Η ζέστη, οι εξορμήσεις και το ευχάριστο ξεβόλεμα από τη ρουτίνα επιφυλάσσουν και κάποιους κινδύνους, οι περισσότεροι, ωστόσο, αντιμετωπίζονται με απλά προληπτικά μέτρα.
* Μυκητιάσεις.
Η αυξημένη εφίδρωση, ειδικά αν φοράς κλειστά παπούτσια ακόμα κι όταν ο υδράργυρος φτάνει στα ύψη, προδιαθέτει για διάφορες μυκητιάσεις. Όπως η δερματοφυτία των μεσοδακτύλιων πτυχών, που συνοδεύεται από απολέπιση ή υγρασία στα δάχτυλα του ποδιού. Οι δερματοφυτίες στα πέλματα και τις παλάμες προκαλούνται κυρίως από το μύκητα Τ. Rubrum. Πιο δύσκολη περίπτωση, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία, αποτελούν οι ονυχομυκητιάσεις, όταν οι μύκητες διεισδύουν στην πλάκα των νυχιών και τα κάνουν κίτρινα και εύθραυστα.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με καλλυντικές ουσίες. Όμως, αν η ονυχομυκητίαση παραμένει χωρίς ουσιαστική θεραπεία, το νύχι μπορεί να καταστραφεί.
Πολύ διαδεδομένη είναι η μυκητίαση, γνωστή ως "το πόδι του αθλητή", που οφείλεται σε μύκητες που πολλαπλασιάζονται στο υγρό και ζεστό εσωτερικό των αθλητικών παπουτσιών και στα συνθετικά παπούτσια που δεν "αναπνέουν".
Τι να κάνεις για να τις προλάβεις:
Μετά το μπάνιο να σκουπίζεις σχολαστικά τα πέλματά σου, ειδικά τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα. Στην παραλία να κάθεσαι πάντα σε πετσέτα και να μην περπατάς ξυπόλυτη δίπλα σε πισίνες και αποδυτήρια. Να αποφεύγεις τα κλειστά παπούτσια - προτίμησε ανοιχτά δερμάτινα ή πάνινα πέδιλα, να τα αερίζεις τακτικά και να μην φοράς το ίδιο ζευγάρι δύο μέρες συνέχεια. Αν φοράς κάλτσες, πρέπει να είναι λεπτές βαμβακερές και να τις πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία. Να χρησιμοποιείς ξεχωριστή πετσέτα για τα πόδια και να την αλλάζεις συχνά. Αν τα πόδια σου ιδρώνουν πολύ, χρησιμοποίησε καθημερινά αντιιδρωτικά σπρέι και ταλκ. Μην κόβεις βαθιά τα νύχια σου.
Λύση SOS.
Οι μυκητιάσεις δεν αντιμετωπίζονται χωρίς ιατρική βοήθεια και μόνη οριστική λύση στο πρόβλημα είναι η συστηματική θεραπεία με φάρμακα και σκευάσματα που θα σου συστήσει γιατρός. Η θεραπεία θα είναι πιο αποτελεσματική αν προλάβεις το πρόβλημα σε αρχικό στάδιο.
* Ουρολοίμωξη.
Πόνοι και τσούξιμο κατά την ούρηση, φαγούρα και εκκρίσεις στα γενετικά όργανα, συχνοουρία, αλλά ακόμα και πόνοι στην πλάτη λίγο πάνω από τη μέση και στο πλευρό, πυρετός, ρίγος και ναυτία. Όποιος έχει "ζήσει" έστω και μια φορά τα παραπάνω συμπτώματα, ξέρει ότι μπορούν να "δηλητηριάσουν" την καθημερινότητά του και είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα.
Η ουρολοίμωξη (έτσι ονομάζεται κάθε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος) είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να σε ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα. Οι ουρολοιμώξεις χωρίζονται σε δυο είδη: του κατώτερου ουροποιητικού (ουρηθρίτιδα - φλεγμονή της ουρήθρας και κυστίτιδα - λοίμωξη με φλεγμονή της ουροδόχου κύστης) και του ανώτερου ουροποιητικού ( πυελονεφρίτιδα, μια σοβαρότερη λοίμωξη στους δύο ουρητήρες, οι οποίοι ενώνουν τους δύο νεφρούς με την ουροδόχο κύστη, και τους νεφρούς με τις πυέλους τους). Για όλες, όμως, τις ουρολοιμώξεις ευθύνεται πάντα κάποιος μικροοργανισμός.
Τι να κάνεις για να την προλάβεις:
Το άφθονο νερό θα σε προστατέψει γενικώς από όλα αυτά προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Να πλένεις συχνά τα γεννητικά όργανα ειδικότερα πριν και μετά από σεξουαλική επαφή. Η ούρηση μετά το σεξ συμβάλλει στην απομάκρυνση μικροβίων από την περιοχή. Να σκουπίζεσαι από μπρος προς τα πίσω μετά τις κενώσεις και να χρησιμοποιείς προϊόντα υγιεινής που δεν περιέχουν αποσμητικά.
Λύση SOS.
Δυστυχώς, οι ουρολοιμώξεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών. Οπότε, αν έχεις τα παραπάνω συμπτώματα, είναι απαραίτητο να απευθυνθείς αμέσως στον ειδικό. Αν η ουρολοίμωξη αφεθεί να εξελιχθεί, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες του ουροποιητικού συστήματος.
* Γαστρεντερίτιδα.
Με τις υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να έχεις το νου σου όταν πρόκειται να διαλέξεις τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά, καθώς διάφοροι μικροοργανισμοί παραμονεύουν για να προκαλέσουν διαταραχές στο στομάχι και το έντερό σου. Η γαστρεντερίτιδα (φλεγμονή του στομαχιού και του εντέρου) εκδηλώνεται με πόνους στη κοιλιά, αδιαθεσία, κράμπες στο στομάχι, εμετούς και διάρροιες ή ακόμα και με πυρετό και κεφαλαλγίες.
Τι να κάνεις για να την προλάβεις:
Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι η αποτελεσματικότερη άμυνα από μολύνσεις και μικρόβια. Αν κάποιο τρόφιμο σου φαίνεται ύποπτο, αν π.χ. έχει αλλοιωμένη όψη ή μυρωδιά, πέτα το. Σε ταβέρνα ή σε εστιατόριο να προσέχεις τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια να είναι καλοψημένα και γενικώς να αποφεύγεις τα έτοιμα πιάτα από ψυγείο και να προτιμάς αυτά της ώρας.
Όταν μαγειρεύεις, να τηρείς αυστηρά κάποιους κανόνες: φρόντισε να είναι καθαρές οι επιφάνειες στην κουζίνα, μη χρησιμοποιείς τα ίδια σκεύη για να κόψεις κρέατα ή ψάρια και λαχανικά, να πλένεις σχολαστικά τα τρόφιμα πριν τα ετοιμάσεις.
Λύση SOS.
Την πρώτη μέρα μπορείς να φας σούπες, βραστές πατάτες, κουάκερ βρασμένο σε νερό, ρύζι (αν υπάρχει εμετός, καλύτερα την πρώτη μέρα να μείνεις εντελώς νηστική). Μέχρι να γίνεις καλά, να αποφεύγεις τα φρούτα και τα λαχανικά, τον κιμά, τις σάλτσες και τα μπαχαρικά και να προτιμάς απλές τροφές, όπως οι πατάτες και το ρύζι, και το βραστό ψάρι ή κρέας. Αν έχεις διάρροια, φρόντισε να πίνεις πολύ νερό για να αναπληρώσεις τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται με τη διάρροια.
Ηλέκτρα Κανέστρ
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια