Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι φώκιες «βλέπουν» με τα μουστάκια

«Διαβάζουν» τους κυματισμούς ψαριών και αντικειμένων μέσα στο νερό
Ο εκπαιδευμένος Χένρι κατά την αναγνώριση διαφορετικών κυματισμών ακουμπά το κίτρινο μπαλάκι στα τοιχώματα του γυάλινου κουτιού, ειδοποιώντας έτσι τους επιστήμονες ότι κάτι έχει αλλάξει

Βερολίνο:
Πολύτιμα για την ανίχνευση τροφής – και όχι μόνο – είναι τα μουστάκια για τις φώκιες, καθώς σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη, τις βοηθούν να ξεχωρίζουν διάφορα σχήματα και μεγέθη ψαριών και αντικειμένων μέσα στο νερό.
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ροστόκ, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με την βοήθεια μιας 12χρονης φώκιας ονόματι Χένρι. Προκειμένου να μελετήσουν πώς αντιδρούν τα χαριτωμένα θηλαστικά όταν κολυμπούν σε βαθιά σκοτεινά νερά και χωρίς να έχουν οπτικουακουστικά ερεθίσματα, έκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά του Χένρι με μια ειδική μάσκα και ακουστικά.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν τον εκπαιδευμένο Χένρι να κολυμπήσει μέχρι έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα σε μία πισίνα. Εκεί, τοποθετούσαν στο νερό διάφορα κουπιά και τα κουνούσαν επιτρέποντας στον Χένρι να λαμβάνει τους κυματισμούς των αντικειμένων με τα μουστάκια του.

Μουστάκια όπως ...μάτια
Ο Χένρι ήταν μαθημένος να ακουμπά ένα μπαλάκι στα τοιχώματα του κουτιού, σε περίπτωση που αντιλαμβανόταν διαφορετικούς κυματισμούς.
Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο Χένρι ήταν σε θέση να διακρίνει με τα μουστάκια του αντικείμενα μεγέθους μόλις 3,6 εκατοστών, ενώ μπορούσε και να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ ενός ορθογώνιου ή ενός τριγωνικού κουπιού ή κατά πόσο η επιφάνεια του ήταν κυματιστή ή επίπεδη.
Φάνηκε ακόμη ότι οι φώκιες μπορούν να εντοπίσουν και να ακολουθήσουν διερχόμενα ψάρια, ακόμη και 35 δευτερόλεπτα μετά το πέρασμά τους.
Οι γερμανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τα μουστάκια τους τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να «διαβάζουν» τους κυματισμούς που δημιουργούνται γύρω από διάφορα αντικείμενα ή άλλους οργανισμούς μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να μπορούν να γνωρίζουν το μέγεθος και το σχήμα τους.
Όπως επισημαίνει ο ερευνητής Βολφ Χάνκε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα συγκεκριμένα θηλαστικά αφού κυνηγούν κυρίως σε σκοτεινά νερά. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικό για μια φώκια, η οποία πρέπει να αποφασίσει αστραπιαία κατά πόσο το ψάρι ή το αντικείμενο που μόλις πέρασε είναι ενδιαφέρον ώστε να το ακολουθήσει» λέει ο ίδιος.
greekdiamont

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια