Η πιο διάσημη σπεσιαλιτέ της ιαπωνικής κουζίνας, το σούσι, έχει ως πρώτη ύλη τον κόκκινο τόνο.
Και αυτό είναι κακό; Όχι, απαραίτητα...Το σούσι θεωρείται πλέον περιζήτητη λιχουδιά σε Ανατολή και Δύση και καταναλώνεται με μανία.
Μπορείτε, όμως, να καταλάβετε πόσο....ζημιώνεται από αυτό ο κόκκινος τόνος;
Το εμπόριό του σε παγκόσμια κλίματα είναι πλέον ανεξέλεγκτο.
Τεράστιες ποσότητες αλιευμένων τόνων οδηγούνται αρχικά σε εκτροφεία, με σκοπό να τους παχύνουν, και, στη συνέχεια, τους πουλάνε, κυρίως στην Ιαπωνία, για υπέρογκα χρηματικά ποσά. Δυστυχώς, όμως, κάθε κόκκινος τόνος που αλιεύεται φέρνει το είδος ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνιση.
* Ποια είναι η κατάσταση;
Η περίοδος αλιείας του κόκκινου τόνου διαρκεί κανονικά από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, η Greenpeace υποστηρίζει ότι η αλιευτική περίοδος φέτος δε θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει καν!
Αν και ο κόκκινος τόνος θεωρείται ψάρι - σύμβολο της Μεσογείου, δυστυχώς κινδυνεύει να αποδεκατιστεί, καθώς οι καταστροφικές αλιευτικές δραστηριότητες συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία της Greenpeace, πάνω από το 80% των αποθεμάτων του τόνου έχουν ήδη αλιευθεί και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, σε λίγα χρόνια ο κόκκινος τόνος θα εξαφανιστεί - γεγονός που απειλεί, άλλωστε, τους πληθυσμούς των μεγάλων ψαριών γενικότερα σε ποσοστό 90%! Προκείμενου, λοιπόν, να προστατεύσουν το είδος, πριν από λίγο καιρό δύο πλοία της Greenpeace βρέθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου και ήρθαν αντιμέτωπα με αλιευτικά σκάφη κόκκινου τόνου. Οι ακτιβιστές προσπάθησαν να απελευθερώσουν ζωντανά ψάρια από τα δίχτυα. Ένας από αυτούς, μάλιστα, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι όταν χτυπήθηκε από το γάντζο ενός ψαρά!
* Τι προτείνει η Greenpeace;
Πρώτα απ όλα, να σταματήσει η αλιεία του κόκκινου τόνου, τουλάχιστον μέχρι να καταφέρει ο πληθυσμός του να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προστατευτούν οι περιοχές όπου αναπαράγεται. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο με θαλάσσια καταφύγια απόλυτης προστασίας, που θα καλύπτουν το 40% των θαλασσών του πλανήτη.
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
0 Σχόλια