Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ω-3 λιπαρά: Ένας πολύτιμος σύμμαχος κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Η καλή μικρο- και μακρο-αγγειακή κυκλοφορία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της στύσης η οποία μετά την εγκεφαλική διέγερση και την αγωγή του ερεθίσματος με τα νεύρα είναι ένα κατά βάση «υδραυλικό φαινόμενο».
Η πλούσια σε ζωικά λιπαρά διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία, συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στη δυσλειτουργία και βλάβη του τοιχώματος των αρτηριών στο πέος και κατά συνέπεια στην εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Η κακή ποιότητα της διατροφής επιδρά δυσμενώς στη σεξουαλική λειτουργία ενός ζευγαριού και στην Ελλάδα η δυτικού τύπου διατροφή που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια αποτελείται από πολλά πολυακόρεστα, κορεσμένα λιπαρά και υψηλές σε απλά σάκχαρα τροφές.

Τι είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα και από ποιες τροφές τα προσλαμβάνουμε;
Η σημασία της χορήγησης ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων αποτελεί μέχρι και σήμερα αμφιλεγόμενο θέμα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ω-3 λιπαρών οξέων δεν έχει απόλυτα διευκρινισθεί, η κύρια δράση τους πιθανώς οφείλεται στην ελάττωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ επιπρόσθετες ιδιότητές τους περιλαμβάνουν τη μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και την αντι-αρρυθμική δράση.
Αν και πλήθος ερευνών επιβεβαιώνει τα πολλαπλά οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία του οργανισμού μας, η πρόσληψή τους συνήθως δεν καλύπτει τις συστάσεις κατανάλωσης. Για το λόγο αυτό, μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνουν καθημερινά ω-3 λιπαρά οξέα σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα προέρχονται από δύο διαιτητικές πηγές, από τα θαλασσινά και από ορισμένους ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια. Τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί και η τσιπούρα περιέχουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA), ενώ τα καρύδια, η σόγια, ο λιναρόσπορος και τα έλαια περιέχουν το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA). Το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA) φαίνεται να είναι λιγότερο ισχυρό από το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Βελτιώνουν τη σεξουαλική λειτουργία;
Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως δρουν ευεργετικά στη σεξουαλική λειτουργία, ενώ αποτελούν ένα φυσικό ενισχυτικό διάθεσης. Τα «καλά» πολυακόρεστα αυτά λιπαρά δρούν ευεργετικά στην ομοιοστασία του τοιχώματος των αρτηριών μέσω των αντιφλεγμονωδών τους ιδιοτήτων και κυρίως, μέσω της αυξημένης παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου που είναι η κύρια ουσία για την διαστολή των αρτηριών και για την καλή λειτουργία της στύσης. Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΠΑ) που είναι ένα από τα δύο κύρια ω-3 λιπαρά οξέα, αυξάνει κατά περίπου 3 φορές το μονοξείδιο του αζώτου.
Τα ω-3 λιπαρά αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακού τύπου διατροφής που όπως είχε δείξει παλαιότερη μελέτη μετά από δύο χρόνια βελτίωσε σημαντικά τη στυτική λειτουργία των ανδρών με μεταβολικό σύνδρομο. Η μελέτη αυτή περιελάμβανε τροφές σε καθημερινή βάση που περιείχαν 700 mg ω-3 λιπαρών οξέων.
Πιο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι, η διατροφή που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυλλικό οξύ και ασβέστιο και συστατικά που ενισχύουν τη σύνθεση της τεστοστερόνης μπορεί να βοηθήσουν τον άνδρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στύσης.
Καθώς η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστά την καθημερινή λήψη ενός γραμμαρίου ω-3 λιπαρών οξέων στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, η ίδια ποσότητα θεωρείται ότι είναι αρκετή για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας των αρτηριών και κατά συνέπεια τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.
Νίκος Ιωακειμίδης, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών : health.in.gr
 ΣκΠ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια