Η παράδοση λέει ότι τα ζυμαρικά τα έφερε στη Βενετία, το 13ο αιώνα, ο Μάρκο Πόλο, όταν επέστρεψε από την Κίνα.
Κάποιοι άλλοι ερευνητές όμως υποστηρίζουν πως τα ζυμαρικά προέρχονται από την Ελλάδα του 1000 π.Χ., καθώς η λέξη "λαγανον", που βρίσκουμε σε κείμενα της εποχής, περιγράφει τη φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες (σαν τα σημερινά "Ματσάτα" της Φολέγνδρου).
Στη συνέχεια η ζύμη αυτή πέρασε στην Ιταλία από Έλληνες εποίκους του 8ου π. Χ. και μετονομάστηκε σε "laganum".
Πάντως, ακόμα και αν τα μακαρόνια χρονολογούνται από τους προ Χριστού αιώνες, η πρώτη ολοκληρωμένη συνταγή ζυμαρικών βρίσκεται σε βιβλίο ενός Ιταλού μάγειρα του 15ου αιώνα.
Τα ζυμαρικά είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στον κόσμο.
Ζυμαρικά θεωρούνται όλα τα τρόφιμα που φτιάχνονται από αλεύρι και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και αυγά)
Φρέσκα ή ξηρά τα ζυμαρικά είναι από από τα απλά, χορταστικά και οικονομικά υλικά που υπάρχουν στα ντουλάπια της κουζίνας μας.
Επειδή αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες, που αφομοιώνονται από τον οργανισμό με πιο αργούς ρυθμούς, είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας.
Εκτός από τα μακρόστενα ζυμαρικά (σπαγκέτι, λινγκουίνι, ταλιατέλες), υπάρχουν τα κοντά (τορτελίνια, πένες, φαρφάλες, ορεκιέτε), τα λαζάνια, οι χυλοπίτες και ο τραχανάς.
Κάποιοι άλλοι ερευνητές όμως υποστηρίζουν πως τα ζυμαρικά προέρχονται από την Ελλάδα του 1000 π.Χ., καθώς η λέξη "λαγανον", που βρίσκουμε σε κείμενα της εποχής, περιγράφει τη φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες (σαν τα σημερινά "Ματσάτα" της Φολέγνδρου).
Στη συνέχεια η ζύμη αυτή πέρασε στην Ιταλία από Έλληνες εποίκους του 8ου π. Χ. και μετονομάστηκε σε "laganum".
Πάντως, ακόμα και αν τα μακαρόνια χρονολογούνται από τους προ Χριστού αιώνες, η πρώτη ολοκληρωμένη συνταγή ζυμαρικών βρίσκεται σε βιβλίο ενός Ιταλού μάγειρα του 15ου αιώνα.
Τα ζυμαρικά είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στον κόσμο.
Ζυμαρικά θεωρούνται όλα τα τρόφιμα που φτιάχνονται από αλεύρι και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και αυγά)
Φρέσκα ή ξηρά τα ζυμαρικά είναι από από τα απλά, χορταστικά και οικονομικά υλικά που υπάρχουν στα ντουλάπια της κουζίνας μας.
Επειδή αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες, που αφομοιώνονται από τον οργανισμό με πιο αργούς ρυθμούς, είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας.
Εκτός από τα μακρόστενα ζυμαρικά (σπαγκέτι, λινγκουίνι, ταλιατέλες), υπάρχουν τα κοντά (τορτελίνια, πένες, φαρφάλες, ορεκιέτε), τα λαζάνια, οι χυλοπίτες και ο τραχανάς.
0 Σχόλια