμε λίγο από το βούτυρο, να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
Αννάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά.
Απλώνουμε πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα στον πάτο και με ένα πινέλο, τα αλείφουμε γενναιόδωρα με βούτυρο.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω επιφάνεια.
Προσοχή στη φωτιά.
Να μην παρακάψει το τηγάνι, γιατί το φύλλο θα καεί παραμένοντας άψητο από μέσα.
Η μέτρια φωτιά και ο συνεχής έλεγχος θα ψήσουν ιδανικά την πίτα μας.
Μόλις ροδίσει το κάτω μέρος, με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, όπως κάνουμε με την ομελέτα την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
Όσο ψήνεται τώρα το άψητο κάτω μέρος, απλώνουμε στο πάνω, το ρόδινο, τα ντοματίνια, τη φέτα και το βασιλικό.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πατσαβουριαστά και αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ελέγχουμε αν ρόδισε η κάτω επιφάνεια.
Όταν ροδίσει, πάλι με το πιάτο, την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και η τελική επιφάνεια του φύλλου.
Η όλη διαδικασία διαρκεί 10 λεπτά.
Σερβίρουμε την πίτα ζεστή!
*Όταν δεν βρίσκω φρέσκο βασιλικό την αρωματίζω με ρίγανη, μαϊντανό ή φρέσκο δυόσμο.
www.pirouni.gr
0 Σχόλια