Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η αϋπνία της "ψηφιακής" γενιάς


Η αϋπνία της "ψηφιακής" γενιάς
Διαταραχές ύπνου, οι οποίες μπορεί να γίνουν μόνιμες και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, εμφανίζουν ολοένα και περισσότεροι νέοι που έχουν μετατραπεί σε "νυχτοπούλια" για να σερφάρουν στο διαδίκτυο, να στείλουν γραπτά μηνύματα ή να παίξουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Τα άτομα αυτά, νεαρής κυρίως ηλικίας, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, κοιμούνται λιγότερο, ο ύπνος τους είναι κακής ποιότητας και ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και έλλειψη συγκέντρωσης.
Μιλώντας με αριθμούς, σχεδόν οκτώ στους δέκα μαθητές και φοιτητές παρουσιάζουν επίμονα προβλήματα ύπνου, ενώ ποσοστό 77,5% δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν προηγουμένως έχουν κάνει παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.
Μάλιστα, τουλάχιστον οι μισοί αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.
«Τα παιδιά αυτά μπορεί να παρουσιάσουν τη νύχτα ασυνήθιστη κινητικότητα, αϋπνία και πόνο στα άκρα και την ημέρα έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα, άγχος, κατάθλιψη και μαθησιακές δυσκολίες», επισημαίνει ο δρ Πίτερ Πόλος, επικεφαλής της έρευνας.
Το Ιατρικό Κέντρο JFΚ του Νιου Τζέρσεϊ διαπίστωσε ότι οι μαθητές ανταλλάζουν μηνύματα ακόμη και όταν έχουν ήδη πέσει για ύπνο.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, ο μέσος νέος στέλνει κάθε μήνα 3.404 μηνύματα, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, τα αγόρια σερφάρουν πιο συχνά στο διαδίκτυο και παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ενώ τα κορίτσια στέλνουν περισσότερα SΜS.
Οι ερωτηθέντες, σχεδόν στο σύνολό τους, δήλωσαν ότι έχουν ξυπνήσει τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον ήχο ενός μηνύματος.
Αντί να κοιμηθούν ξανά, επέλεξαν να απαντήσουν στο μήνυμα.
Όσοι συνέχισαν τη γραπτή συνομιλία ανέφεραν ότι την επόμενη μέρα ήταν περισσότερο κουρασμένοι από εκείνους που δεν το έκαναν.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 40 ατόμων ηλικίας από 8 έως 22 ετών και μάλιστα έλαβαν μέρος και έφηβοι που νοσηλεύονταν στο ιατρικό κέντρο.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά εμφανίζουν μια σχεδόν παθολογική ανάγκη να μένουν συνδεδεμένοι με τον υπολογιστή ή να έχουν ανοιχτό το κινητό τηλέφωνο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια