Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς να δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά!

Αν θεωρήσουμε ότι όλος ο κόσμος είναι μια μεγάλη σκηνή, στα μάτια του παιδιού σας είστε η πρωταγωνίστρια. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που το μωρό έρχεται στον κόσμο παρακολουθεί στενά, και σταδιακά μιμείται, ό,τι κάνετε.
Εσείς είστε το βασικό πρότυπο του παιδιού σας όχι μόνο ως γονιός, αλλά και ως σύντροφος, επικεφαλής της οικογένειας, μέλος μιας κοινότητας.
Και είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι σας το να καλλιεργήσετε στο παιδί καλές συνήθειες συμπεριφοράς.

Ξέρετε ήδη όσα δεν πρέπει να κάνετε μπροστά στο παιδί –να μη μιλάτε άσχημα, να μην εξοργίζεστε, να μην χρησιμοποιείτε καμίας μορφής βία. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε, για να βοηθήσετε το παιδί να γίνει ο ενήλικας που θέλετε:

Εκδηλώστε τα συναισθήματά σας
Επιστρέφετε από τη δουλειά κουρασμένη και με το που μπαίνετε στο σπίτι βάζετε τις φωνές στα παιδιά επειδή δεν έχουν μαζέψει τα ρούχα τους. Η στάση αυτή, όμως, δεν διδάσκει κάτι στα παιδιά. Είναι προτιμότερο, μπαίνοντας στο σπίτι, να τους ανακοινώσετε ότι είστε κουρασμένη και εκνευρισμένη από τη δουλειά και ότι θέλετε λίγη ώρα για να ξεκουραστείτε, πριν ετοιμάσετε π.χ. το βραδινό. Έτσι, τα παιδιά δεν θα ανησυχούν ότι σας προκαλούν πάντα νεύρα και θα μάθουν να εκδηλώνουν και εκείνα τα συναισθήματά τους.

Απολογηθείτε και εξηγήστε
Κι αν τελικά παρασυρθήκατε και τους βάλατε τις φωνές με το που μπήκατε στο σπίτι, μπορείτε πάντα να απολογηθείτε εκ των υστέρων για τη συμπεριφοράς σας, βοηθώντας τα να καταλάβουν τον πραγματικό ρόλο για τον οποίον μπορεί να είστε εκνευρισμένη. «Συγνώμη που σου φώναξα νωρίτερα, αλλά γύρισα τόσο κουρασμένη από τη δουλειά που θα έπρεπε να έχω ηρεμήσει πρώτα» -αυτό είναι μία καλή αρχή. Στη συνέχεια μπορείτε να τα ρωτήσετε για τη μέρα τους.

Δείξτε στο παιδί πώς τα ξαναβρίσκετε
Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται κατά καιρούς, όμως αν αυτό συμβαίνει μπροστά σε μικρά παιδιά μπορεί να τους αφήσει τραυματικά συναισθήματα. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρίσκετε ευκαιρία για να εξηγείτε στο παιδί ότι η διαφωνία με τον σύντροφό σας δεν έχει να κάνει με εκείνο και δεν φταίει σε καμία περίπτωση. Έπειτα, θα πρέπει μπροστά του να δείχνετε πώς τα ξαναβρίσκετε με τον μπαμπά, π.χ. ζητώντας συγνώμη, διεξάγοντας συζητήσεις για τη λύση του προβλήματος (με αμοιβαίες παραχωρήσεις) και παίρνοντας στο τέλος αγκαλιά ο ένας τον άλλον. Έτσι το παιδί θα μάθει ότι ακόμα κι αν διαφωνεί με κάποιον υπάρχει ειρηνικός τρόπος για να βρεθεί λύση.

Χρόνος για τους δύο σας
Μπορεί στα παιδιά να μην αρέσει να μένουν στο σπίτι με την γιαγιά και τον παππού ή με την babysitter και να βλέπουν εσάς και τον σύντροφό σας να φεύγετε για να πάτε π.χ. μια βόλτα μαζί, όμως είναι απαραίτητο. Τα παιδιά έτσι θα μάθουν ότι η σχέση σας δεν βασίζεται μόνο στην φροντίδα τους, στην δουλειά ή στο να ζείτε παράλληλα, αλλά και στο να βρίσκετε χρόνο ο ένας για τον άλλον.

Δείχνετε τρυφερότητα
Το σεξ πρέπει να γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Όχι, όμως, και οι εκδηλώσεις τρυφερότητας. Μια αγκαλιά, ένα φιλί στο μάγουλο, ένα χάδι είναι πράξεις αγάπης που κάνουν τα παιδιά να νιώθουν όμορφα και τους μαθαίνουν πώς παραμένει συνδεδεμένο ένα ζευγάρι.

Δημιουργείτε έθιμα και παραδόσεις
Στα παιδιά αρέσουν οι προβλέψιμες καταστάσεις και τα οικογενειακά έθιμα που φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά.

Δείξτε τους πώς να νοιάζονται για τους άλλους
Δείξτε στα παιδιά πώς φτιάχνουμε μία όμορφη κάρτα όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει γενέθλια, πώς βοηθάμε έναν γείτονα που χρειάζεται κάτι, θυμίστε τους να τηλεφωνούν στις γιαγιάδες και τους παππούδες. Μάθετε στα παιδιά να διατηρούν δεσμούς και να δημιουργούν νέους με τους ανθρώπους γύρω τους.

Κάντε τις αξίες σας πράξη
Αν πιστεύετε στην πολιτική δράση, πάρτε μαζί τα παιδιά όταν θα πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές και εξηγήστε τους την βαρύτητα της ψηφοφορίας. Αν έχετε έντονη θρησκευτική πίστη, μοιραστείτε την με τα παιδιά και καλέστε τα να συμμετέχουν στα έθιμα της εκκλησίας. Αν υποστηρίζετε την φιλανθρωπία, δείξτε το έμπρακτα μαζί με τα παιδιά σας.
Και μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν όχι από αυτά που ακούν τους γονείς τους να λένε αλλά από αυτά που τους βλέπουν να κάνουν. Δείξτε, λοιπόν, στα παιδιά πώς οι αξίες και οι προτεραιότητες διαμορφώνουν τη ζωή σας.
mama365

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια