Η wigilia διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Στη wigilia σερβίρονται 12 πιάτα με παραδοσιακό Πολωνικό φαγητό.
Τα 12 πιάτα συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου ή τους 12 Αποστόλους.
Πολλές φορές σερβίρονται 13 πιάτα.
Το 13ο πιάτο προορίζεται είτε για τον Χριστό είτε για κάποιον ξένο.
Σε μερικές περιοχές της Πολωνίας σερβίρονται πιάτα σε μονό αριθμό 7, 9 ή 11. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μενού στην παραδοσιακή αυτή γιορτή, καθότι αυτό εξαρτάται από την περιοχή, αλλά στο μενού της wigilia δεν περιλαμβάνονται πιάτα με κρέας. Ένα από τα κύρια πιάτα της wigilia είναι το ψάρι το οποίο είναι κυπρίνος, γλώσσα, ρέγκα (όχι καπνιστή) ή οποιοδήποτε άλλο φιλέτο ψαριού.
Υλικά (για το ψάρι):
* 1 μεγάλο ψάρι (προτείνω συναγρίδα)
* 2 μικρά ματσάκια σέλινο
* 1 μικρή πατάτα
* ένα μικρό κομμάτι ρίζας τζίντζερ
* 3 καρότα
* μερικά φυλλαράκι�� μαϊντανό
* 1 μέτριο κρεμμύδι
* 2 καυτερές πιπερίτσες
* 1 φύλλο δάφνης
* αλάτι (μπόλικο)
Υλικά (για τη σάλτσα):
* 300 ml μείγμα καλά ομογενοποιημένο από 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι, 1 ½ κουτ. σούπας ζάχαρη, 1 ½ κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος, 1 κουτ. σούπας λάδι, λίγο πιπέρι και μπόλικο ξίδι
* 50 γραμ. βούτυρο
* 50 γραμ. αλεύρι απλό
* 2 καλά βρασμένα αβγά κομμένα σε ροδέλες
Εκτέλεση:
* Βράζετε τα λαχανικά και το ψάρι μαζί (σχετικά με το χρόνο βρασμού θα πρέπει να προσέξετε ώστε το ψάρι να μην διαλυθεί).
* Μόλις τα ψάρι είναι έτοιμο, το βγάζετε και το αφήνετε στο ψυγείο τυλιγμένο με πλαστική μεμβράνη.
* Για την παρασκευή της σάλτσας ακολουθείτε τα εξής: Σε ένα αντικολητικό σκεύος λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Κατόπιν ρίχνετε το ζωμό του ψαριού σταδιακά και ανακατεύετε μέχρι να πάρει μια ομοιόμορφη υφή.
* Βγάζετε από τη φωτιά το σκεύος και ανακατεύετε τη σάλτσα με το μείγμα που περιγράφεται στα υλικά για σάλτσα (ζάχαρη, ξύδι, κρέμα γάλακτος, κ.λ.π.).
* Στο τέλος ρίχνετε και τα αβγά τα οποία είναι κομμένα σε ροδέλες χωρίς να ανακατεύετε πλέον.
* Σε μία μεγάλη πιατέλα τοποθετείτε το ψάρι και το γαρνίρετε με τη σάλτσα και γύρω γύρω απλώνετε τα λαχανικά που έχετε βράσει.
Η συγκεκριμένη συνταγή για ψάρι συμπληρώνεται με πιάτα λαχανικών, σούπες κ.λ.π.
Προτείνεται και για άλλες εποχές πλην των Χριστουγέννων.
Smacznego! Καλή Όρεξη !
Στη wigilia σερβίρονται 12 πιάτα με παραδοσιακό Πολωνικό φαγητό.
Τα 12 πιάτα συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου ή τους 12 Αποστόλους.
Πολλές φορές σερβίρονται 13 πιάτα.
Το 13ο πιάτο προορίζεται είτε για τον Χριστό είτε για κάποιον ξένο.
Σε μερικές περιοχές της Πολωνίας σερβίρονται πιάτα σε μονό αριθμό 7, 9 ή 11. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μενού στην παραδοσιακή αυτή γιορτή, καθότι αυτό εξαρτάται από την περιοχή, αλλά στο μενού της wigilia δεν περιλαμβάνονται πιάτα με κρέας. Ένα από τα κύρια πιάτα της wigilia είναι το ψάρι το οποίο είναι κυπρίνος, γλώσσα, ρέγκα (όχι καπνιστή) ή οποιοδήποτε άλλο φιλέτο ψαριού.
Υλικά (για το ψάρι):
* 1 μεγάλο ψάρι (προτείνω συναγρίδα)
* 2 μικρά ματσάκια σέλινο
* 1 μικρή πατάτα
* ένα μικρό κομμάτι ρίζας τζίντζερ
* 3 καρότα
* μερικά φυλλαράκι�� μαϊντανό
* 1 μέτριο κρεμμύδι
* 2 καυτερές πιπερίτσες
* 1 φύλλο δάφνης
* αλάτι (μπόλικο)
Υλικά (για τη σάλτσα):
* 300 ml μείγμα καλά ομογενοποιημένο από 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι, 1 ½ κουτ. σούπας ζάχαρη, 1 ½ κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος, 1 κουτ. σούπας λάδι, λίγο πιπέρι και μπόλικο ξίδι
* 50 γραμ. βούτυρο
* 50 γραμ. αλεύρι απλό
* 2 καλά βρασμένα αβγά κομμένα σε ροδέλες
Εκτέλεση:
* Βράζετε τα λαχανικά και το ψάρι μαζί (σχετικά με το χρόνο βρασμού θα πρέπει να προσέξετε ώστε το ψάρι να μην διαλυθεί).
* Μόλις τα ψάρι είναι έτοιμο, το βγάζετε και το αφήνετε στο ψυγείο τυλιγμένο με πλαστική μεμβράνη.
* Για την παρασκευή της σάλτσας ακολουθείτε τα εξής: Σε ένα αντικολητικό σκεύος λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Κατόπιν ρίχνετε το ζωμό του ψαριού σταδιακά και ανακατεύετε μέχρι να πάρει μια ομοιόμορφη υφή.
* Βγάζετε από τη φωτιά το σκεύος και ανακατεύετε τη σάλτσα με το μείγμα που περιγράφεται στα υλικά για σάλτσα (ζάχαρη, ξύδι, κρέμα γάλακτος, κ.λ.π.).
* Στο τέλος ρίχνετε και τα αβγά τα οποία είναι κομμένα σε ροδέλες χωρίς να ανακατεύετε πλέον.
* Σε μία μεγάλη πιατέλα τοποθετείτε το ψάρι και το γαρνίρετε με τη σάλτσα και γύρω γύρω απλώνετε τα λαχανικά που έχετε βράσει.
Η συγκεκριμένη συνταγή για ψάρι συμπληρώνεται με πιάτα λαχανικών, σούπες κ.λ.π.
Προτείνεται και για άλλες εποχές πλην των Χριστουγέννων.
Smacznego! Καλή Όρεξη !
0 Σχόλια