Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Fajitas συνταγή

Fajitas συνταγή

Φτιάξε Fajitas στο σπίτι σου
Ένας πολύ απλός τρόπος να φέρεις το Μεξικό στο σπίτι σου.

Και να περάσεις καλά
του Χρήστου Χατζηιωάννου.... 
Σε όσα εστιατόρια κι αν τα σερβίρουν, τα Fajitas είναι πάντα κάτι που θα μοιραστείς. Όχι ότι δεν μπορείς να τα φας όλα μόνος σου, αλλά το σερβίρισμά τους ταιριάζει σε παρέα. Γι' αυτόν το λόγο είναι και ιδανικό φαγητό για να φτιάξεις ένα βράδυ στην παρέα σου.
Είναι χορταστικά, είναι νόστιμα και στην τελική έχουν και τη φάση τους αφού δίνεις τη δυνατότητα στον καθένα να πειραματιστεί με το φαγητό του και να δημιουργήσει τα δικά του Fajitas με το δικό του γούστο.
Όσο για το πόσο θα ασχοληθείς εσύ με το φαγητό, αυτό εξαρτάται κυρίως από εσένα και από την όρεξη που έχεις για να δημιουργήσεις όλα τα βασικά συστατικά μόνος σου αντί να τα αγοράσεις έτοιμα. Αν πάλι δεν είσαι διατεθειμένος να ταλαιπωρηθείς πολύ, μπορείς μέσα σε 20 λεπτά να έχεις τα Fajitas σου έτοιμα για σερβίρισμα.
Fajitas συνταγή
Υλικά και προετοιμασία για 4 άτομα
Το κρέας και τα λαχανικά
Το πιο απαιτητικό κομμάτι της διαδικασίας. Αν θες, μπορείς να διαλέξεις μόνο κοτόπουλο ή μόνο μοσχάρι, οπότε και να δουλέψεις σε ένα τηγάνι. Αλλά σαν καλός οικοδεσπότης, οφείλεις να προσφέρεις και μοσχάρι και κοτόπουλο.
  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια
  • 500 γρ. μοσχάρι σε κομματάκια
  • 6 πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες και πράσινες)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Κόβεις τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και τα σωτάρεις με λίγο λάδι σε δύο τηγάνια (ένα για το κάθε κρεατικό) μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Λιώνεις το σκόρδο και μαρινάρεις το κρέας και το κοτόπουλο, μαζί με αλατοπίπερο. Όταν τα λαχανικά έχουν αρχίσει να μαλακώνουν, προσθέτεις στο ένα τηγάνι το μοσχάρι και στο άλλο το κοτόπουλο.
Αν έχεις ένα τηγάνι, προφανώς και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για κάθε κρέας ξεχωριστά. Το κρέας που περιμένει το άλλο να ψηθεί μπαίνει στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ίσα ίσα να παραμένει ζεστό.
Αφήνεις το κρέας και το κοτόπουλο να ψηθεί στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα μαζί με τα λαχανικά. Οι πιπεριές θα αρχίσουν να καίγονται και να δίνουν χρώμα και μυρωδιά στο κρέας. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα βγάλεις από τα τηγάνια.
Σερβίρεις σε δύο βαθιά πιάτα.
Οι τορτίγιες
Για 4 άτομα θα χρειαστείς από 12-16 τορτίγιες για fajitas. Τις βρίσκεις στο super market. Κοίταξε να πάρεις το μικρό μέγεθος. Είναι πιο εύκολο να φτιάξεις το fajitas σου αλλά και να πειραματιστείς και με διάφορες γεύσεις, μιας και στις 2 μεγάλες τορτίγιες,  οι περισσότεροι σταματούν, ενώ οι μικρές προσφέρονται για να φτιάχνεις και να ξαναφτιάχνεις.
Για να ζεστάνεις τις τορτίγιες αρκεί να έχεις ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και να ακουμπάς την κάθε πλευρά της τορτίγιας για 10 δευτερόλεπτα. Μην τις αφήσεις παραπάνω και καούν. Θες απλά να ζεσταθούν και να μαλακώσουν.
Σερβίρεις σε ένα πιάτο. Αν δεν έχεις ειδικό ξύλινο σκεύος για να μένουν ζεστές.
Το τυρί
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ώριμο cheddar στα fajitas τους και πρόκεται για μία από τις πιο γευστικές επιλογές. Πάρε ένα κομμάτι ώριμο cheddar (τουλάχιστον 400 γρ.) από το super market και τρίψ΄το.
Σερβίρεις σε ένα μπωλ.
Η sour cream
Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Την αγοράζεις έτοιμη, ανοίγεις, σερβίρεις σε μπωλ. Αν προσέχεις τις θερμίδες μπορείς να αντικαταστήσεις την sour cream με στραγγιστό γιαούρτι. Εξίσου γευστική επιλογή.
Σερβίρεις σε ένα μπωλ.
Η salsa
Υπάρχει και έτοιμη σε βαζάκι. Αλλά αν θες μπορείς να την φτιάξεις και μόνος σου.
  • 3 μεσαίες ντομάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές jalapeno
  • χυμό ενός lime
  • ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • αλατοπίπερο
  • ρίγανη
Ψιλοκόβεις τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε ένα μπωλ , κρατώντας τους χυμούς της ντομάτας στο ίδιο μπωλ. Βάζεις γάντια και ψιλοκόβεις τις jalapenos,αφαιρώντας τα σπόρια γιατί καίνε. Αν στο τέλος η salsa σου χρειάζεται να γίνει πιο καυτερή, προσθέτεις μερικά σπόρια που έχεις φυλάξει στην άκρη. Τα γάντια είναι απαραίτητα. Μην πιάσεις τις jalapenos και μετά τα μάτια σου, θα υποφέρεις για ώρες.
Ανακατεύεις όλα τα υλικά καλά στο μπωλ που έχεις και τις ντομάτες. Προσθέτεις τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο ανάλογα τη γεύση που θες να πετύχεις. Η salsa σου είναι έτοιμη.
Σερβίρεις σε ένα μπωλ.
Η guacamole
Κι αυτή υπάρχει έτοιμη σε βαζάκι. Αλλά προφανώς και πρέπει να φτιάξεις δική σου.
  • 2 ώριμα avocados
  • μισή ντοματα ξεφλουδισμένη
  • μισό κρεμμύδι
  • 1 λεπτή κόκκινη πιπεριά (chili)
  • 2 κουταλάκια φύλλα κόλιανδρου
  • 1 κουταλάκι χυμό lime
  • αλατοπίπερο
Ανοίγεις τα αβοκάντο, αφαιρείς τον καρπό και τη φλείδα και βάζεις σε ένα μπωλ. Με ένα πηρούνι λιώνεις τα αβοκάντο. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και τον κόλιανδρο και τα προσθέτεις μαζί με τον χυμό του lime. Ανακατεύεις κι άλλο. Ψιλοκόβεις το chili και προσθέτεις τόσο όσο αντέχει η γλώσσα και το στομάχι των καλεσμένων σου. Καλύτερα πάντως να μην το παρακάνεις. Ψιλοκόβεις την ντομάτα (αφαιρώντας τα σπόρια) και την προσθέτεις στο μείγμα λίγα λεπτά πριν το δείπνο, για να μην βγάλει υγρά η ντομάτα και γίνει υγρή η σάλτσα.
Σερβίρεις σε ένα μπωλ.
Fajitas συνταγή
Το μεξικάνικο ρύζι (προαιρετικό)
Κανείς δεν σε υποχρεώνει σε μια συνταγή με fajitas να φτιάξεις και ρύζι. Αλλά επειδή τα εστιατόρια έχουν κακομάθει τους φίλους σου που θα έρθουν στο σπίτι, καλό θα ήταν να έχεις και μεξικάνικο ρύζι για να μην τους απογοητεύσεις.
  • 2 κούπες ρύζι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κούπες νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κούπα ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι κίμινο σε σκόνη
  • 1 λεπτή κόκκινη πιπεριά (chili)
  • 2 κουταλιές λάδι
  • Αλατοπίπερο
Βάζεις το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνεις σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να σκουρύνει. Λιώνεις το σκόρδο, ψιλοκόβεις τα υλικά και τα προσθέτεις όλα στην κατσαρόλα. Ανακατεύεις καλά, κλείνεις το καπάκι και αφήνεις το ρύζι να βράσει και να μαγειρευτεί.
Χρειάζεται γύρω στα 20 λεπτά. Περίπου εκείνη την ώρα έλεγξε το ρύζι και αν χρειάζεται κι άλλη ώρα να πιει το νερό, άφησέ το όσα λεπτά χρειαστεί.
Σερβίρεις ζεστό σε βαθύ πιάτο και είσαι έτοιμος να ρολάρεις τις τορτίγιες σου.
Καλή όρεξη...

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια