Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε στενή συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) έχουν εστιάσει το βλέμμα τους στα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), ως πρότυπο αντιμετώπισης και φροντίδας γενικότερα των ατόμων με αναπηρία, για την επίτευξη μιας Κοινωνίας για ΟΛΟΥΣ!
Έτσι μετά την ‘Αναφορά στην Αναπηρία΄ (Disability Report, 2011) προχώρησαν στην έκδοση των ‘Διεθνών Προοπτικών για την Κάκωση Νωτιαίου Μυελού’ (International Perspectives on Spinal Cord Injury, 2013) προτείνοντας ότι ένας κόσμος φιλόξενος στους ανθρώπους με παραπληγία ή τετραπληγία, είναι επίσης φιλόξενος για κάθε πολίτη και μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη οποιασδήποτε αναπηρίας. Σε αυτό το κλίμα το 2017 θα είναι διαθέσιμο ένα κοινό για όλες τις χώρες ‘Διεθνές Ερωτηματολόγιο για άτομα με ΚΝΜ’ (International SCI Survey) με σκοπό τη συλλογή επίσημων δεδομένων και στατιστικών στοιχείων, που θα χαράξουν την πολιτική της επόμενης ημέρας.
Σε αυτές τις δράσεις η Διεθνής Εταιρεία Νωτιαίου Μυελού (ISCoS), το έτος 2016 έρχεται να κάνει ένα βήμα παραπάνω με τη θέσπιση και καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κακώσεως Νωτιαίου Μυελού. Η ημέρα που ορίστηκε είναι η 5η του Σεπτέμβρη κάθε έτους.
Καλούμαστε σε αυτήν την πρώτη διοργάνωση του σπουδαίου και παγκόσμιου γεγονότος, να αναλάβουμε δράση και πρωτοβουλίες ως άτομα, ως επιστήμονες και ως φορείς. Tο Τμήμα Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ανέλαβε να συντονίσει τη διοργάνωση εκδηλώσεων ψυχαγωγικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για τον γενικό πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Το πρώτο στη χώρα μας εξειδικευμένο κεντρο αποκατάστασης ΚΝΜ του πανεπιστημίου Πατρών δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας έχοντας ως σύμμαχο άτομα με κινητική αναπηρία τα οποία έχουν αποδειχθεί νικητές σε αυτή την άνιση μάχη.
0 Σχόλια