.
Είναι μια συνταγή της γιαγιάκας μου, που κάθε φορά που πάμε στο χωριό μας στις Σέρρες, μας το κάνει και κοντεύουμε να φάμε και τα πιάτα.......
χοιρινό κρέας (1/2 κιλό)1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
1 κιλό πράσα
Σοτάρω το κρέας ελαφρώς στην κατσαρόλα, σε λίγο λάδι.
Προσθέτω ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και συνεχίζω να τα σοτάρω όλα μαζί.
Τέλος σβήνω με 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και κατά διαστήματα λίγο νερό (αν το μαγειρεύω σε χύτρα, το κλείνω και δεν το ξανανοίγω για μισή ώρα, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσω νερό).
Το αφήνω περίπου μισή ωρίτσα (σε χύτρα) να μαλακώσει το κρέας.
Αν χρησιμοποιώ κατσαρόλα, χρειάζεται έως και μια ώρα, ανακατεύοντας τακτικά και προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Πλένω και κόβω τα πράσα όσο μικρά τα θέλω και τα ρίχνω μέσα όταν έχει ήδη μαλακώσει το κρέας.
Ανακατεύω ώσπου να μαραθούν.
Αδειάζω το φαγητό σε ένα ταψί ή σε γάστρα (αυτό είναι το μυστικό της νοστιμιάς του, γιατί γίνεται ακόμη πιο υπέροχο, επειδή ξεροψήνεται από πάνω ενώ από μέσα κρατάει τα ζουμιά του).
Ρίχνω από πάνω λίγο λάδι, πιπέρι, αν θέλω προαιρετικά προσθέτω ακόμη μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί, και το βάζω στο φούρνο για 3/4 με 1 ώρα στους 180C
Σερβίρεται ζεστό.
Θα γλύφεται τα δάχτυλά σας.
0 Σχόλια