Μια από τις (κατά-)μαυρες επετείους του Έθνους μας, ήμερα μνήμης, πένθους, απότισης φόρου τιμής στους αδερφούς μας του Πόντου της Μικράς Ασίας, που αιώνες και αιώνες διατήρησαν και ανέπτυξαν τον Ελληνικό Πολιτισμό σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, από πολλές απόψεις, όπως είναι ο Πόντος.
Δίδαξαν ήθη και έθιμα, την ορθόδοξη πίστη, τα ιδεώδη της ελληνικής φυλής.
Έμειναν ανεξάντλητοι και αναλλοίωτοι στο πέρασμα των αιώνων, στις επιδρομές των βαρβάρων πραγματικά παλικάρια, λέοντες ακρίτες του Βυζαντίου και του Παν ελληνισμού.
Ημέρα μνήμης για τους αδελφούς μας του Πόντου τους ξερριζωθέντες από τα πατρώα εδάφη τους, τους κυνηγηθέντες με οποιοδήποτε τρόπο, τους λεηλατηθέντες από τα υπάρχοντά τους, του βιασθέντες επαίσχυντα, τους σφαχθέντες απάνθρωπα.
Ειδικά την περίοδο 1914-22 έγιναν τα πάνδεινα για τους μικροσιατικούς ελληνικούς πληθυσμούς και τους Αρμενίους όπου εξολοθρεύτηκε περί τους 350.000 ελληνικός ποντιακός πληθυσμός.
Περί τις 400.000 Πόντιοι περίπου περιλήφθηκαν στην ανταλλαγή των πληθυσμών που αποφασίστηκε μετά την μικρασιατική καταστροφή του '22 και οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη μητροπολιτική Ελλάδα και συνέβαλαν ισότιμα και αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας στην ομογενοποίηση, στην πολιτισμική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη αυτού του τόπου.
19 Μαΐου 1919 είναι ημέρα που ο Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμσούντα του Πόντου και αρχίζει το τελικό σχέδιο της οριστικής και Ολοκληρωτικής εξόντωσης των μειονοτήτων της Μικράς Ασίας και ειδικά των Ελλήνων και Αρμενίων προς επίτευξη ενός ομοιογενούς τουρκικού μωαμεθανικού κράτους.
Το έργο αυτό εκπονείται κυρίως από τον Ταλαάτ Πασά και τους συμβούλους του (περιελάμβανε και ξένους ειδικά Γερμανούς) και ανετέθη για την πραγματοποίησή του σε ένα Τούρκο συμμορίτη και λαθρέμπορο της εποχής εκείνης τον αιμοσταγή και αδίστακτο Λαζό Τοπάλ Οσμάν ο οποίος ανακηρύχθηκε στο τέλος εθνικός ήρωας της Τουρκίας.
Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.
Την ημερομηνία αυτή του 1919 και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και άρχισε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων. 200.000 - 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923.
Οι μέθοδοι που εφαρμόσθηκαν για το σκοπό αυτό περιλάμβαναν
1. Επιστράτευση - εξόντωση μεγάλη σειράς ηλικιών ελληνικού ανδρικού πληθυσμού στα περίφημα στρατόπεδα συγκέντρωσης (θανάτου) "Τάγματα Εργασίας" εκτέλεση βαρυτάτων εργασιών με απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.
2. Πορείες εκατοντάδων χιλιομέτρων προς την ενδοχώρα κάτω από αντίξοες καιρικές καταστάσεις με υποτυπώδη σίτιση και ανύπαρκτη υγιεινή φροντίδα.
Οι περισσότεροι πέθαναν στο δρόμο.
3. Επιδρομές σε χριστιανικά χωριά, συλλήψεις για ασήμαντη αιτία, λεηλασίες περιουσιών, βιασμοί, δολοφονίες.
4. Αρπαγή βρεφών και νηπίων από τις μητέρες τους προς εξισλαμισμό τους.
19 Μαΐου ημέρα μνήμης - πένθους για τους Έλληνες, του ξεριζωμού, της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα γιορτής της τουρκικής νεολαίας και της Εθνικής Παλιγγενεσίας για τους Τούρκους.
Μόλις το 1994 στις 24 Φεβρουαρίου η ελληνική Βουλή ανακήρυξε ομόφωνα τη 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου", ενώ η παγκόσμιος κοινωνία κωφεύει ανερυθρίαστα.Από τότε εορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου
Ιωάννης Μπέρκοβιτς-Ιωαννίδης
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια